Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel BAM Groep Koninklijke AEX:BAMNB.NL, NL0000337319

  • 3,680 17 mei 2024 11:25
  • -0,024 (-0,65%) Dagrange 3,662 - 3,700
  • 200.937 Gem. (3M) 1,4M

BAM mei 2024

571 Posts
Pagina: «« 1 ... 3 4 5 6 7 ... 29 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. axie 2 mei 2024 13:14
    quote:

    hvasd2 schreef op 2 mei 2024 13:11:

    “ Komende dagen zal het aandeel wel herstellen door inkoop van aandelen.”

    Zou perfect zijn maar is die 30 miljoen dan niet allang uitgeven aan aandelen inkoop ?
    Share buyback
    On 3 May 2024, BAM will start the programme to repurchase shares to offset dilution from the scrip dividend
    alternative and for the additional share buyback of approximately €30 million, as announced on 15 February.
  2. MicJo 2 mei 2024 13:30
    quote:
    DeZwarteRidder schreef op 2 mei 2024 10:06:

    Slimme mensen kopen nooit bouwaandelen.

    quote:

    Rob_vd schreef op 2 mei 2024 13:01:

    [...]

    Dat ligt er maar net een wanneer je ze koopt en verkoopt he!

    Maar zoals ik op verschillende forums heb gelezen, heb jij de wijsheid in pacht. Ik vraag mij oprecht wel eens af wat voor leven jij hebt. Heel de dag/nacht reageren op forums, get a life zou ik zeggen. Ga genieten van het mooie weer, of ben jij een ridder die zit opgesloten en wacht op een prinses die je komt bevrijden ;-)
    Zwarte Ridder duikt overal op waar het slecht met een aandeel gaat, al dan niet tijdelijk. Ik denk dat het posten van oneliners en reacties van anderen daarop een bepaalde voldoening geven?

    Verder is het inderdaad maar net hoe je timing is. Slimme en minder slimme mensen kunnen met bouwaandelen prima resultaten scoren. Ik ben zelf "minder slim" geweest met mijn gestaffelde aankopen en huidige rendementen oplopend tot "slechts" 75%.
  3. forum rang 8 HenkdeV 2 mei 2024 13:43
    quote:

    axie schreef op 2 mei 2024 13:05:

    [...]

    1e kwartaal resultaten zijn afgelopen jaren niet echt een goed representatief kwartaal geweest voor de rest van het jaar. Het feit dat het bestuur de vooruitzichten handhaaft voor de rest van het jaar zegt al genoeg. Het is interessant om te weten wie de grote verkopers zijn nu (De banken of particulieren?). We zullen dat de komende dagen zien in het register. Komende dagen zal het aandeel wel herstellen door inkoop van aandelen.
    Wel is de bandbreedte van de verwachte ebitda van 4%-6% erg breed.
  4. forum rang 5 bartbas 2 mei 2024 13:45
    quote:

    IQ schreef op 2 mei 2024 12:10:

    [...]
    volgend jaar 0,25 cent dividend, blijft een interessant aandeel om erin te blijven, gedwongen of niet.
    25 Cent lijkt mij heel reel. Eindresultaat zal naar mijn verwachting wat hoger zijn dan in 2023. In 2023 keerde Bam 31 % van de winst uit. Op hun website stellen ze dat ze afhankelijk van de vrije kapitaalsmogelijkheden 30 - 50 % van de winst aan dividend uitkeren. Dus alle kans dat die 31% ietsje meer wordt. In combinatie met een gelijkblijvende of iets hogere jaarwinst is 25 cent allerminst onwaarschijnlijk. Bij een koers van 4 euro hebben we het dan over een dividendrendement van ruim 6,2 %.
    Bb
  5. forum rang 5 bartbas 2 mei 2024 14:02
    quote:

    axie schreef op 2 mei 2024 13:14:

    [...]

    Share buyback
    On 3 May 2024, BAM will start the programme to repurchase shares to offset dilution from the scrip dividend
    alternative and for the additional share buyback of approximately €30 million, as announced on 15 February.
    DAT zei Joosten vanochtend in zijn conference call. Uitgebreid verslag in fd van morgen, staat nu op website, klinkt redelijk positief.in winst vergelijking met vorig jaar zit ook de opbrengst van een eenmalige bate in de vorm van een kantoor.
    Bb
  6. Gerard_ecb 2 mei 2024 15:17
    Okay net de cc beluisterd. Ze geven weinig extra info over Denemarkern en VK en Ierland behalve
    VK was vorig zeer sterk beinvloed door een desinvestering en dat maakt een substantieel onderdeel uit van het slechtere resultaat.
    Toekomst, ze zien de markt in het VK zeer rooskleurig als het gaat om Onderwijs, Gezondheidszorg en Infra. Commercieel vastgoed is op dit moment een lastige markt
    Ierland
    Heel projecten mbt electrificatie en infra. Dus ook die markt ziet er prima uit. Het verschil in resultaat was minimaal. Dus ook geen zorgen
    NL
    Infra gaat heel goed
    Commerciele woningbouw daar rekenen ze op 1700 woningen met stijgende prijzen en dus ook marges.
    Ook NL gaat goed.
    Ze houden vast aan de doelstelling LT dus 4-6 Ebitda marge

    Orderboek (marge boven omzet) is met 10% toegenomen dat is dus erg positief.

    Dennemarken wordt snel afgerond en dan zou het klaar moeten zijn. De kosten zijn genomen op basis van IFRS en ze willen niet speculeren of er nog een gedeelte van de genomen kosten teruggehaald kunnen worden.

    Verder zaten ze er heel erg relaxed in, geen enkel spoor van paniek of ongerustheid.

    Ik verwacht daarom 2024 een beter resultaat dan 2023 en dat moet dan de komende 9 maanden tot uiting komen.
  7. Napi 2 mei 2024 15:36
    Nog een oud bericht op de VEB site van 20 oktober 2022. De vraag is wat dit nog voor een effect zal hebben op het boekjaar 2024?

    Mbt de boete wordt er gerefereerd naar steekpenningen om projecten binnen te krijgen bij Ballast Nedam en SBM Offshore. De boete was ca 1/3 van de EBITA winst (als voorbeeld 85 tov 240 milj. winst).

    BERICHT VEB OKT 2022:
    www.veb.net/artikel/08844/veb-vraagt-...

    BAM maakte eerder deze week bekend dat het OM en de FIOD een inval hadden gedaan bij de bouwer in Gouda. De opsporingsdiensten doen onderzoek naar “mogelijke onregelmatigheden” bij het inmiddels nagenoeg opgedoekte internationale onderdeel van het bedrijf. De VEB vraagt BAM om opheldering.

    Het leek er even op dat het einde van het renovatieproject BAM in zicht was. Na jaren van overwegend slechte resultaten door forse projectverliezen leek bestuursvoorzitter Ruud Joosten het lek bij de grootste bouwer van Nederland boven te hebben.

    Onder zijn leiding nam BAM afscheid van voormalig kernland Duitsland en ontmantelde het de overzeese activiteiten van het bedrijf die opereerden onder de naam BAM International. Verder luidde het devies kosten besparen, het zorgvuldiger inschatten van projectresultaten en niet meer blind jagen op opdrachten.

    Dubai, Tanzania, Antarctica
    Stoppen met BAM International was een belangrijk ingrediënt om BAM weer rendabel te krijgen. Die knoop werd in de zomer van 2020, enkele maanden voor de komst van Joosten, al doorgehakt. BAM International was zo’n beetje in elke uithoek van de wereld aanwezig. Het werkte onder meer aan de bouw van een futuristisch museum in Dubai, een vliegveld in Tanzania, een kantoor in Indonesië voor Unilever en een aanlegsteiger op Antarctica.

    De werkmaatschappij zou worden afgebouwd vanwege “het ontbreken van positieve vooruitzichten” . Dat is een eufemisme: het naar omzet gemeten kleine onderdeel van BAM droeg er flink aan bij dat het groepsresultaat rake optaters kreeg.

    BAM International: nauwelijks omzet, enorme verliezen

    Bij de halfjaarcijfers in augustus zei topman Joosten nog dat er geen lopende internationale projecten meer waren en dat “de afbouw van de activiteiten bijna was afgerond”.

    En toen werd het maandag 17 oktober 2022 en volgde er toch nog een venijnig staartje. BAM maakte bekend dat de FIOD en het OM enkele dagen daarvoor, op vrijdag 14 oktober, een inval hadden gedaan bij het hoofdkantoor van BAM International in Gouda.

    In het persbericht van enkele regels meldde de bouwer dat het “onderwerp is van een onderzoek naar mogelijke onregelmatigheden bij enkele reeds opgeleverde projecten”.

    Flinke boete
    Beleggers schrokken en zetten het aandeel aan het eind van de dag ruim 11 procent lager. Daarbij speelt mogelijk mee dat nog vers in het geheugen ligt dat BAM in het verleden vaak forse “eenmalige” tegenvallers moest opbiechten, zoals enkele jaren geleden bij de aanleg van een zeesluis in IJmuiden.

    Afgaand op het forse verlies in beurswaarde van 73 miljoen euro op maandag 17 oktober, lijken beleggers uit te gaan van een worst-case-scenario.

    Een schrikbeeld voor beleggers zullen de casussen Ballast Nedam (2012) en SBM Offshore (2014) zijn. Beide bedrijven betaalden als onderdeel van een schikking respectievelijk 17,5 miljoen euro en 240 miljoen euro aan boetes. Zij hadden steekpenningen betaald om projecten binnen te slepen. Details werden niet gedeeld omdat de zaak niet voor de rechter kwam.

    Maar de schadepost voor de twee bedrijven bedroeg circa één derde van het bedrijfsresultaat dat zij haalden in het jaar voorafgaand aan de boete. Als we dat verhoudingsgetal plakken op het ebitda-resultaat van BAM van 265 miljoen euro, kom je op een betaling van circa 85 miljoen euro. Toeval of niet, dat bedrag ligt in de buurt van het verlies aan beurswaarde van 73 miljoen euro.

    SBM Offshore en Ballast Nedam betaalden een derde van hun bedrijfsresultaat (ebitda) om strafvervolging te voorkomen
    Dit soort sommetjes levert uiteraard weinig meer op dan hele ruwe schattingen en ze zijn hoog-speculatief. Het is immers nog niet eens bekend of BAM überhaupt de wet heeft overtreden.

    Lezing van schikkingsvoorstellen die wel openbaar werden gemaakt, zoals die in verband met de witwasproblematiek bij ING in 2018, laten zien dat vooral de ernst en de duur van de strafbare feiten alsmede de extra winsten die zijn behaald, bepalend zijn voor de hoogte van een boete.

    Gezien de erbarmelijke financiële prestaties van de internationale tak van BAM is moeilijk voorstelbaar dat eventuele onregelmatigheden in de vorm van faciliterende betalingen of omkoping tot veel extra winst heeft kunnen leiden. Als het toch tot een boete zou komen, zou dit het voor beleggers in BAM extra pijnlijk maken.

    Over de afgelopen vier jaar boekte de internationale tak bij elkaar 180 miljoen euro verlies op een totale omzet van ruim 800 miljoen euro.

    VEB vraagt BAM om opheldering

    - Het persbericht van BAM heeft beleggers in de gordijnen gejaagd. Het leidde tot meer vragen dan antwoorden, echte informatie ontbrak. Beleggers verkeren hierdoor in onzekerheid en dat laat de forse koersdaling van meer dan tien procent op de dag van het persbericht (17 oktober) zien.

    - De VEB vraagt BAM in een brief om meer tekst en uitleg. Zo is van belang of BAM zelf al eerder aanwijzingen had dat zich mogelijke onregelmatigheden hadden voorgedaan. Ook willen beleggers weten of er een risico is dat de autoriteiten in andere landen vergelijkbare onderzoeken zullen starten. Lees de brief hier.

    VEB VRAAG BAM OPHELDERING
    - Opmerkelijk is dat in het jaarverslag van BAM over 2021, afgetekend op 23 februari, twee zinnen zijn toegevoegd aan de toelichting ten opzichte van eerdere jaren. Hierin waarschuwt BAM plots voor ‘ethisch wangedrag’ en niet-naleving van wet- en regelgeving. Daarbij wordt onder meer verwezen naar “omkoping en corruptie” en mogelijke boetes of uitsluiting bij nieuwe aanbestedingen. Het roept de vraag of BAM niet al veel eerder wist van de problemen en hier beleggers veel te beknopt en te laat over heeft geïnformeerd.
571 Posts
Pagina: «« 1 ... 3 4 5 6 7 ... 29 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

Tegenvallers drukken resultaten BAM

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links