Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Is 3D-printing een hype?

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Pantelis

Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Secur...

Meer over Nico Pantelis

Recente artikelen van Nico Pantelis

  1. dec '16 Kanteljaar 4
  2. dec '16 Opvallend koopsignaal 7
  3. nov '16 Verrassend vertrouwen 8

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. geobeo 29 oktober 2013 17:14
    3D printen is technisch niet heel bijzonder en ook zeker niet nieuw: het bestaat al decennia en wordt ook al decennia lang in de industrie gebruikt. Wat wel nieuw is, is dat er nieuwe markten aangebroken worden: huis, tuin keuken hobbyist maar ook metaal printers e.d.

    Overigens, het verhaal over het kunnen printen uit 1 onderdeel is onzinnig. Met andere productiemethoden kun je ook prima producten uit 1 onderdeel maken (zie bijvoorbeeld aluminium unibody laptops van Apple die gewoon uitgefreest zijn). Het voordeel van 3D printen is dat prototypes makkelijk gemaakt kunnen worden (dit maakt ontwikkeltrajecten korter) en dat kleine oplages goedkoop geproduceerd kunnen worden ten opzichte van andere proctiemethoden als spuitgieten. Nog een laatste voordeel is dat onderdelen gemaakt kunnen worden die met andere productiemethoden niet of lastig te maken zijn. Zoals onderdelen omsloten door andere onderdelen (uit 1 stuk) of vormgeving binnen in een onderdeel.

    Een voorbeeld van een markt waar 3D printers de boel overhoop (gaan) gooien zijn bijvoorbeeld sieraden: sieraden zijn grotendeels producten die op maat gemaakt worden. 3D printers kunnen prima metaal printen en er is daardoor geen dure handarbeid meer nodig om sieraden te maken van goud/zilver, etc. De edelmetaalsmit van de toekomst zit achter een computer te tekenen en drukt op de print knop.
  2. [verwijderd] 30 oktober 2013 00:02

    Geo ik heb over dat 3D printing eerder gereageerd. Dat was een sceptische reactie. Eigenlijk snap ik er weinig van. Ik heb een printer en daar komt alleen papier uit. Mogelijk kan je het uitleggen.

    Stel: ik wil een nieuw douchekraantje met die 3D. Dan kan dat toch niet met papier en dan moet het anders. Kraantje is ijzer dus dan moet er toch iets in waarmee je ijzer kan maken?

    Ik zie het allemaal toch als meer voor de industrie, maar kan wat achterlopen zoals gebruikelijk.

    Groet, Jonas
  3. forum rang 5 theo1 30 oktober 2013 12:55
    Hoi Jonas,

    Eigenlijk werkt 3D printen inderdaad een beetje als een inkjet printer. Een inkjet printer spuit een dun laagje inkt op het papier. Een 3D printer spuit een laagje poeder (kunststof of metaal) op een drager. Als je een kraantje wil printen, gaat er dus ijzerpoeder in je printer (die moet daar geschikt voor zijn). En dan nog een laagje. Totdat je een voorwerp hebt. Natuurlijk moet dat poeder omgezet worden naar een vaste stof. Daar zijn technieken voor. Ik zit niet diep genoeg in de materie om te weten hoe dat precies werkt, ik neem aan dat het poeder bij ieder geprint laagje versmolten wordt of zo. Tegenwoordig kunnen 3D printers een behoorlijk hoge resolutie halen en zijn ze ook nog eens redelijk snel.

    Het lijkt me inderdaad vooral een techniek voor kleine series en prototypes en zo. Mooi spul, maar niet voor massaproductie.
  4. forum rang 5 theo1 30 oktober 2013 14:46
    Je kunt in principe een pistool maken. Maar dat is dan niet een erg goed pistool.

    Het verhaal in het nieuws ging er over dat je in principe thuis een pistool kon printen van plastic. Dus dat zou dan niet gedetecteerd worden door de apparatuur op de luchthavens. En dat kan.

    Alleen was het verhaal wel een beetje overdreven. Een plastic pistool is natuurlijk erg onnauwkeurig. En wat ze lieten zien was een pistool dat maar 1 schot kon afvuren en dan weer moest worden herladen. Niet heel erg nuttig, zelfs om een vliegtuig te kapen is zoiets amper bruikbaar. En de kogel is nog steeds van metaal en die moet je dus nog apart zien binnen te smokkelen. Dat detail verwaarloosden ze maar voor het gemak. En wat denk je dat er gebeurt als er een kogel wordt afgevuurd in een plastic pistool? Bij die explosie komt een hoop kracht en warmte vrij, dat het pistool vermoedelijk direct onbruikbaar maakt.

    Met een goede, professionele printer is het natuurlijk wel degelijk mogelijk om een bruikbaar metalen vuurwapen te produceren. Dat is dan niet geregistreerd en dat maakt alle bestaande vuurwapenwetten nutteloos. In zekere zin zijn die nu al nutteloos, zeker tegen serieuze criminelen en terroristen, want die gebruiken natuurlijk niet een wapen dat ze legaal op hun eigen naam hebben staan. Er zijn meer dan genoeg illegale wapens in omloop. Als een doorgedraaide VMBO scholier aan een illegaal pistool kan komen om zijn leraar overhoop te schieten, dan is dat voor een professionele crimineel natuurlijk helemaal geen probleem. Dus nu al zijn vuurwapenwetten vooral van symbolisch belang en dienen die vooral om te voorkomen dat er ongebreideld vuurwapens rondslingeren waarmee ongelukken gebeuren. De meeste ongelukken met vuurwapens komen doordat pa zijn pistool niet goed opbergt en de kinderen ermee gaan spelen.

    En wie handig is, kan natuurlijk ook gewoon op de ouderwetse manier een wapen produceren. Een AK-47 is niet heel erg ingewikkeld en het ontwerp is geen geheim. Er zijn bepaalde gebieden in deze wereld waar iedere dorpssmid een geweer kan maken. Dat natuurlijk ook nergens geregistreerd is.
  5. MeGustasTu 5 november 2013 14:08
    Leuk geschreven stuk :) Ik beschouw 3D printing wel als een van de nieuwe technologieen die een impact kunnen hebben op het dagelijks leven. Mijn inziens zijn er twee opties voor mogelijke klanten voor gebruik, natuurlijk particulieren en fabrikanten.
    Bij de eerste groep verwacht ik slechts dat een zeer beperkte groep hier mogelijk gebruik van gaat maken, met name hobby matig.
    Het gebruik bij de tweede groep vind ik moeilijk in te schatten. Ik denk niet dat er nu al veel productie plaats zal vinden middels 3D printing, mogelijk enige customized toepassingen met beperkte oplage.

    Ik heb 1-2 jaar wel overwogen aandelen in zulk soort bedrijven aan te schaffen, echter besloten dit niet te doen aangezien ik toch het gevoel heb met een hype te maken te hebben. Er is zeker sprake van een markt, maar getallen van een EPS van x 50 geven mijn inziens een zeer hoge verwachting. Daarnaast verwacht ik dat een 3e hond er met het bot vandoor zal gaan ;) De kleine bedrijven ontwerpen een goede, klantvriendelijke printer en een groot bedrijf brengt een soortgelijk ontwerp met goede marketing succesvol op de markt. De tijd zal het leren.

    Overigens staan op youtube wel fraaie voorbeelden van wat voor complexe dingen mogelijk zijn met 3D printers.
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links