browser versie
IEX.nl
IEX VANDAAG IN DE KRANTEN
(Advertentie)

Persoonlijk Pensioenplan

Ontvang nu het gratis rapport "Een Pensioenplan in 15 Minuten" en verkrijg blijvend heldere inzichten voor het bepalen van uw persoonlijke pensioenstrategie.


Klik hier voor meer informatie

DE ONDERWERPEN VAN maandag 16 juli 2018

Zachte Brexit harde klap
Bedrijfsobligatiemarkt is nog altijd snoep...
Chinese joint venture voor BMW
Kabinet creëert fiscale onzekerheid voor b...
Franse Staat: bemoei je er niet meer mee
Kwart miljard om fotonica te stimuleren
Unilever luistert niet naar beleggers
Brussel te slap bij budgetregels
Overig Nieuws
Bartjens: Voorjaarscijfers
Beursverslagen: Fagron uitschieter op pos...
Wall Street: Recordstand voor Nasdaq

Zachte Brexit harde klap Gisteren presenteerde de Britse regering haar langvewachte ‘white paper’ over de visie op de toekomstige relatie met de EU. Premier May wil een zachte brexit, met behoud van vrij verkeer voor goederen. Maar de Britten willen meer autonomie voor de dienstensector. En dat is een harde klap voor banken en andere financiële partijen. Equivalence noemen de Britten het: een los verband waarbij Brussel en Londen op onderdelen bekijken of hun wetgeving gelijkwaardig is. Maar de toegang tot de Europese markt zal voor Britse banken aanzienlijk ingeperkt worden. En andersom, Europese banken zullen hetzelfde ervaren bij hun toegang tot de Britse markt.
(FD, p. 2, Tel, p. 21)
Bedrijfsobligatiemarkt is nog altijd snoepwinkel, maar... ‘De snoepwinkel is nog steeds open, maar de prijzen zijn hoger en er staat een strenge winkelbediende die de inname van gulzige klanten in de gaten houdt.’ Zo omschijft het FD wat er in de eerste helft van 2018 is veranders op de Europese markt voor bedrijfsobligaties. Kochten beleggers zonder meer elke obligatie op, sinds een halfjaar is het een ‘lender’s market’ en beleggers zijn veel kieskeuriger. De Fed bouwt zijn balans af, de ECB heeft het einde van zijn opkoopprogramma aangekondigd en (geo-)politieke zorgen zorgen voor toenemende volatiliteit. (FD, p. 17)
Chinese joint venture voor BMW Als eerste autofabrikant ter wereld krijgt BMW waarschijnlijk een meerderheidsbelang in een Chinese joint venture. China wil het liefst controle houden over belangrijke sectoren in de economie. Dat BMW een meerderheidsbelang kan krijgen wordt gezien als een teken dat China zich steeds meer als een open markteconomie met een aantrekkelijk investeringsklimaat voor buitenlandse ondernemingen, wil profileren. In april dit jaar maakte de Chinese regering bekend de huidige participatielimiet voor buitenlandse ondermeningen in Chinese autobedrijven van 50% af te willen schaffen. BMW maakt daar nu als eerste gebruik van. (FD, p. 11)
(Advertentie)

Ontdek een veilige manier om in cryptomunten te handelen

Koop of verkoop cryptomunten met uw creditcard, kopieer succesvolle handelaars of investeer in een CyptoFund.


Start nu!

Zeer volatiel beleggingsproduct. Uw kapitaal loopt risico.

Kabinet creëert fiscale onzekerheid voor bedrijven De Nederlandse regering wil van het beeld dat Nederland een belastingparadijs is, af. Maar de manier waarop baart belastingadviseurs zorgen. Bartjan Zoetmulder, voorzitter van de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB) reageert in een interview met het FD op het regeringsvoorstel om een bronbelasting op rente en royalty’s die naar landen met een lage belasting vloeien en in misbruiksituaties. Het voorstel creëeert onzekerheid, want wat is misbruik? Sommige bedrijven zijn gewoon een actief bedrijf met een brievenbus, geen brievenbusmaatschappij. En het voorstel komt ook nog eens bovenop regels die Nederland al volgens internationale afspraken invoert en die al als ‘ drie sloten op de deur’ tegen misbruik werken.(FD, p. 5)
Franse Staat: bemoei je er niet meer mee Dat is de boodschap van de open brief die een aantal prominente personeelsleden, (voormalige) bestuursleden en (voormalige) vakbondsbestuurders gepubliceerd hebben in de Franse zakenkrant La Tribune. Als de Franse Staat zich blijft bemoeien met Air France zal het bedrijf ten onder gaan of worden weggedrukt door buitenlandse concurrenten die zich niet door nationale economische belangen laten leiden. Ook bij de benoeming van de nieuwe topman moet de Staat zich afzijdig houden. De Franse staat heeft een belang van 14% in Air France. (FD, p. 3, Tel, p. 21, VK)
Kwart miljard om fotonica te stimuleren Rijk, provincies, bedrijven en kennisinstellingen bieden de komende jaren €242 mln voor verdere ontwikkeling van fotonica. Deze technologie wekt lichtgolven en lichtdeeltjes op, transporteert en detecteert die. O.a. energiezuinige datacentra, 5G, zelfrijdende auto’s en betaalbare medische sensoren maken gebruik van fotonisch geïntegreerde chips. In Nederland zijn zo’n 300 bedrijven bezig op het gebied van fotonica. Vijf en twintig daarvan leggen zich toe op de ontwikkeling en productie van pics (fotonisch geïntegreerde chips). Die bedrijven hebben een zetje nodig om uit te groeien tot wereldspelers. De Europese Commissie heeft fotonica tot sleuteltechnologie uitgeroepen. (FD, p. 15)
Unilever luistert niet naar beleggers Unilever geeft onvoldoende gehoor aan de zorg van beleggers als het gaat over de sluiting van het hoofdkantoor in Londen. Het aandeel Unilver zal dan uit de Londense beursindex FTSE-100 verdwijnen, wat potentieel druk zet op de prijs van het aandeel. Maar Unilever pareert de zorg met de weging in de Eurostoxx-index. Die weging zal bij uittreding uit de FTSE-100 zwaarder zijn. Als Unilever uit de FTSE valt, is er een grotere groep beleggers die moeten bijkopen om het toenemende gewicht van Unilever in de Euro Stoxx 50 op te vangen, dan dat er verlichte verkopers zullen zijn. (FD, p. 17, Tel, p. 22)
Brussel te slap bij budgetregels De Europese Rekenkamer is niet mals in zijn kritiek: Brussel is te slap bij de toepasssing van Europese begtrotingsregels. Alhoewel Brussel het wellicht ‘flexibel’ noemt, de regels zijn niet op gelijke wijze voor de landen toegepast. Elk Europees land moet het begrotingstekort onder de 3% houden. En als dat lukt, dan is het land verplicht om de staatsschuld rond de 60% te houden. Maar in het geval van Frankrijk, Spanje en Italië heeft de Europese Commissie niet ingegrepen. Daardoor is het ‘verre van zeker dat voor de volgende recessie sprake zal zijn van aanzienlijke verbeteringen’, aldus de Rekenkamer. (FD, p. 7, Tel, p. 23)
Overig Nieuws Honkong vreest gevolgen van handelsconflict tussen VS en China (FD, p. 6) - Sky toch niet naar 21st Century Fox? Comcast biedt namelijk net iets meer (FD, p. ) – Autobouwer PSA verkoopt in eerste halfjaar 38,1% meer auto’s dan in eerste halfjaar 2017 (FD, p. 12, Tel, p. 25)
Bartjens: Voorjaarscijfers Als KLM op 1 augustus met cijfers komt, zullen die dan net zo goed zijn als de kwartaalcijfers die partner Delta Air Lines (DAL) donderdag presenteerde? DAL had te kampen met hogere kerosineprijzen, waardoor het bedrijfsresultaat met 15% daalde. Ook de nettowinst ging omlaag (-14%). Maar de omzet was met een indrukwekkende 10% gestegen. Afgaande op het aantal passagierskilometers en de inkomsten per passagier moet gevreesd worden dat de passagiersomzet van Air France-KLM een min van 3,4% gaat laten zien. En als je de gestegen brandstofkosten in rekening brengt, plus de gedaalde omzet van vrachtvervoer, zou het bedrijfsresultaat van het voorbije kwartaal nog weleens meer dan de helft lager kunnen uitvallen: van bijna €500 mln naar minder dan €200 mln. Er is werk aan de winkel voor de nieuwe topman van de groep. (FD, p. 11)
Beursverslagen: Fagron uitschieter op positieve handelsdag In lijn met de andere beurzen in Europa sloot de AEX met 0,7% winst. De Midkap kreeg er 0,5% bij. ArcelorMittal was in de hoofdindex de grootste stijger met +2,9%. ASML kwam met +1,7% in de buurt. Maar Fagron sprong er met een plus van 7,2% ver bovenuit. Het aandeel kreeg een boost door een koopadvies van de analisten van Kepler Cheuvreux.
Wall Street: Recordstand voor Nasdaq Na de tik van woensdag veerden de aandelenbeurzen op Wall Street weer krachtig terug. China raakt wat op de achtergrond nu het cijferseizoen gaat losbarsten. Beleggers zijn optimistisch gestemd en dat weerspiegelde in de koersen. De Nasdaq kwam met een stijging van 1,39% zelfs op een nieuwe recordstand van 7823 uit. Ook de Dow Jones en de S&P 500 klommen (resp. +0,91% en 0,77%).
Facebook en Amazon wonnen ruim 2%, Apple kreeg er 1,7% bij. Delta Air Lines, partner van Air France-KLM kwam met beter dan verwachte resultaten en werd met een +1,8% beloond. Broadcom dook 13,7% omlaag omdat de aandeelhouders niet blij zijn met de overname van CA Technologies. Dat won juist 18,7% dankzij de overname.
 
13 jul
IEX Premium Optietip: Aegon
Aegon is ver teruggezakt, nadat het even boven de €6 stond. Tijd voor een rebound?
Bekijk dit Premium artikel

Wat is
Premium?

Rendement van
Premium?

Bekijk het
actie-aanbod
Ik wil
Premium-lid
worden
IEX Group © IEX.nl, Joan Muyskenweg 22, 1096 CJ, Amsterdam, Nederland
Afmelden | Uw reactie | Adverteren
.