browser versie
IEX.nl VANDAAG IN DE KRANTEN

DE ONDERWERPEN VAN zondag 26 januari 2020

Vastgoedprijzen blijven stijgen in 2020
Consortium moet IHC redden
ECB herijkt inflatiedoelstelling
Bankiers in Davos willen einde negatieve ...
Moeilijk jaar voor Sligro
Tegenslag voor Takeaway Just Eat?
Bartjens: Vliegschaamte bij elite?
Damrak bedrukt door virusangst
Wall Street schudt virusvrees van zich af

Vastgoedprijzen blijven stijgen in 2020 Volgens ABN Amro blijven de prijzen van vastgoed stijgen. De markt wordt gekenmerkt door schaarste. De groei zal met 3,5% wel lager liggen en in 2021 nog verder dalen naar 2%. Door de tekorten op de woningmarkt is de waarde van huurhuizen de afgelopen jaren geëxplodeerd. Sinds 2014 zijn huurwoningen 52,7% meer waard geworden. (FD, p.14)
Consortium moet IHC redden Een consortium van Nederlandse en Belgische partijen werkt aan de overname of kapitaalversterking van IHC Merwede. HAL, Van Oord en Deme voeren gesprekken in een poging om de cruciale kennis en technologie van IHC uit Chinese handen te houden. Er is van Chinese kant interesse om IHC Merwede over te nemen. (FD, p.1)
ECB herijkt inflatiedoelstelling Bij de herijking van de monetaire strategie heeft de ECB aandacht voor financiële stabiliteit, werkgelegenheid en duurzaam milieu. Centraal staan de inflatiedoelstelling en de instrumenten om die doelstelling te realiseren. Ook evalueert de ECB de bijeffecten van de onconventionele instrumenten die de afgelopen tien jaar zijn toegepast. (FD, p.5 - VK, p.28)
Bankiers in Davos willen einde negatieve rente Bestuurders van grote banken zeggen dat het rentebeleid van de ECB is uitgewerkt. Zij vragen om een spoedig einde van de negatieve rente. Het beleid jaagt de ongelijkheid aan, trekt een wissel op de winstgevendheid van de banken en het vertrouwen in de economie. Het Europese beleid zet de banken op achterstand ten opzichte van hun Amerikaanse concurrenten. Hoog tijd voor een beleidswijziging. (FD, p.23)
Moeilijk jaar voor Sligro Het was een moeilijk jaar voor Sligro. De nettowinst viel met een kwart terug. De omzet steeg wel iets, dankzij een overname. Dat is terug te zien in de koers van het aandeel. Over 2019 verloor het inclusief dividend 27,6%. Sligro kampt met hoge kosten en stroeve projecten. Maar de investeringen vormen volgens de cfo een goede basis voor revanche. Gisteren liep de koers van het aandeel al 4,1% op. (FD, p.27)
Tegenslag voor Takeaway Just Eat? De voorgenomen fusie tussen Takeaway en Just Eat loopt mogelijk vertraging op. De Britse toezichthouder CMA komt terug op een eerder besluit dat er geen onderzoek naar de terugkeer van Takeaway nodig was. Gekeken wordt of er alsnog een onderzoek moet komen. Takeaway houdt ondertussen het tijdschema tegen het licht. Een mogelijke uitkomst is dat Just Eat nog zelfstandig moet worden gerund, tot een onderzoek is afgerond. (Tel, p.22)
Bartjens: Vliegschaamte bij elite? In Davos komen drieduizend deelnemers, waaronder 116 miljardairs, topbestuurders en politici bijeen. In 2019 landden er 309 zakenjets. In Zürich kan er duurzamere brandstof worden getankt, waarmee fors op de stikstofuitstoot bespaard kan worden. Daar hoeven de topmannen zich niet voor te generen. Het kan nog milieuvriendelijker, door een lijndienst te nemen. Of zouden de Davos-gangers zich daar wel voor schamen? (FD, p.32)
Damrak bedrukt door virusangst Het coronavirus maakt beleggers nerveus. De AEX sloot gisteren 1% lager. Tot de groep dalers behoorden IMCD (-3,5%) en ASML (-2,1%). Aan kop ging Adyen met een koerswinst van 1%. Sligro (4,1%) presenteerde de jaarcijfers. RoodMicrotec (-7,6%) noemde zijn verkoopcijfers over 2019 stabiel. Grandvision (0,14%) realiseerde 3,7% meer omzet.
Wall Street schudt virusvrees van zich af De Dow Jones leverde 0,7% in, de S&P500 won 0,11% en de Nasdaq sloot 0,19% hoger. WHO spreekt nog niet van een wereldwijde crisis. Maar als er restricties komen op het vliegverkeer, dan raakt dat de vraag naar kerosine. De olieprijs daalde daardoor 2%. ExxonMobil verloor 0,6%. Procter & Gamble (-0,45%) realiseerde meer winst in het vierde kwartaal. Analisten hadden echter op meer gerekend. Gilead (1,3%) kan mogelijk medicijnen leveren voor de bestrijding van het coronavirus.
 
Watchlist: 3 nieuwe namen
IEX Premium  Een nieuw jaar, een nieuw begin. Een drietal nieuwe namen op de watchlist.
Neem premium Lees artikel
Wat is Premium? » Rendement van Premium? » Bekijk het actuele aanbod »
IEX van Beleggers voor Beleggers
Onderdeel van IEX Group / © IEX.nl
Gebouw Zuidpark, Spaklerweg 52, 1114 AE, Amsterdam-Duivendrecht, Nederland
Afmelden | Uw reactie | Adverteren
.