Van beleggers
voor beleggers
desktop iconOne Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Liveblog 11 juni 2021

Wall Street eindigt licht hoger
Beeld: NYSE
 1. Wall Street eindigt licht hoger

  ABM Financial News
  22:10

  (ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag dicht bij huis gebleven. Bij een slot van 4.247,44 punten, wist de S&P het record van donderdag wel aan te scherpen. De index steeg 0,2 procent. De Dow Jones index steeg fractioneel en eindigde op 34.479,60 punten de Nasdaq ging 0,4 procent hoger tot 14.069,42 punten.

  De S&P en Nasdaq wisten op weekbasis te stijgen, terwijl de Dow terrein verloor.

  Nieuwe plannen van de Amerikaanse regering, die zouden kunnen leiden tot hogere belastingen, evenals de hoge waarderingen van aandelen en het opduiken nieuwe varianten van het coronavirus, maken beleggers echter voorzichtiger.

  "We zijn nog steeds positief over de vooruitzichten, maar we zijn niet zo optimistisch als drie maanden geleden", zei strateeg Daniel Morris van BNP Paribas Asset Management. "De markt heeft behoefte aan een adempauze", zei hij.

  Beleggers kijken ook vooruit naar het rentebesluit van de Federal Reserve volgende week, nu de inflatie in de VS hard oploopt.

  Jim Baird, chief investment officer bij Plante Moran Financial Advisors verwacht dat de markt tot die tijd een afwachtende houding zal aannemen, benieuwd waarmee de Fed komt.

  Op macro-economisch vlak werd vrijdag bekend dat het consumentenvertrouwen zoals gemeten door de Universiteit van Michigan in juni weer is gestegen. De index voor het consumentenvertrouwen steeg van 82,9 eind mei naar 86,4 halverwege deze maand.

  De euro/dollar noteerde vrijdagavond op 1,2109. De olieprijs wist verder te stijgen. Op een settlement van 70,91 dollar werd een vat West Texas Intermediate 0,9 procent duurder. Op weekbasis steeg de WTI-olieprijs zo'n 1,9 procent.

  Het Internationaal Energieagentschap zei in zijn maandrapport dat de vraag naar ruwe olie tegen het einde van volgend jaar weer op het niveau van voor de coronacrisis zal zitten, maar waarschuwde ook dat de lage vaccinatiegraad in de opkomende economieën ervoor zorgt dat de crisis mogelijk langer dan verwacht zal aanhouden.
   
  Bedrijfsnieuws
   
  BlackRock heeft groen licht gekregen om beleggingsfondsen in China aan te bieden. Het aandeel steeg 1,5 procent.

  Google heeft beloofd samen te werken met Britse regelgevers bij het verwijderen van cookies uit zijn Chrome-browser voor het volgen van gebruikers. Het is één van de vele toezeggingen om een Brits mededingingsonderzoek af te wikkelen. Moederbedrijf Alphabet daalde 0,2 procent.

  American Airlines investeert 25 miljoen dollar in het Britse Vertical Aerospace, een start-up voor elektrische vliegtuigen. Het aandeel steeg 0,3 procent.

  Johnson & Johnson daalde 1,2 procent, nadat de Amerikaanse regering eerdere bestellingen van het Janssen coronavaccin heeft opgeschort omdat de doses die het op reserve heeft richting hun einddatum lopen.

  Nvidia heeft DeepMap gekocht om zo zijn kaarten voor autonoom rijden te verbeteren. Dit meldde Nvidia zonder financiële details te verstrekken. Het aandeel steeg 2,3 procent.

  ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.

 2. Twintig AEX-aandelen sluiten in het groen

  ABM Financial News
  17:54

  (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn vrijdag met winst gesloten. De AEX index steeg 0,4 procent tot 728,48 punten, terwijl de AMX een winst van 0,4 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,1 procent.

  Het Damrak noteerde vrijdag licht hoger, vanwege de afnemende vrees dat de stijgende inflatie centrale banken ertoe zal aanzetten om hun soepele monetaire beleid te verscherpen, nadat de ECB donderdag de rente en zijn obligatie-inkoopprogramma handhaafde en herhaalde dat de stijgende inflatie is te wijten aan tijdelijke factoren.

  "Beleggers geloven graag dat hoge inflatie geen blijvertje is", zei investment manager Simon Wiersma van ING. "Hoewel de stijging voor een belangrijk deel wordt veroorzaakt door tijdelijke effecten, zoals de lagere vergelijkingsbasis ten opzichte van vorig jaar, verwachten we dat de periode van hoge inflatie wel eens iets langer kan aanhouden dan veel beleggers verwachten", zei Wiersma.

  "Duidelijk is dat de ECB nog niet over verkrapping van het beleid wil spreken. Het onderwerp werd dan ook op alle manieren zorgvuldig vermeden", zei econoom Timme Spakman van ING.

  Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek vrijdag dat het aantal faillissementen in Nederland in mei licht is gestegen van 125 naar 130.

  Op macro-economisch vlak werd tevens bekend dat de industriële productie van het Verenigd Koninkrijk in april onverwacht is gedaald met 1,3 procent, terwijl de markt rekende op een stijging met 1,0 procent. De Britse economie groeide in april met 2,3 procent.

  Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de Verenigde Staten het nieuws dat het consumentenvertrouwen zoals gemeten door de Universiteit van Michigan in juni is gestegen. De index voor het consumentenvertrouwen steeg van 82,9 eind mei naar 86,4 halverwege deze maand.

  De euro/dollar noteerde op 1,2101. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,2168 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,2169 op de borden.

  Olie noteerde vrijdag tot 1,1 procent hoger. De vraag naar ruwe olie zal tegen het einde van volgend jaar weer op het niveau van voor de coronacrisis zitten, maar de lage vaccinatiegraad in de opkomende economieën zorgt ervoor dat de crisis langer dan verwacht zal aanhouden, zei het Internationaal Energieagentschap vrijdag in zijn maandrapport.

  Stijgers en dalers

  In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 20 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door ArcelorMittal met een winst van 2,2 procent, gevolgd door Aegon en RELX met winsten van respectievelijk 1,3 procent en 1,0 procent.

  Besi steeg 0,1 procent, na donderdag de doelen voor de lange termijn nog te hebben verhoogd. Die nieuwe doelstellingen was voor zowel Degroof Petercam als KBC Securities aanleiding om het koersdoel te verhogen.

  Just Eat Takeaway, dat donderdag goedkeuring kreeg van de aandeelhouders van Grubhub voor de overname van de Amerikaanse maaltijdbezorger, leverde 1,5 procent in. De transactie wordt op 15 juni afgerond, waarna volgens marktkenners de koersdruk veroorzaakt door arbitrageanten zal wegvallen.

  In de AMX ging AMG aan kop. Het aandeel steeg 2,8 procent. Aperam won 1,6 procent, OCI noteerde 2,1 procent hoger, terwijl Eurocommercial 1,8 procent daalde.

  Bij de smallcaps noteerde Van Lanschot Kempen 1,5 procent hoger, Wereldhave won 1,8 procent en BAM steeg 2,1 procent. Acomo daalde 1,9 procent, terwijl Lucas Bols 1,4 procent daalde.

  Het lokaal genoteerde Beter Bed won 22,3 procent bij relatief hoge volumes. ABN AMRO publiceerde eerder deze week een positief analistenrapport.

  Tussenstanden Wall Street

  Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index vlak op 4.238,62 punten. De Dow Jones index daalde 0,1 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,1 procent in het groen.

  ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.

 3. Wall Street koerst af op licht hogere opening

  ABM Financial News
  14:52

  (ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen stevenen vrijdag af op een licht hogere opening. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden circa een half uur voor de openingsbel tot 0,1 procent in het groen.

  Daarmee zetten de Amerikaanse aandelenmarkten de opwaartse trend voort, nadat de S&P 500 index donderdag een nieuwe record in de boeken zette. Hogere aandelenkoersen en een daling van de obligatierendementen toonden dat beleggers het in eerste instantie eens waren met de Federal Reserve dat het oplopende prijspeil veroorzaakt wordt door een vraag die tijdelijk het aanbod overtreft, terwijl de economie herstelt van de coronacrisis.

  Analist Mike Loewengart van E-Trade Financial merkte op dat er veel uitgestelde vraag vrijkomt na maandenlange coronalockdowns. "Houd er rekening mee dat wanneer de weg naar een volledig economisch herstel verder op gang komt, er een opgekropte vraag en aanbodbeperkingen zijn door tekorten aan grondstoffen en arbeidskrachten", waarschuwde hij.

  "Inflatie is duidelijk het grootste risico in de markt", vindt ook analist Edward Park van Brooks MacDonald. "De scherpe randjes zijn er in de afgelopen 24 uur wel vanaf, maar er is nog steeds het risico dat de Fed aangeeft dat de inflatie misschien toch structuerel is en dat verandert het verhaal", zei hij.

  Nieuwe plannen van de Amerikaanse regering, die zouden kunnen leiden tot hogere beslastingen, evenals de hoge waarderingen van aandelen en het opduiken nieuwe varianten van het coronavirus, maken beleggers voorzichtiger.

  "We zijn nog steeds positief over de vooruitzichten, maar we zijn niet zo optimistisch als drie maanden geleden", zei strateeg Daniel Morris van BNP Paribas Asset Management. "De markt heeft behoefte aan een adempauze", zei hij.

  Op macro-economisch vlak staat vrijdag in de Verenigde Staten slechts het consumentenvertrouwen geagendeerd.

  De euro/dollar noteerde op 1,2127. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,2168 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,2169 op de borden.

  Olie noteerde vrijdag vlak. De vraag naar ruwe olie zal tegen het einde van volgend jaar weer op het niveau van voor de coronacrisis zitten, maar de lage vaccinatiegraad in de opkomende economieën zorgt ervoor dat de crisis langer dan verwacht zal aanhouden, zo bleek vrijdag uit het maandrapport van het Internationaal Energie Agentschap.

  Bedrijfsnieuws
   
  BlackRock heeft groen licht gekregen om beleggingsfonsen in China aan te bieden. Het aandeel noteerde voorbeurs vlak.

  Google heeft beloofd samen te werken met Britse regelgevers bij het verwijderen van cookies uit zijn Chrome-browser voor het volgen van gebruikers. Het is één van de vele toezeggingen om een Brits mededingingsonderzoek af te wikkelen. Moederbedrijf Alphabet steeg voorbeurs 0,4 procent.

  American Airlines investeert 25 miljoen dollar in het Britse Vertical Aerospace, een start-up voor elektrische vliegtuigen. Het aandeel steeg voorbeurs 0,6 procent.

  Johnson & Johnson won voorbeurs 0,3 procent, nadat de Amerikaanse regering eerdere bestellingen heeft opgeschort omdat de doses die het op reserve heeft richting hun einddatum lopen.

  Slotstanden
   
  De toonaangevende S&P 500 index sloot donderdag 0,5 procent hoger op 4.239,18 punten. De Dow Jones index eindigde 0,1 procent in het groen op 34.466,24 punten en technologiebeurs Nasdaq steeg 0,8 procent tot 14.020,33 punten.

  ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.

 4. IEA: Olievraag eind 2022 weer op oude niveau

  ABM Financial News
  11:42

  (ABM FN-Dow Jones) De vraag naar ruwe olie zal tegen het einde van volgend jaar weer op het niveau van voor de coronacrisis zitten, maar de lage vaccinatiegraad in de opkomende economieën zorgt ervoor dat de crisis langer dan verwacht zal aanhouden. Dit zei het Internationaal Energie Agentschap in zijn maandrapport van juni.

  Hoewel de energiewaakhond zei te verwachten dat de wereldwijde vraag naar olie in het laatste kwartaal van 2022 voor het eerst sinds 2019 weer 100,6 miljoen vaten per dag zal bereiken, verlaagde het IEA ook zijn ramingen voor de opleving van de vraag in de tweede helft van dit jaar.

  Het IEA verwacht dat de mondiale vraag in de laatste twee kwartalen van dit jaar circa 300.000 vaten per dag lager zal uitvallen dan eerder verwacht, omdat de vaccinatiecampagnes in armere landen zoals Brazilië, India en Maleisië niet erg opschiet.

  "De ongelijke verdeling van vaccins op mondiaal niveau betekent dat de pandemie zou kunnen voortduren tot in de tweede helft van 2021 en in 2022, tenzij vaccins beter beschikbaar worden”, waarschuwde het IEA.

  Tegelijkertijd merkte de energiewaakhond op dat de mondiale olievoorraden, die door de coronamaatregelen afgelopen voorjaar werden opgebouwd, inmiddels zijn weggewerkt. Nadat de voorraden in de eerste helft van 2020 de opslagcapaciteit dreigden te overschrijden, daalden de voorraden in de ontwikkelde wereld in mei tot het laagste niveau sinds februari 2020.

  De opleving van de energieconsumptie, waarvan een groot deel te danken is aan de stijgende vraag naar benzine en vliegtuigbrandstof, zal olieproducenten volgens het IEA in staat stellen volgend jaar de kraan open te draaien en de productie te verhogen.

  Nadat de Amerikaanse productie in 2020 en 2021 daalde, treffen Amerikaanse producenten inmiddels weer voorbereidingen om de productie volgend jaar met 900.000 vaten per dag te verhogen, terwijl andere niet-OPEC-producenten de productie ook nog eens met 700.000 vaten willen opvoeren.

  Hoewel er ruimte is voor OPEC en zijn bondgenoten om de productie met nog eens 1,4 miljoen vaten per dag boven het streefniveau voor de periode juli 2021 tot maart 2022 te verhogen, zou de productie van het oliekartel daarmee nog altijd ruim 2 miljoen vaten per dag onder het gemiddelde van 2019 liggen, zei het IEA.

  Daarnaast is de status van Iran nog onduidelijk. De Amerikaanse regering hief donderdag verschillende sancties op. Als de kemphanen in de komende weken tot overeenstemming komen, zou Iran de productie eind volgend jaar tot zijn volledige capaciteit van 3,8 miljoen vaten per dag kunnen opvoeren, stelde het IEA. Momenteel ligt de productie op circa 1,4 miljoen vaten per dag.

  Het IEA wees er wel op dat zijn voorspellingen in schril contrast staan met de ramingen van regeringen en bedrijven om tegen 2050 CO2-neutraal te zijn, zoals is vastgelegd in het klimaatakkoord van Parijs van 2015.

  ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.

 5. Beursupdate: rustig dagje op Beursplein 5

  ABM Financial News
  10:51

  (ABM FN-Dow Jones) Er is vrijdag weinig spektakel op de Amsterdamse beursvloer, nadat gisteren het rentebesluit van de Europese Centrale Bank en Amerikaanse inflatiecijfers stonden geagendeerd.

  Rond de klok van 11 uur noteerde de AEX fractioneel lager op 725,35 punten.

  "Hoewel de stijging [van de inflatie] voor een belangrijk deel wordt veroorzaakt door tijdelijke effecten, zoals de lagere vergelijkingsbasis ten opzichte van vorig jaar, toen de economie even diep wegzakte door corona, verwachten we dat de periode van hoge inflatie wel eens iets langer kan aanhouden dan veel beleggers verwachten", zei investment manager Simon Wiersma van ING. "Toch gingen de meeste beleggers gisteren voor het scenario dat de hoge inflatie die we nu zien, slechts 'transitory' zal zijn: van voorbijgaande aard."

  Er waren voorbeurs enkele Britse cijfers, die wezen op een daling van de industriële productie en een groei van de economie in april.

  Verder kreeg NX Filtration een notering aan het Damrak. Het aandeel ging aan de bovenkant van de afgegeven prijsvork op 11 euro naar de markt en het aandeel handelt hier nu net iets boven, op 11,02 euro.

  Vanmiddag staat in de Verenigde Staten nog het consumentenvertrouwen op de rol.

  De euro/dollar handelde op 1,2169 en olie werd iets duurder.

  Stijgers en dalers

  In de AEX was de sterkste stijger Signify met een bescheiden koerswinst van 0,9 procent. Besi daalde een procent, na donderdag de doelen voor de lange termijn nog te hebben verhoogd. Die nieuwe doelstellingen was voor zowel Degroof Petercam als KBC Securities aanleiding om het koersdoel te verhogen.

  Just Eat Takeaway, dat donderdag goedkeuring kreeg van de aandeelhouders van GrubHub voor de overname van de Amerikaanse maaltijdbezorger, leverde 2,3 procent in. De transactie wordt op 15 juni afgerond, waarna volgens marktkenners de koersdruk veroorzaakt door arbitrageanten zal wegvallen.

  In de AMX won OCI 1,6 procent en AMG 1,4 procent. Eurocommercial Properties daalde 2,6 procent en was daarmee de grootste daler.

  Bij de smallcaps ging Kendrion 0,9 procent hoger, maar daalde Lucas Bols 2,1 procent.

  Het lokaal genoteerde Beter Bed won 3,1 procent bij relatief hoge volumes.

  ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.

 6. Chinese Uber onthult Amerikaanse beursplannen

  ABM Financial News
  10:06

  (ABM FN-Dow Jones) Didi Chuxing Technology, de Chinese Uber, loopt zich warm voor een beursgang in New York.

  Donderdag meldde het taxibedrijf dat het documenten voor een IPO heeft ingediend bij de Amerikaanse toezichthouder SEC.

  Doel is om zo miljarden dollars op te halen. Begin juli zou de eerste handel in het aandeel Didi moeten plaatsvinden.

  Op welke Amerikaanse beurs Didi, dat de aanvraag bij de SEC indiende onder de naam Xiaoju Kuaizhi, een notering krijgt, is nog onbekend. 

  In 2020 behaalde Didi een omzet van omgerekend bijna 22 miljard dollar, wat ruim 8 procent minder was dan een jaar eerder. Er werd afgelopen jaar een verlies geleden van 1,6 miljard dollar. Ook de voorgaande jaren waren verlieslatend.

  In het eerste kwartaal van 2021 had Didi 493 miljoen actieve jaarlijkse gebruikers. Dagelijks werden er 41 miljoen transacties verwerkt. Deze periode leverde een verlies op van 0,8 miljard dollar op een omzet van 6,4 miljard dollar, of 42,2 miljard yuan.

  De beursgang zal worden begeleid door Goldman Sachs, Morgan Stanley en JPMorgan.

  ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.

 7. Beursupdate: AEX nipt hoger van start gegaan

  ABM Financial News
  09:09

  (ABM FN-Dow Jones) De AEX index koerste vrijdag kort na de beursgong 0,1 procent hoger naar 726,01 punten, terwijl de Midkap vlak noteerde.

  Onder de hoofdaandelen ging Prosus aan kop met een plus van krap 1 procent na een positieve winstwaarschuwing. Just Eat Takeaway noteerde onderaan met een verlies van meer dan 1,5 procent.

  In de AMX won Basic-Fit ruim 1 procent. ABN AMRO verloor krap 1 procent.

  In de AScX bleven uitschieters achterwege.

  ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.

 8. NX Filtration voor 11 euro per aandeel naar het Damrak

  ABM Financial News
  07:41

  (ABM FN-Dow Jones) NX Filtration gaat vrijdag voor 11,00 euro per aandeel naar de Amsterdams beurs. 

  Daarmee ligt de introductieprijs aan de bovenkant van de prijsvork van 10 tot 11 euro.

  NX Filtration zal 15 miljoen aandelen uitgeven, waarmee het bedrijf 165 miljoen euro ophaalt. Daarbovenop geldt nog een overtoewijzingsoptie, waardoor het bedrag kan oplopen naar maximaal 190 miljoen euro. 

  De opbrengst zal worden aangewend voor de verdere groei van de onderneming.

  NX Filtration wordt gewaardeerd op 550 miljoen euro.

  Het bedrijf

  NX Filtration biedt oplossingen voor het filteren van water en dranken, gebaseerd innovatieve (nano)membraantechnologie en duurzame productiemethoden.

  NX werd in 2016 opgericht en wist in 2019 zijn product te commercialiseren. In 2020 werd 1,1 miljoen euro aan omzet geboekt bij een brutomarge van 57 procent. Michiel Staatsen staat aan het roer van de onderneming. NX verwacht dat de markt waarin het bedrijf actief is zal groeien tot 15 miljard dollar tegen 2030.

  ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.

Gerelateerd

Reacties

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links