browser versie
IEX.nl VANDAAG IN DE KRANTEN
(Advertentie)

Slimste Belegger Webinar 27 september 20.00

Turbo’s toepassen kan in allerlei assetcategoriën. Beursstrateeg Guy Boscart legt u er alles over uit in zijn webinar over actief handelen met Turbo’s in onder andere commodities.


Aanmelden

DE ONDERWERPEN VAN zondag 26 september 2021

Toch Gronings gas bij bittere kou
AEX sluit boven de 800
Dure plannen van Timmermans
Niet minder rijden met dure benzine
Lokale overheden nodig bij val Evergrande
Techbaas Facebook ruimt het veld
BofE ziet ruimte voor renteverhoging
Noren verhogen rente, Turken verlagen die...
Overig nieuws
Damrak: 800+
Wall Street: Opluchting

Toch Gronings gas bij bittere kou Poetin lijkt de gaskraan te gebruiken om de laatste weerstand tegen de omstreden Nord Stream 2-pijpleiding te breken. Gas wordt verhandeld tegen recordprijzen, er is schaarste in heel Europa. Het kabinet wil zo nodig de gaskraan in Slochteren toch weer ietsje opendraaien, om Nederland niet in de kou te laten staan. De afhankelijkheid van Siberisch gas is in West-Europa snel toegenomen, door het stilleggen van het Groninger gasveld. (Telegraaf)
AEX sluit boven de 800 Voor het eerst in de geschiedenis is de AEX boven de 800 punten gesloten. De historische mijlpaal werd bereikt doordat zorgen over Evergrande wegebden. De vooraankondiging van de Fed over afbouw van het steunprogramma zorgde voor optimisme. De weg omhoog is weer ingeslagen, begin van de week stonden de koersen nog onder druk. De goudprijs daalde met 1%, een teken dat beleggers weer meer risicovolle beleggingen aandurven. (FD - Telegraaf)
Dure plannen van Timmermans De verduurzaming van de industrie gaat fors meer kosten dan geraamd. Nederland opteert voor CO2-opslag, maar Brussel wil groene waterstof verplicht stellen. Dat maakt het halen van klimaatdoelen duurder, stelt het Planbureau voor de Leefomgeving. De EU wil in 2050 klimaatneutraal zijn. Het is de vraag of wat Brussel wil wel haalbaar is voor Nederland. De klimaatplannen zijn nog niet definitief, de lidstaten en het Europees parlement moeten nog instemmen. Ook autorijders worden met fors hogere kosten opgezadeld in de plannen van Timmermans. (FD - Telegraaf)
Niet minder rijden met dure benzine De adviesprijs voor een liter benzine nadert de 2 euro. Pomphouders en branchedeskundigen verwachten niet dat er daarom minder zal worden gereden. Volgens de ANWB klagen consumenten veel over de dure benzine. De hoge prijs zal echter niet leiden tot een verandering in het mobiliteitsgedrag. (FD)
Lokale overheden nodig bij val Evergrande Lokale overheden moeten zich voorbereiden op een storm, waarschuwt Peking. Hun belangrijkste opdracht is onrust voorkomen in 250 steden waar nog zo’n 1,5 miljoen Evergrande-woningen moeten worden opgeleverd. Banenverlies in de bouwsector moet zoveel mogelijk voorkomen worden. Rente op een Chinese obligatielening werd wel betaald, op een lening in dollars niet. Peking lijkt vooral te willen dat onrust binnen China uitblijft. Dat buitenlandse beleggers verliezen lijden is minder erg, lijkt de gedachte. (FD)
Techbaas Facebook ruimt het veld De chief technology officer Mike Schroepfer kondigde woensdag zijn vertrek bij Facebook aan. Hij is de derde topmanager die in korte tijd het veld ruimt. Facebook bevindt zich in een storm met zware imagoschade tot gevolg. Bij een elitegroep blijkt Facebook de eigen gedragsregels niet toe te passen. Schroepfer leidt de afdeling voor kunstmatige intelligentie. Veel kritiek is op deze afdeling gericht. Zijn vertrekt lijkt dan ook een zoenoffer richting de critici. (FD)
BofE ziet ruimte voor renteverhoging De Britse centrale bank bereidt de markt voor op een renteverhoging. Die moet er komen in het nieuwe jaar. De Bank of England zegt steeds meer redeneren te zien om het zeer ruime beleid iets te gaan verkrappen. Ze is niet erg verontrust over de hoge inflatie. Het Britse pond veerde op na het rentebesluit. (FD)
Noren verhogen rente, Turken verlagen die juist De Noorse centrale bank bijt het spits af met een eerst renteverhoging sinds de coronacrisis. Volgens de Noren is het passend om nu het beleid te normaliseren. De economie is ondertussen groter dan voor de pandemie. Het rentebesluit in Turkije was nog verrassender. Daar ging het tarief met een procent omlaag naar 18%. Door de onverwachte stap kelderde de lira naar het laagste punt ten opzichte van de dollar ooit. De beslissing tast de geloofwaardigheid van de Turkse centrale bank aan. (FD - Telegraaf)
Overig nieuws Brussel komt eindelijk met verplichte standaard voor gsm-opladers (FD - Telegraaf)
Stroombedrijven in het nauw door klimaatregime EU (FD)
Hema sluit ook winkels in Spanje (Telegraaf)
Sweco Nederland wil de troon van Arcadis - Voormalig Grontmij weer op overnamepad (Telegraaf)
Damrak: 800+ De AEX boekte een nieuw record. Voor het eerst sloot de graadmeter boven de 800 punten. Sinds begin van het jaar staat de index 30% hoger. Technologiebedrijven behoorden ook nu weer tot de winnaars. Besi won 3%, Prosus 2,2%, ASMI 2,3% en ASML 2%. ING behoorde met 2,4% tot de kopgroep. Heineken (-0,3%) was de grootste verliezer, gevolgd door Randstad, Unilever en KPN. In de Midkap won OCI (2,5%) het meest, Fagron (-1,5%) sloot onderaan.
Wall Street: Opluchting Een mogelijke deeloplossing voor de schulden van Evergrande zorgt voor opluchting. De Dow Jones won 1,48%, de S&P500 1,21% en de Nasdaq 1,04%. Salesforce (7,1%) verhoogde de omzetverwachting. Joby (9,7%) is een nieuwkomer die profiteerde van een positief advies. Eargo (-68,3%) krijgt een strafrechtelijk onderzoek om de oren.
 
Prosus: inzoomen op Tencent
IEX Premium  Het belang in Tencent lijkt haast een last te zijn geworden zijn voor Prosus, maar hoe staat de Chinese techreus er nu echt voor?
Neem premium Lees artikel
Wat is Premium? » Rendement van Premium? » Bekijk het actuele aanbod »
IEX van Beleggers voor Beleggers
Onderdeel van IEX Group / © IEX.nl
Beursplein 5, 1012 JW Amsterdam, Nederland
Afmelden | Uw reactie | Adverteren
.