Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Wie kan mij helpen met deze wiskunde som Havo 2023 examen

40 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 2 juli 2023 15:34
    Er geldt een bekend spreekwoord dat wie niet sterk is die moet slim zijn.

    Inspanningen in Nederland zijn erop gericht om iedereen een minimaal niveau te laten halen. Want iedereen moet immers gelijke kansen hebben (iedereen gelijkmatig). Voor de toptalenten is te weinig aandacht. Dat is jammer, want dat zijn de mensen die voorop lopen bij onderzoek/innovatie, besturen van het land/bedrijven, etc. Deze mensen heb je nodig om Nederland verder vooruit te helpen.

    Zowel de politiek, OCW en de vox pop willen geen hoge kwaliteit wetenschappelijk onderwijs, want dat is alleen weggelegd voor mensen die bovengemiddeld kunnen presteren. Het zijn nu grote onderwijsfabrieken geworden. Mijn vader die een eerste graad leraar Engels MO-B was zei ook dat je voor een hoge kwaliteit onderwijs kleine klassen nodig hebt.
  2. forum rang 8 Leefloon 2 juli 2023 16:11
    quote:

    Dr. JV schreef op 2 juli 2023 15:34:

    dat je voor een hoge kwaliteit onderwijs kleine klassen nodig hebt.
    Niet alleen dat. Bij hoogbegaafden (en categorieën daarboven) is het een bekend probleem dat juist zij hopeloos slecht kunnen functioneren binnen sloom schools onderwijs, en dat komt niet doordat klassen té groot zijn. Als we beide mismatches bij elkaar brengen, grote klassen en zich vervelende leerlingen, is het blijkbaar ook ongebruikelijk dat vlotte leerlingen hun klasgenoten leren helpen, om zo de docent iets te ontlaten.
  3. Lu. 2 juli 2023 21:48
    quote:

    Dr. JV schreef op 2 juli 2023 14:12:

    [...]

    De Grieken gebruikten wiskunde en dat moet je wel toetsen. Het getal Pi is een reeks ontwikkeling. Het getal Pi wordt in de wiskunde veel gebruikt.
    Als je wiskunde al zou moeten toetsen, dan wil dat nog niet zeggen dat de Grieken dat deden. Maar wiskunde hoef je niet te toetsen. Hoe toets je i aan de werkelijkheid? (i=V¯(-1).) Toch is er veel wiskunde rondom dit getal gebouwd, die bovendien toepasbaar is. (Ook dat hoeft niet persé.)
  4. [verwijderd] 3 juli 2023 03:02
    quote:

    Lu. schreef op 2 juli 2023 21:48:

    [...]Als je wiskunde al zou moeten toetsen, dan wil dat nog niet zeggen dat de Grieken dat deden. Maar wiskunde hoef je niet te toetsen. Hoe toets je i aan de werkelijkheid? (i=V¯(-1).) Toch is er veel wiskunde rondom dit getal gebouwd, die bovendien toepasbaar is. (Ook dat hoeft niet persé.)
    In de wiskunde ontwikkel je theorieen (modelen) en die moet je toeten of die kloppen. Zo werkt dat in de exacte wetenschap.

    Albert Einstein geloofde niet in de kwantummechanica, omdat hij van mening was dat alles exact te berekenen was. In de kwantummechanica, die het gedrag beschrijft van de elementaire deeltjes, kennen ze het onzekerheidsprincipe en ontdekt door de Duitse fysicus Werner Heisenberg in 1927.
  5. Lu. 3 juli 2023 10:19
    quote:

    Dr. JV schreef op 3 juli 2023 03:02:

    [...]

    In de wiskunde ontwikkel je theorieen (modelen) en die moet je toeten of die kloppen. Zo werkt dat in de exacte wetenschap.

    Albert Einstein geloofde niet in de kwantummechanica, omdat hij van mening was dat alles exact te berekenen was. In de kwantummechanica, die het gedrag beschrijft van de elementaire deeltjes, kennen ze het onzekerheidsprincipe en ontdekt door de Duitse fysicus Werner Heisenberg in 1927.
    Je verwart wiskunde met natuurkunde, waar je wèl je modellen moet toetsen (hoewel de Grieken dat niet deden). Als je een wiskundig model ontwikkelt om in een andere wetenschap toe te passen, moet de uitkomst van die toepassing natuurlijk wel met de werkelijkheid overeenkomen. Maar voor de wiskunde zelf hoeft dat niet.
    Overigens heb ik de indruk dat je een beetje gewichtig komt doen zonder echt veel verstand van zaken te hebben.
  6. forum rang 7 rene l 3 juli 2023 12:07
    quote:

    marique schreef op 2 juli 2023 11:53:

    [...]

    Heb er zijdelings iets van meegemaakt, zo rond 1990 bij het mbo. Er werd een systeem van certificaten ingevoerd.
    Voor elk leerjaar dus een 'diploma', opgebouwd uit certificaten. Om een certificaat te behalen konden de leerlingen - die inmiddels studenten werden genoemd! - net zo lang een toets overdoen tot een zesje was behaald.
    Weet niet of dit systeem nog bestaat want als iemand in de familie- of kennissenkring het onderwerp onderwijs aansnijdt sla ik op de vlucht.

    Zo is het wel marique, het wordt alleen maar erger, en pas er maar voor op dat je niet uit de bocht vliegt.
    Inderdaad, allemaal deelcertificaten, ieder voor zich, en niet allemaal gelijktijdig over de eindstreep, een prima voorbereiding toch voor een baan in het bedrijfsleven waar je geacht wordt om samen te werken.

    Ik zie het met deze som ook, er wordt weer van alles bijgehaald wat niet van toepassing is op de echte rekenvaardigheden.
    Een formule 1 auto, mij lijkt belangrijk dat ook aangegeven wordt wat soort banden er onder zitten en wat de gesteldheid van het wegdek is, is het droog of is het wegdek nat.

    En wat je ook zegt, het is de realiteit, de leerlingen, kuch, studenten, mogen net zo lang de toets herhalen totdat ze een zesje halen.
    En het meest frappante, de Minister van Onderwijs heeft alle MBO leerlingen dit jaar 1 bonuspunt voor het vak Nederlands gegeven, helemaal gratis en voor niets.
    Stel je voor, een leerling haalt een 4,5 voor Nederlands, dit wordt afgerond op een 5, plus 1 extra bonuspunt, een 6 dus op de eindlijst, een voldoende dus, maar ze beheersen het niet zoals het moet.

    En ja, leerkrachten sjoemelen voor bepaalde leerlingen zelfs met cijfers, het ligt er een beetje aan voor wie.
    Helaas is het de keiharde realiteit, en het weerspiegeld ook de kwaliteit van het huidige onderwijs, dit daalt werkelijk in heel rap tempo af.

    En nog wat, Elwin mag de lens van de camera van zijn smartphone ook wel eens schoonmaken, er zit heel veel stof op.
  7. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 3 juli 2023 19:21
    quote:

    Lu. schreef op 2 juli 2023 21:48:

    [...]Als je wiskunde al zou moeten toetsen, dan wil dat nog niet zeggen dat de Grieken dat deden. Maar wiskunde hoef je niet te toetsen. Hoe toets je i aan de werkelijkheid? (i=V¯(-1).) Toch is er veel wiskunde rondom dit getal gebouwd, die bovendien toepasbaar is.
    Hoe toets je het getal pi aan de werkelijkheid?

    Complexe getallen zoals i worden ook in de natuurkunde en elektrotechniek veel gebruikt, bv. bij fourieranalyse. De Schrödinger-vergelijking is een complexe vergelijking, kwantummechanische golffuncties zijn complexe functies. Pas bij (absoluut) kwadrateren om tot een waarschijnlijkheid te komen worden het reële functies.

    Reële getallen zoals pi zijn een generalisatie van de rationele getallen (breuken). Complexe getallen zijn daar weer een generalisatie van. Alle drie zijn in de wiskundige terminologie een lichaam, d.w.z. je kunt erin optellen en vermenigvuldigen (beide met associatieve en symmetrische kenmerken), er is een 0-element en een 1-element, en er zijn inversen (-x en 1/x, behalve 1/0).
  8. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 3 juli 2023 19:39
    quote:

    Dr. JV schreef op 3 juli 2023 03:02:

    [...]
    In de wiskunde ontwikkel je theorieen (modellen) en die moet je toetsen of die kloppen. Zo werkt dat in de exacte wetenschap.

    Albert Einstein geloofde niet in de kwantummechanica, omdat hij van mening was dat alles exact te berekenen was. In de kwantummechanica, die het gedrag beschrijft van de elementaire deeltjes, kennen ze het onzekerheidsprincipe en ontdekt door de Duitse fysicus Werner Heisenberg in 1927.
    In de kwantummechanica is van alles exact te berekenen maar je moet de uitkomsten niet deterministisch interpreteren. Daar had Einstein moeite mee, daarom is hij lang op zoek geweest naar onderliggende 'hidden variables' die zich wel deterministisch zouden gedragen.
    Als ik het goed heb heeft 'onze' Nobelprijswinnaar Gerard 't Hooft het idee van hidden variables ook niet helemaal losgelaten.
  9. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 4 juli 2023 02:27
    quote:

    Blik dekkende afbijt schreef op 2 juli 2023 11:00:

    beste mensen ik ben erg kwaad.
    Ik heb er 2 uur aan besteed.
    Kunt u mij op weg helpen.
    Ik weet het antwoord maar niet de berekening.
    Vermoedelijk probeerde je een exacte, analytische oplossing te vinden. Dat zal niet lukken.
    De bedoeling was HAVO-leerlingen te testen op hun bekwaamheid om met een grafische rekenmethode op een moderne zakjapanner/smartphone om te gaan. Dat is prima, nuttig en pragmatisch.

    In mijn jonge jaren deden we het door 'uitproberen' op een simpele zakjapanner, dan ben je binnen 8 min op het antwoord met minstens 1% nauwkeurigheid.
    Als enigszins wiskundig geschoolde kan je het ook via reeksontwikkeling doen, dan haal je binnen 12 min makkelijk 0,1% nauwkeurigheid.
  10. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 4 juli 2023 02:48
    quote:

    marique schreef op 2 juli 2023 11:41:

    [...]
    Ik vermoed dat de bijlage als download bestand op je computer staat.
    Dan lukt het meestal niet die als bijlage hier in je posting te zetten.
    ...
    Dat begrijp ik niet. Ik heb vaak bestanden van mijn pc als bijlage bij een posting geplaatst. Je moet dan voldoen aan iex-eisen (qua omvang of type, bv. jpg), maar in welke map ze op mijn pc staan is volgens mij niet relevant.

    PS. Soms was het nodig de extensie vooraf te veranderen, bv. van jng (of zoiets) in jpg. Een fluitje van een cent op je eigen pc. Daarna slikt iex het voor zoete koek.
  11. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 4 juli 2023 02:53
    quote:

    Blik dekkende afbijt schreef op 4 juli 2023 02:41:

    Lieve mensen wie kan die som oplossen?
    Zie mijn post van 02.27 uur. Een beter antwoord is er niet.
    En geloof me, ik heb vele van dit soort sommetjes - en nog wel veel ingewikkelder- in mijn leven uitgerekend.
  12. Just TA 4 juli 2023 08:24
    quote:

    Blik dekkende afbijt schreef op 4 juli 2023 02:41:

    Lieve mensen wie kan die som oplossen?

    Je mag een grafisch rekenmachine gebruiken tijdens het wiskunde examen voor Havo/Vwo.
    Voer in het grafieken menu de volgende functies in:
    y1 = 80
    y2 = (de breuk met v uitgedrukt in x)

    Plot nu beide grafieken en door middel van intersect kun je het snijpunt vinden, wat gelijk staat aan de snelheid.
    Het feit dat de vraag aangeeft 'in hele km per uur' geeft al een indicatie dat je de opgave niet algebraisch hoeft op te lossen.
    (Op examenblad kun je antwoorden en uitwerkingen van oud-examens vinden)

    Veel succes!
  13. [verwijderd] 4 juli 2023 08:42
    quote:

    Just TA schreef op 4 juli 2023 08:24:

    [...]

    Je mag een grafisch rekenmachine gebruiken tijdens het wiskunde examen voor Havo/Vwo.
    Voer in het grafieken menu de volgende functies in:
    y1 = 80
    y2 = (de breuk met v uitgedrukt in x)

    Plot nu beide grafieken en door middel van intersect kun je het snijpunt vinden, wat gelijk staat aan de snelheid.
    Het feit dat de vraag aangeeft 'in hele km per uur' geeft al een indicatie dat je de opgave niet algebraisch hoeft op te lossen.
    (Op examenblad kun je antwoorden en uitwerkingen van oud-examens vinden)

    Veel succes!
    Wiskunde doe je op pen en papier en elektronische hulpmiddelen zijn nutteloos.

    De wiskunde examens op Havo/Vwo hebben totaal geen enkel niveau.
  14. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 4 juli 2023 09:37
    quote:

    Just TA schreef op 4 juli 2023 08:24:

    [...]
    Je mag een grafisch rekenmachine gebruiken tijdens het wiskunde examen voor Havo/Vwo.
    Voer in het grafieken menu de volgende functies in:
    y1 = 80
    y2 = (de breuk met v uitgedrukt in x)

    Plot nu beide grafieken en door middel van intersect kun je het snijpunt vinden, wat gelijk staat aan de snelheid.
    Het feit dat de vraag aangeeft 'in hele km per uur' geeft al een indicatie dat je de opgave niet algebraisch hoeft op te lossen.
    (Op examenblad kun je antwoorden en uitwerkingen van oud-examens vinden)

    Veel succes!
    Dat in 'in hele km per uur' geeft helemaal geen indicatie dat je de opgave niet algebraïsch hoeft op te lossen. Ook niet met een 'grafische rekenmachine', hoezeer ik daar ook als old-fashioned rekenmeester van gruw.
    Het is een smerige strikvraag. Ik gun havisten beter.
  15. forum rang 8 Leefloon 4 juli 2023 09:45
    quote:

    Beperktedijkbewaking schreef op 4 juli 2023 02:48:

    Dat begrijp ik niet. Ik heb vaak bestanden van mijn pc als bijlage bij een posting geplaatst. Je moet dan voldoen aan iex-eisen (qua omvang of type, bv. jpg), maar in welke map ze op mijn pc staan is volgens mij niet relevant.
    Bij een eenmaal geaccepteerde upload zou het kunnen dat op een Unix-achtige IEX-server alleen de uploader en eventuele hogere machten leesrechten hebben, terwijl de rest van de gewone stervelingen door een fout geen leesrechten heeft en een foutmelding krijgt alsof het geüploade bestand niet bestaat.

    Dat heb je een situatie waarbij het alleen voor de ingelogde uploader/gebruiker op alle apparaten werkt, maar dat alle overige gebruikers de boodschap krijgen dat het bestand niet zou bestaan. Ook met een Windows-server zou het kunnen dat alleen een uploader leesrechten heeft, en andere gebruikers niet (Eigenschappen van een bestand, tabblad Beveiliging).

    Reken er maar op dat dit iets is dat bij het forumbeheer gemeld had kunnen worden.
  16. forum rang 8 Leefloon 4 juli 2023 09:54
    quote:

    Beperktedijkbewaking schreef op 4 juli 2023 09:37:

    Dat in 'in hele km per uur' geeft helemaal geen indicatie dat je de opgave niet algebraïsch hoeft op te lossen.
    Inderdaad, en de opgave is ook niet bedacht om uitgerekend te worden. Je moet een grafische rekenmachine kunnen toepassen, én je moet niet blindelings een uitkomst als antwoord geven.

    Het betreft een uitkomst met vele cijfers achter de komma, met voor het gemak en voor het toetsen van beide vaardigheden een afronding naar beneden. Wie keurig omhoog zou afronden, zou alsnog uit de bocht vliegen door een fractioneel té hoge uitkomst.
  17. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 4 juli 2023 11:12
    quote:

    Dr. JV schreef op 4 juli 2023 08:42:

    [...]
    Wiskunde doe je op pen en papier en elektronische hulpmiddelen zijn nutteloos. [1]

    De wiskunde examens op Havo/Vwo hebben totaal geen enkel niveau. [2]
    ad [1: Echte wiskunde speelt in je hoofd, je bent ermee geboren. Het zit in je genen, je kunt niet zonder.
    Elke uitleg van een prof ervaar je als een verlossing. Ik ben vele leermeesters dankbaar. Om te beginnen mijn eerste wiskundeleraar, ene Dekker, bij het Christelijk Lyceum in Utrecht Lang geleden, maar elke les was een feest voor mij. Ik ging fluitend naar school, de smerige Demka of Werkspoor onderweg deerden mij niet .
    Daarna prof. Kees de Jager, Hans Freudenthal en Martin Veltman in Utrecht.
    Wat een geluk voor een eenvoudige jongen als ik.

    [2]: NIET MEE EENS. Zeker niet op VWO-niveau.
    Havo lijkt me te getruckt, maar dat kan ik niet meer echt beoordelen.

    Mijn zoon deed overigens MBO, daarna HBO, en heeft nu een superdeluxe baan met bijbehorende lease-auto. Soms mag ik met hem meerijden. Ik ben een gelukkig man.
  18. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 7 juli 2023 01:53
    quote:

    Leefloon schreef op 4 juli 2023 09:54:

    [...]
    ...
    Het betreft een uitkomst met vele cijfers achter de komma, met voor het gemak en voor het toetsen van beide vaardigheden een afronding naar beneden. Wie keurig omhoog zou afronden, zou alsnog uit de bocht vliegen door een fractioneel té hoge uitkomst.
    Wat jij "toetsen van beide vaardigheden" noemt, noem ik een gemene strikvraag. Dat verdienen havisten niet, noch vwo-ers trouwens.

    In plaats van "afgerond op hele kms" zou beter en eerlijker zijn geweest:
    "Bij welke snelheid in hele km/uur zou de coureur nog net niet uit bocht vliegen?"

    Het is overigens een typische ingenieursformule, met al die rare coëfficiënten. In de teller is voor een fysicus nog iets als de middelpuntvliedende kracht te ontwaren (mv**2/r), maar in de noemer ontbreekt elk fysisch inzicht.
    Als je rekenkunde wilt toetsen, neem dan een echt rekenkundig probleem uit de statistiek of economie, niet een kunstmatig en vervormd voorbeeld uit de fysica. Havisten met enig gevoel voor fysica zouden hier onterecht van slag door raken.
  19. forum rang 8 Leefloon 7 juli 2023 09:52
    quote:

    Beperktedijkbewaking schreef op 7 juli 2023 01:53:

    Wat jij "toetsen van beide vaardigheden" noemt, noem ik een gemene strikvraag. Dat verdienen havisten niet, noch vwo-ers trouwens.

    In plaats van "afgerond op hele kms" zou beter en eerlijker zijn geweest:
    "Bij welke snelheid in hele km/uur zou de coureur nog net niet uit bocht vliegen?"

    Havisten met enig gevoel voor fysica zouden hier onterecht van slag door raken.
    Lang leve de ruimhartig benutte vrijheid van herhaalde meningsuiting. Een keuze voor niveau A heeft echter gevolgen, en onbekend is hoe een fout afgerond antwoord is beoordeeld.

    Het hele verhaaltje gaat over niet uit de bocht vliegen. Van scholieren wordt meer intelligentie, waaronder het praktisch toepassen van de kennis, verwacht dan vele ouderen denken. Nog even, en de vraag had moeten zijn "Denk jij ook dat 218 het goede antwoord is?". Misschien had er wel beter een duikvlucht gekozen kunnen worden in plaats van een populistische en afleidende F1, want dan ligt een fatale afloop iets meer voor de hand dan bij slechts piepende banden.

    Niet iedereen is even autistisch. Het aantal tere zieltjes om rekening mee te houden is daarnaast bijna onbeperkt. De F1 zal ook vele romantici hebben afgeleid, of jongelui die aan hun volgende energiedrankje gingen mijmeren, of verkeerskundigen die tegen té hoge snelheden zijn en aan plaatjes dachten. Meiden die niet van sport houden hadden pech met zowel niveau A als B.

    Van mij mag je tenslotte de duikvlucht vervangen door een overstroming. Een dijk is hoog genoeg, of niet. De examens werden over het algemeen moeilijk geacht, en iets te hard door een bocht heeft niet per se een fatale afloop. Het voorbeeld had evidenter gekund, dat is zo. Toch is er weinig mis mee dat beide vaardigheden werden getoetst, als je voor niveau A koos. Niet alleen een rekenmachine kunnen gebruiken, maar dan ook nog laten zien dat je de vraag en het antwoord begreep. Ik neem aan dat jij met veel liefde een stagiair glimlachend zou wijzen op een fractioneel te lage dijk door een foute afronding, maar je kunt je afvragen hoe het met die vakliefde gaat als de stagiair er weinig gevoel voor heeft en eigenlijk alleen maar weet hoe je een rekenmachine of spreadsheet moet gebruiken. Had dan voor niveau B gekozen. Bij hetzelfde vraagnummer hoefde je dan niet eens te rekenen.
40 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 878,83 -0,39%
EUR/USD 1,0662 -0,55%
FTSE 100 8.144,13 -0,04%
Germany40^ 17.905,20 -0,15%
Gold spot 2.288,09 -2,05%
NY-Nasdaq Composite 15.657,82 -2,04%

Stijgers

Care P...
+3,87%
Xior
+1,63%
SHURGARD
+1,18%
KBC Groep
+0,89%
EVS
+0,89%

Dalers

IBA
-3,23%
Melexis
-2,66%
TINC
-2,61%
AZELIS...
-2,25%
Aedifica
-2,20%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links