Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Column

 1. Kan een krach à la 1929 echt niet meer?

  Wie is er niet bang voor: voor de grote nachtmerriekrach die ons allemaal financieel wegvaagt en ruïneert. Want ooit kwam er zo’n klap en dat kan zo weer gebeuren, toch?

  Arend Jan Kamp
 2. Annuiteiten- of lineaire hypotheek: wat is de beste keuze?

  Het antwoord hierop weten we pas achteraf. Kijk verder dan alleen de maandlasten, adviseert Jos Koets. U kunt ook beide hypotheekvormen combineren.

  Jos Koets
 3. Premium

  Hoe zal het QE-sprookje aflopen?

  Om de twee draken – economische krimp en een te lage inflatie – te verslaan, vonden centrale banken QE uit. Maar daarmee lijken zij een nieuw (inflatie)monster te hebben gecreëerd. Hoe verslaan zij dat nu?

  Erik Mauritz
 4. Nieuwe tool voor beleggers: de IEX Risico Rating

  Beleggen draait niet alleen om rendement: ook risico en risicobeheersing vormen een belangrijk onderdeel van succesvol beleggen. De IEX Beleggersdesk introduceert daarom een unieke risicomaatstaf voor aandelen om beleggers nog beter bij te kunnen staan in hun beleggingsbesluiten.

  IEX Beleggersdesk
 5. Premium

  Chinese vastgoedcrisis: geen nieuws is geen goed nieuws

  De in 2021 uitgebroken Chinese vastgoedcrisis leek de verkoudheid waardoor de hele wereld griep zou krijgen, maar de laatste maanden werd de crisis overschaduwd door ander nieuws. Hoe staat het er inmiddels mee?

  Door alle aandacht voor inflatie, stijgende rente, dalende aandelenkoersen, de crypto-crash en de oorlog in de Oekraïne lijkt de vorig jaar in China uitgebroken vastgoedcrisis een beetje naar de achtergrond geraakt.

  Dat is helaas geen signaal dat de problemen opgelost zijn - het lijkt eerder op een car crash in slow motion.

  Erik Mauritz
 6. Ongelijke betaling bij aankoop huis? Pas op voor scheve gezichten bij scheiding

  Als de een meer afbetaalt aan de woning dan de ander, kunnen bij een echtscheiding flinke discussies ontstaan. Dat is te voorkomen.

  Jos Koets
 7. Hoe Robinhood Warren Buffett en Charlie Munger een prettige poets bakt

  Uitgerekend 'gratis' broker Robinhood, waar vooral Munger de pest aan heeft, zorgt voor structureel hoger volume in Berkshire Hathaway.

  Arend Jan Kamp
 8. Waar gaat de markt bij de historische ECB-vergadering op letten?

  De ECB-vergadering deze donderdag wordt een belangrijke. Aangezien Lagarde de neiging heeft om net wat te loslippig te zijn als ze stevig aan de tand gevoeld wordt, kan dit het moment zijn waarop de markt pas echt richting kiest.

  De drie belangrijkste onderwerpen waar de markt naar gaat kijken zijn de hoogte van de renteverhoging, het nieuwe 'Transmission Protection Mechanism' (TPM)-instrument om het oplopende verschil tussen de Duitse en Italiaanse rente binnen de perken te houden, en de vooruitzichten.

  Erik Mauritz
 9. Premium

  ECB's antifragmentatie-instrument leidt tot fragmentatie

  Door de politieke crisis in Italië lopen de renteverschillen in Europa weer op. Volgende week kan de ECB meer duidelijkheid geven over het aangekondigde "antifragmentatie-instrument" om de verschillen te verkleinen, maar de grote vraag is of er genoeg draagvlak is voor dit nieuwe wapen....

  Erik Mauritz
 10. Vindt u gas en kernenergie ook groen?

  Nu gas en kernenergie vallen onder groene beleggingen, hebben beleggers wat afwegingen te maken.

  Loege Schilder
 11. Premium

  Het allerbelangrijkste cijfer deze week: dit is de verwachting

  Dit is toch wel de “800 pound gorilla in the room”: het Amerikaanse CPI-cijfer. Gaat de inflatie verder omhoog of vlakt deze af?

  Van alle cijfers deze week is het Amerikaanse inflatiecijfer (US CPI) dat op woensdag om 14:30 (NL tijd) wordt gepubliceerd de “800 pound gorilla in the room”, zoals Amerikanen het zo treffend uitdrukken. Inflatiecijfers zijn dit jaar nóg belangrijker dan in voorgaande jaren, aangezien inflatie uiteindelijk de reden is van het slechte beursklimaat.

  En doordat de Fed nu “nimble” reageert - kan elk individueel macrocijfer in de Verenigde Staten nu direct als gevolg hebben dat de Fed het beleid aanpast en agressiever of minder agressief de rente gaat verhogen.

  Erik Mauritz
 12. Premium

  Waar ligt de bodem?

  We zitten halverwege de bearmarket en het is te laat is om te verkopen, maar te vroeg om te kopen. Wat nu? Hoe lang duurt deze recessie en hoe zwaar is 'ie?

  Normaal gesproken is iedereen enthousiast over een uitverkoop, maar op de beurs stemt het beleggers juist somber. Nu zitten we halverwege de bearmarkt. Het is te laat is om te verkopen, maar te vroeg om te kopen. Er lijkt maar één vraag te zijn waar iedereen mee bezig is; waar ligt de bodem?

  De start van een recessie is meestal geen slecht moment om te kopen. De beurs kijkt altijd vooruit en op zo’n moment is er al veel slecht nieuws verdisconteerd in de koersen.

  Han Dieperink
 13. Premium

  Record aan records in H1 plus hoop voor H2

  Aandelen, obligaties, inflatie... Op alle markten zijn er in H1 2022 hoogte- of dieptepunten bereikt die in geen decennia zijn waargenomen. Tijd voor een overzicht.

  In het eerste halfjaar van 2022 zijn in de financiële wereld talloze, al decennialang uitstaande highs of lows verbroken. Misschien is er wel een record aan records verbroken? Het zijn er in ieder geval zoveel dat het me tijd leek voor een overzicht.

  Erik Mauritz
 14. Zo werkt een 'planklegger': optietips van de IEX Beleggersdag

  Expert Peter Siks presenteerde twee optietips op de IEX Beleggersdag. Hier kunt u ze nog eens rustig teruglezen.

  Peter Siks
 15. Profiteer van de verhuisregeling, nu de hypotheekrente stijgt

  Nu de hypotheekrente oploopt, kan hij weer worden afgestoft: de verhuisregeling. Omdat u de lagere rente kunt meenemen, kan die regeling u veel geld opleveren.

  Jos Koets

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links