Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Europese beurzen openen iets lager

Europese beurzen openen iets lager
Beeld: Deutsche Börse AG

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan maandag een lagere opening tegemoet. Vanmiddag houdt Wall Street de deuren gesloten in verband met Memorial Day.

IG voorziet een openingsverlies van 16 punten voor de Duitse DAX en een min van 12 punten voor de Franse CAC 40. Net als in New York, blijven de beurzen in Londen vandaag ook gesloten vanwege een zogeheten bank holiday.

De aandelenmarkten in Europa zijn vrijdag licht lager geëindigd. Op weekbasis leverden de Duitse DAX en Stoxx Europe 600 licht in.

Afgelopen week nam de rentevrees weer toe, zeker nadat inkoopmanagersindices uit de VS toonden dat de Amerikaanse economie nog altijd goed draait. Dat is ongunstig voor de ontwikkeling van de inflatie en het rentebeleid van de Federal Reserve. Bestuurders van de Fed die van zich lieten horen, klonken ook niet bepaald optimistisch over een spoedige renteverlaging.

Volgens analisten van SEB is er geen hoop meer dat een beginnende economische zwakte de Fed ertoe zal aanzetten om haar afwachtende strategie te heroverwegen.

Op macro-economisch vlak werd vrijdag bekend dat de Duitse economie in het eerste kwartaal is gegroeid met 0,2 procent, na een krimp met 0,5 procent in het vierde kwartaal. Op jaarbasis was wel sprake van een krimp in het eerste kwartaal, van 0,2 procent. De cijfers bevestigden een eerdere raming.

Volgens econoom Carsten Brzeski van ING bevindt de Duitse economie zich niet langer in stagnatie, maar verloopt de positieve draai wel zeer geleidelijk.

Verder zijn de detailhandelsverkopen in het Verenigd Koninkrijk in april harder gedaald dan verwacht, met 2,3 procent op maandbasis. Gerekend werd op een lichte krimp van 0,4 procent.

Bedrijfsnieuws

Op de Duitse beurs deden aandelen van autofabrikanten vrijdag goede zaken. Verder ging Siemens Energy aan kop met een plus van 4,2 procent. Farmabedrijf Sartorius was hekkensluiter in de DAX, met een verlies van 3,5 procent. Vastgoedbedrijf Vonovia verloor 2,0 procent.

In Parijs was Renault verreweg de grootste stijger, met een plus van 5,2 procent en wist ook Teleperformance duidelijk te stijgen. Airbus daalde 1,3 procent en Edenred belandde onderaan in de CAC 40, met een verlies van 1,5 procent. Ook Franse luxemerken verloren terrein.

Société Générale heeft nog werk te doen, schreef JPMorgan in een rapport, waarbij de analisten wezen naar margeverbetering bij de Franse retailtak en kostenbeheersing. De aandelenkoers daalde 0,5 procent. BNP Paribas steeg licht.

Banco Santander zal de aandelenkoers met de goede staat van dienst van onderdeel CIB niet omhoog krijgen, schreef RBC Capital Markets in een rapport. De koers daalde 0,7 procent in Madrid.

Monte dei Paschi heeft een nieuw plan en dat kan volgens Citi Research de koers een impuls geven en de overname fantasie prikkelen. In de Italiaanse media wordt gesuggereerd dat de overheid overweegt nog eens 16 procent in Monte dei Paschi van de hand te doen, nadat Rome eerder al plukken van 12,5 en 25 procent in de bank had verkocht. Van het oorspronkelijke belang is nu nog 26,7 procent over. De koers daalde 0,8 procent in Milaan.

Financieel dienstverlener Hargreaves Lansdown kan een nieuw bod tegemoet zien, nadat het een eerder, tweede bod van 9,85 Britse pond van private equity firma CVC afwees, aldus zakenbank Jefferies, dat inschat dat een nieuw bod uit zou kunnen komen op 14,00 pond. De koers daalde 2,7 procent in Londen op 10,90 pond.

Europese halfgeleideraandelen als STMicroelectronics en Infineon zaten donderdag nog aardig in de lift na de cijfers van Nvidia, maar leverden richting het weekend wel wat in.

Euro STOXX 50         5.035,41 (-0,04%)
STOXX Europe 600        520,57 (-0,2%)
DAX                  18.693,37 (+0,01%)
CAC 40                8.094,97 (-0,1%)
FTSE 100              8.317,59 (-0,3%)
SMI                  11.931,70 (-0,3%)
AEX                     915,21 (+0,1%)
BEL 20                3.969,92 (-0,2%)
FTSE MIB             34.490,71 (+0,1%)
IBEX 35              11.246,00 (-0,6%)


AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street is maandag gesloten vanwege Memorial Day in de VS.

De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag overwegend met winst het lange weekend ingegaan.

Het was weliswaar een dag van herstel op de Amerikaanse beurzen, maar, "onder de motorkap hangt een risicomijdend sentiment", zei analist Adam Phillips van EP Wealth Advisors.

Afgelopen week kende twee gezichten op Wall Street. Zo profiteerde de Nasdaq van de sterke cijfers van Nvidia en de daaropvolgende stijging van chipaandelen. Vrijdag sloot de techindex op een nieuw record, ook dankzij een flinke stijging van Tesla, en op weekbasis boekte de Nasdaq een mooie winst van bijna anderhalf procent.

De Dow doorbrak anderhalve week geleden nog de magische grens van 40.000 punten, maar wist zich daar afgelopen week niet boven te handhaven. Op weekbasis verloor de index ruim 2 procent.

Tegenover de goed ontvangen kwartaalcijfers van Nvidia stond afgelopen week een hernieuwde rente- en inflatievrees, die ontstond na sterke macrodata.

Raphael Bostic, voorzitter van de Atlanta-Fed met stemrecht binnen het beleidscomité, verwacht dat de rente voor een langere termijn stabiel zal blijven op het huidige niveau.

"Gezien hoe hoog de inflatie was, zou het geen verrassing zijn als het een aantal jaren zou duren voordat de inflatie onze doelstelling van 2 procent zal bereiken", aldus Bostic. "Wat eigenlijk een verrassing was, was hoe snel de inflatie daalde in de tweede helft van 2023."

De kans op een renteverlaging in september is inmiddels gedaald van 60 tot rond de 50 procent. Eind deze week staat de voor de Fed belangrijke PCE-inflatie op de agenda.

Op macro-economisch vlak was er vrijdag aandacht voor de inflatieverwachting zoals die wordt gemeten door de Universiteit van Michigan. Die steeg van 3,2 naar 3,3 procent, terwijl het consumentenvertrouwen daalde van 77,2 tot 69,1. De cijfers waren wel beter dan de voorlopige ramingen van een aantal weken geleden. Toen werd nog een inflatie van 3,5 procent gemeld.

"Het consumentenvertrouwen daalde in mei met ongeveer 10 procent, na drie opeenvolgende maanden van zeer weinig verandering", zei Joanne Hsu van de Universiteit van Michigan.

Toch noteert het vertrouwen bijna 20 procent boven het niveau van een jaar geleden en ongeveer 40 procent boven het historische dieptepunt van juni 2022, wat weerspiegelt hoeveel de opvattingen van consumenten zijn verbeterd naarmate de inflatie afnam, volgens Hsu.

Verder werd vrijdag bekend dat de nieuwe orders voor duurzame goederen in de VS in april onverwachts zijn gestegen. De orders lagen afgelopen maand 0,7 procent hoger dan een maand eerder. Economen hielden rekening met een daling van 1,0 procent.

De obligatierentes daalden licht op vrijdag, maar stegen op weekbasis wel, de Amerikaanse tweejaarsrente zelfs met 12 basispunten naar 4,96 procent.

De olieprijzen zijn vrijdag gestegen na vier dagen van dalingen, meeliftend op het algemene marktsentiment en een zwakkere dollar. Bij een settlement van 77,72 dollar werd een vat West Texas Intermediate op dagbasis 1,1 procent duurder. Op weekbasis leverden de olieprijzen circa 2 procent in.

Bedrijfsnieuws

Nvidia steeg 2,6 procent naar bijna 1.065 dollar, nadat de chipmaker donderdag 9,3 procent steeg en zijn recordstand aanscherpte, na sterke kwartaalcijfers. Ook sectorgenoten als AMD, Super Micro Computer en Micron zaten vrijdag in de lift.

Boeing sloot ruim een procent hoger, nadat CFO Brian West donderdag waarschuwde voor een tegenvallende vrije kasstroom in het tweede kwartaal, waardoor het aandeel 7,6 procent lager sloot.

Softwarebedrijf Intuit waarschuwde voor een afname van het aantal mensen dat zijn belastingtool TurboTax gratis gebruikt. Over het afgelopen kwartaal rapporteerde het concern een beter dan verwachte winst. Het bedrijf verhoogde tevens zijn outlook voor het hele boekjaar. Het aandeel verloor ruim 8 procent.

WorkDay daalde met meer dan 15 procent, nadat het softwarebedrijf op het gebied van HR de omzetverwachting uit abonnementen voor het hele boekjaar verlaagde.

Ross Stores sloot bijna 8 procent hoger, nadat de discountwarenhuisketen beter dan verwachte kwartaalcijfers publiceerde.

Decker Outdoor heeft het afgelopen kwartaal een beter dan verwachte winst geboekt en zei dat het verwacht dat de omzet in het boekjaar 2025 met circa 10 procent zal stijgen tot 4,7 miljard dollar. Het aandeel van de retailer steeg ruim 14 procent.

S&P 500 index                5.304,72 (+0,7%)
Dow Jones index             39.069,59 (+0,01%)
Nasdaq Composite            16.920,79 (+1,1%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden maandag over de brede linie hoger, hoewel de winsten beperkt bleven.

Nikkei 225             38.723,66 (+0,2%)
Shanghai Composite     3.100,22 (+0,4%)
Hang Seng              18.665,79 (+0,3%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,0847. Vrijdagavond noteerde het muntpaar op 1,0849.

USD/JPY Yen   156,72
EUR/USD Euro  1,0847
EUR/JPY Yen   169,99

MACRO-AGENDA:
10:00 Ifo ondernemersvertrouwen - Mei (Dld)

BEDRIJFSNIEUWS:
- Geen agendapunten

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
CAC 40
DAX
PSI

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Gerelateerde instrumenten

 1. CAC 40 18 jun
  7.628,80
  +0,76% +57,23
 2. DAX 18 jun
  18.131,97
  +0,35% +63,76
 3. PSI 18 jun
  6.570,95
  +0,78% +50,98

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links