Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Update: UBS en Credit Suisse dichtbij overnamedeal

Update: UBS en Credit Suisse dichtbij overnamedeal
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) UBS nadert een deal om het noodlijdende Credit Suisse over te nemen voor 1 miljard dollar. Dit berichtte The Wall Street Journal zondag op basis van ingewijden, nadat de Financial Times eerder een soortgelijk bedrag meldde.

Eén optie zou zijn om Credit Suisse in zijn geheel te kopen en vervolgens de lokale Zwitserse activiteiten af te splitsen in een onafhankelijke entiteit, aldus de bronnen. UBS zou de waardevolle vermogensbeheeractiviteiten van Credit Suisse zelf willen houden.

De besprekingen zijn nog gaande en de contouren van de deal kunnen nog veranderen naarmate UBS en de Zwitserse toezichthouders de details van het plan uitwerken en nagaan in hoeverre de Zwitserse autoriteiten garanties of steunmaatregelen zouden verstrekken. Men wil deal afronden voor de opening van de markten in Azië, volgens The Wall Street Journal. 

Belangrijk punt in de besprekingen is welke kostenbesparing UBS zou mogen realiseren van de Zwitserse autoriteiten door bijvoorbeeld banen te schrappen, een belangrijke factor in hoeveel UBS kan betalen voor de deal, meldden de bronnen aan de Amerikaanse zakenkrant.

UBS heeft een geschatte marktkapitalisatie van circa 65 miljard dollar, Credit Suisse van 8 miljard dollar. Een fusie van de twee banken zou leiden tot aanzienlijke ontslagen. Credit Suisse beloofde eerder al 9.000 banen te schrappen.

Een ander knelpunt zou kunnen zijn wie de aanzienlijke Zwitserse retailtak van Credit Suisse in handen krijgt, schreef The Wall Street Journal eerder al. Volgens analisten is deze tak alleen al 10 miljard dollar waard. Gecombineerd met de activiteiten van UBS zou dit een bankenreus in Zwitserland creëren met 30 procent van alle binnenlandse leningen en deposito's in bezit.

Toezichthouders zouden bereid zijn om akkoord te gaan met een overname zonder de gebruikelijke stemming door de aandeelhouders. Dit om de verkoop te bespoedigen, aldus een van de bronnen.

Volgens The Wall Street Journal is het niet zeker dat er een deal komt en zou UBS niet de enige geïnteresseerde zijn, maar geeft Bern wel de voorkeur aan een binnenlandse oplossing. De Financial Times meldde zaterdag dat ook het Amerikaanse BlackRock interesse heeft om Credit Suisse over te nemen.

Credit Suisse kreeg afgelopen week liquiditeitssteun van 50 miljard frank van de Zwitserse Nationale Bank nadat de bezorgdheid over haar vooruitzichten was toegenomen.

Dat was echter niet voldoende om de daling van de aandelen of het verlies van bankdeposito's te stoppen, waardoor de centrale bank en de hoogste Zwitserse financiële toezichthouder zich genoodzaakt zagen gesprekken te voeren met UBS. Volgens een van de bronnen werd de urgentie van de toezichthouders ingegeven door de steeds slechtere vooruitzichten bij Credit Suisse. Volgens deze persoon had de bank vorige week te maken met een uitstroom van liefst 10 miljard frank.

Update: om nieuwe informatie toe te voegen en alinea's te herschrijven.

Bron: ABM Financial News

Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
CS GROUP N 68% zegt verkopen 40 stemmen
UBS GROUP N 57% zegt kopen 21 stemmen

Gerelateerd

Reacties

65 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 8 Branco P 15 maart 2023 13:31
  deze paniek is gecreëerd. Een onbekende analist van een onbekend Zaye Capital doet een boude uitspraak. Ik ben vandaag aan het bijkopen, dat weet ik wel. In december was het net zo, toen was er ineens recessiepaniek met flinke verkopen. Een week later, hoorde je er niks meer over.
 2. Appelboom 15 maart 2023 13:36
  quote:

  Branco P schreef op 15 maart 2023 13:31:

  deze paniek is gecreëerd. Een onbekende analist van een onbekend Zaye Capital doet een boude uitspraak. Ik ben vandaag aan het bijkopen, dat weet ik wel. In december was het net zo, toen was er ineens recessiepaniek met flinke verkopen. Een week later, hoorde je er niks meer over.
  Verdiep u eens in de balans van Credit Suisse zou ik zeggen.
  Dan ziet u dat dit bedrijf op zeer korte termijn failliet gaat of overgenomen/gered zal worden.
 3. forum rang 4 Housepartyy 15 maart 2023 14:00
  quote:

  Martijn schreef op 15 maart 2023 13:49:

  Laat die paniek maar lekker aanblijven!
  Ik heb vanmorgen heerlijk Short gezeten op ING en Aegon heerlijk!
  Wat een stel paniekzaaiers zeg en inderdaad terwijl er niets gaat gebeuren!
  Succes met je shorts maar voor de rest heb je de ballen verstand van laat je blijken
 4. Henri Nostradamus 15 maart 2023 14:25
  Ja ja - bij SVB was de avond ervoor ook alles in orde…..

  CS gaat hoe dan ook binnenkort tegen de vlakte - mogelijk in staatshanden om de rokende puinhopen te redden. CS zit vol met ex-bestuurders DB - nou dan weet je het wel - zwak management - en dat is voorzichtig uitgedrukt.

  HN
 5. forum rang 5 Jason Voorhees 15 maart 2023 15:48
  quote:

  suske wiet schreef op 15 maart 2023 15:38:

  [...]Banken zijn verantwoordelijk
  maar de aandeelhouder staat in de kou
  Het zal zich blijven herhalen .
  Exact daarom heb ik nooit bankaandelen in porto want dit soort zaken herhalen zich om de zoveel jaar en dan sta je weer te koekeloeren hoe was het toch mogelijk. Gewoon niet doen.
 6. forum rang 5 tmaster 15 maart 2023 17:33
  quote:

  torro schreef op 15 maart 2023 13:30:

  waar blijven de analisten van credit s, die overal een koersdoel op durven te plakken?? dieb weten het toch zo goed!!!
  Ik zou eerder afvragen waarom CEO's van zulke banken nog steeds miljoenen verdienen terwijl dit ook gewoon mismagagment is.
65 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gerelateerde instrumenten

 1. CS GROUP N 23 mrt
  0,801
  -3,61% -0,030
 2. UBS GROUP N 23 mrt
  17,895
  -4,33% -0,810

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links