browser versie
IEX.nl VANDAAG IN DE KRANTEN

DE ONDERWERPEN VAN zondag 24 maart 2019

Maximale druk op Brits Lagerhuis
Curatoren Imtech claimen geld terug bij a...
Ook Triodos schiet tekort
AbbVie misbruikt patentrecht
Beursgang Levi success
Brand New Day versterkt buffers
Overig nieuws
Bartjens: PAI bye Wessanen?
Damrak: Dalende rente drukt op banken en ...
Wall Street: Levi Strauss wint bij terugkeer

Maximale druk op Brits Lagerhuis Premier May krijgt beperkt uitstel voor een vertrek uit de EU tot 22 mei 2019, onder voorwaarde dat het Britse Lagerhuis instemt met de brexitdeal. Weet May niet de benodigde steun te vergaren voor de deal die al twee keer is afgewezen, dan is de uiterste datum 12 april waarop de Britten duidelijkheid moeten geven hoe zij verder willen. Dat is de laatste dag om te starten met de voorbereidingen voor de Europese parlementsverkiezingen. Een harde brexit blijft dan tot de opties behoren. (FD, p.5 - VK, p.15 - Tel, p.16)
Curatoren Imtech claimen geld terug bij advocaat De curatoren van Imtech claimen 4,5 mln euro van de raadslieden van De Brauw Blackstone Westbroek. Het zijn vergoedingen die kort voor het faillissement zijn betaald aan het advocatenkantoor. De curatoren hebben ook vier tuchtklachten ingediend tegen partners van De Brauw. Het advocatenkantoor zegt dit vaker te zien, dat betalingen kort voor een faillissement teruggevorderd worden, maar het ziet een procedure met vertrouwen tegemoet. (FD, p.2)
Ook Triodos schiet tekort De Nederlandse Bank tikt ook Triodos op de vingers. De bank heeft steken laten vallen als financiële poortwachter. De groene bank schiet tekort in het voorkomen van witwassen. Volgens de topman is er geen sprake geweest van incidenten, maar zijn de systemen voor het monitoren niet op orde. De bank was al bezig met een inhaalslag. Er is een verbeterplan opgesteld, met een tijdpad. Aan de raad van bestuur wordt een chief risk officer toegevoegd. (FD, p.9 - VK, p.28 - tel, p.21)
AbbVie misbruikt patentrecht Farmaceut AbbVie is in New York gedaagd op beschuldiging van misbruik van het patentrecht. AbbVie produceert ontstekingsremmer Humira, dat vorig jaar een omzet van 20 mrd dollar opleverde. AbbVie zou een oerwoud van meer dan honderd patenten hebben gecreëerd om concurrenten op afstand te houden. In Nederland is de prijs van Humira 80% verlaagd nadat het uit patent liep, in de VS houdt AbbVie nog altijd het monopolie. Critici betogen vaker dat farmaceuten met kunstgrepen de patenten op hun medicijnen oprekken. (FD, p.20)
Beursgang Levi success Beleggers sloten het aandeel Levi Strauss meteen in de armen. De koers sprong omhoog van 17 naar 22,75 dollar. Het levert de fabrikant van spijkerbroeken 623 mln euro op. De familie Haas houdt een controlerend belang. Het concern is nu nog grotendeels afhankelijk van de verkoop van mannenkleding, maar wil meer omzet halen uit vrouwenkleding en verkoop via internet. Tot 1984 was het aandeel ook aan de beurs genoteerd. (VK, p.28)
Brand New Day versterkt buffers Brand New Day krijgt een investering van 25 mln euro van Hartwig, ASR en VvAA. Dat geld wordt aangewend als buffer. In 2017 nam het de bancaire activiteiten over van Allianz in Nederland. Brand New Day wil zich nadrukkelijker profileren op de markt voor pensioensparen, maar daarvoor is versterking van het eigen vermogen nodig. Als er een nieuw pensioenstelsel komt, dan komt er een grote markt open te liggen. De verwachting van Brand New Day is dat de pensioenmarkt veel individueler wordt. (FD, p.25)
Overig nieuws Alzheimermedicijn van de baan: koers Biogen stort in (FD, p.9)
Duitse financiële sector gelooft ook niet in bankenfusie (FD, p.13)
Achmea Bank neemt spaarders en deel hypotheken ASR over (FD, p.15)
Goodwill-offensief van Boeing (Tel, p.10)
Ontslagen Talpa-baas op miljoenenjacht (Tel, p.23)
Bartjens: PAI bye Wessanen? Het Franse PAI Partners biedt 11,50 per aandeel Wessanen. Halen de Fransen het bedrijf van de beurs, dan kan het meer schuld op de balans zetten. Voor PAI telt het rendement op lange termijn. Of er voldoende rendement in zit, hangt af van tientallen factoren. Bartjens waagt toch een poging met twee scenario’s. Cruciaal is dat Wessanen flink groeit. Lukt dat niet, dan klapt het rendement in elkaar. (FD, p.32)
Damrak: Dalende rente drukt op banken en verzekeraars De AEX sloot 0,5% hoger, vooral gedreven door het besluit van de Fed om de rente dit jaar niet meer te verhogen. In de VS en Europa daalden de rentes. De Duitse tienjaarsrente kruipt tegen de nul aan. Banken en verzekeraars waren in de achterhoede te vinden. Vopak (-2,7%) werd echter de sterkste daler. ASR (-0,9%) deed een portefeuille met bank- en hypotheekklanten over aan Achmea. ASML (2%) was koploper. Unibail-Rodamco (1,7%) profiteert van de dalende rente. In de Midkap was PostNL (-2,7%) de grootste daler. Sif (1,1%) kwam met zwakke cijfers.
Wall Street: Levi Strauss wint bij terugkeer Levi Strauss maakte zijn terugkeer op de beurs, het aandeel won meer dan 30%. Biogen kelderde juist ruim 29% nadat het stopt met de ontwikkeling van een medicijn tegen dementie. Technologie- en chipaandelen wonnen terrein. Apple ging aan kop, Microsoft won 2,6% en Intel 1,5%. De Nasdaq won gisteren 1,42%. De S&P500 steeg 1,09% en de Dow Jones 0,84%. Het rentebesluit zet druk op bankaandelen. JP Morgan Chase verloor 1,7%.
 
Vooruitblik Altice: Concurrentie neemt toe
IEX Premium  Hoe komt Altice volgende week uit de enorme concurrentieslag op de Franse telecommarkt?
Neem premium Lees artikel
Wat is Premium? » Rendement van Premium? » Bekijk het actuele aanbod »
IEX van Beleggers voor Beleggers
Onderdeel van IEX Group / © IEX.nl
Gebouw Zuidpark, Spaklerweg 52, 1114 AE, Amsterdam-Duivendrecht, Nederland
Afmelden | Uw reactie | Adverteren
.