Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Geen geld lenen kost geld

Op Koninginnedag is er meestal kermis in mijn dorp, maar in het plaatselijke krantje werd mijn vermoeden bevestigd door een van de exploitanten. Hij gaf aan dat er toch minder uitgegeven wordt dan andere jaren, ik citeer “de crisis is voelbaar”.

Dit idee over de crisis en minder uitgaven was ook het verhaal van de directie van winkelketen Blokker. Het gaat uiteindelijk nog niet heel goed in de echte economie. Het herstel is heel broos.

En dan komt het kabinet ook nog steeds met opmerkingen over de hypotheekrenteaftrek en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) gooit er volgens de kranten nog een schepje bovenop, met plannen dat een consument niet meer mag lenen als hij reeds een hypotheek heeft.

Nu heeft iedereen die een eigen huis heeft een hypotheek, omdat dit fiscaal aantrekkelijker werd gemaakt dan aflossen.

Geen geld lenen
In Nederland is de hypotheekschuld 99,1% van het bbp (bruto binnenlands product). We zijn daarmee na IJsland met 129,0% koploper in de wereld. In de Verenigde Staten is het slechts 86,6%. In Duitsland is de hypotheekschuld 46,1% en het Europees gemiddelde ligt op 39,2% (bron: Hypo.org).

Geld lenen kost geld is de spreuk die de AFM bedacht heeft en dat zien we dan ook voorbij komen in de spotjes voor renteloze leningen op televisie, maar als je het mij vraagt en ik ben geen fan van leningen is de spreuk die voor de economie geldt: geen geld lenen kost nog veel meer geld.

Verantwoordelijk
Omdat we een hele cultuur van lenen hebben opgebouwd naar Amerikaans voorbeeld is het abrupt stoppen met geld uitlenen op wettelijke basis een heel slecht plan voor de toch al kwetsbare economie. Beter is het om de verantwoording bij de consument en bij de bedrijven zelf te laten.

Immers als je als bank geld uitleent aan iemand die dat geld niet meer teruggeeft, maak je geen winst. Dan is de kans op problemen met de aandeelhouders groot of je wordt genationaliseerd en dus doe je dat nooit meer.

Ik heb me wel eens door een autoverkoper laten vertelen dat als we alle gefinancierde auto’s van de weg halen het heel rustig wordt op de weg. Helemaal als je net als de reclames uitgestelde betaling ook ziet als leningen. Ik heb nooit begrepen hoe 0% rente toch geld kost als je strak onderhandeld.

Goed bedoeld
Ik denk dat we meer moeten ondernemen en minder naar goed bedoelde adviezen van de overheid moeten luisteren. En nu ik het toch over goed bedoelde adviezen heb. Ik heb me meerdere keren negatief uitgelaten over Apple en dan zijn er altijd weer beleggers die me goed bedoeld het advies geven om eens een jaarverslag te lezen of me te verdiepen in dit bedrijf.

Terwijl ik alleen mijn verbazing over de marketing met de lezers wil delen en ook op zoek ben naar aandelen die het zo goed doen dat iedereen gemakkelijk winst kan nemen als de beurs onverhoopt zakt. Beleggen heeft namelijk niets met fundamentele analyse te maken maar alles met behaviour finance en in plaats van het jaarverslag van Apple heb ik daar wel boeken over gelezen.

Beleggers nemen nu eenmaal gemakkelijker winst dan verlies en daarom zoek ik altijd als hedge omlaag puts op aandelen die mega-rendementen hebben laten zien. Maar in deze contraire strategie hoeft u als lezer helemaal niet te geloven.

Verkoopsignaal
Toch is het wel goed te zien dat superster Google hoewel er fundamenteel weinig aan de hand is toch een verkoopsignaal heeft gegeven in de Twindicator en ook in de candle-maandgrafiek een engulfing bear-patroon heeft laten zien.

Er zijn zelfs twee berenpatronen in vier maanden te zien. In 2008 was er ook één en toen zakte we van 700 naar 250. Maar om in de AFM-termen te blijven: rendementen uit het verleden zeggen niets over de toekomst. Toch koop ik morgen als ik een beetje mooie prijs krijg een Sprinter short op GOOG.

Snel omlaag
Een mooi voorbeeld van een goed aandeel dat snel kan vallen is waarschijnlijk Goldman Sachs.

Tot slot: in de krant las ik dat er jaarlijks drieduizend doden vallen door werk, vier keer zo veel als in het verkeer. Straks krijgen we nog een politieagent verstopt achter de prullenbak met een lasergun of er niet te hard gewerkt wordt. De bekeuringen die krijg voor te hard rijden zijn immers altijd onder het motto veiligheid, toch?


Frank van Dongen is het pseudoniem van de bekende Amsterdamse vermogensbeheerder en broker Cees Smit. Hij is algemeen directeur van de Today’s Groep, die bestaat uit de hedendaagse vennootschappen Today's Brokers en Today's Vermogens Beheer. Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De Today’s Groep is actief als vermogensbeheerder en als broker en is met beide entiteiten als vergunninghouder geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Ook staan beide bedrijven als deelnemende instelling ingeschreven bij het DSI. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links