browser versie
IEX.nl VANDAAG IN DE KRANTEN
(Advertentie)

6 Beursexperts, 18 kooptips: Hollandse Aandelenavond 2020

Kijk op 6 oktober live mee naar wat al meer dan een decennium het beste evenement voor beleggers in Nederlandse aandelen is: de Hollandse Aandelenavond!


Lees verder

DE ONDERWERPEN VAN donderdag 1 oktober 2020

Drastische reorganisatie Shell
LVMH wil af van overname Tiffany
Philips daagt defensie
VW investeert miljarden in China
Ongekende diversiteit binnen techsector
1000 man vliegt eruit bij KLM
Overig nieuws
Bartjens: Smakelijk hapje
Damrak redelijk bewegingsloos
Wall Street: Aptorum knalt door het dak

Drastische reorganisatie Shell Vandaag komt Shell met een ingrijpende reorganisatie. Duizenden banen zijn in het geding. De toplagen van het management worden niet ontzien. De maatregelen zijn nodig om kosten te besparen. Bij andere grote olieconcerns is ook fors in het banenbestand gesneden. Volgens een bron gaat het om de grootste reorganisatie in de geschiedenis van Shell. De noodzaak om in te grijpen is groot. De coronacrisis houdt aan en er is geen zicht op een herstel van de vraag naar olie. In februari komt het olie- en gasconcern met een nieuwe strategie. Mogelijk wordt er vandaag een eerste stap gezet. (FD, p.1)
LVMH wil af van overname Tiffany Het luxeconcern LVMH vindt dat de overname van Tiffany niet meer kan doorgaan. De deal van 16,6 mrd dollar werd vorig jaar november gesloten. In de overeenkomst zijn wel clausules opgenomen over de gevolgen van cyberaanvallen en de protesten in Hongkong, maar niets over de gevolgen van eventuele gezondheidscrises en pandemieën. Daarin heeft Tiffany verzuimd, meent LVMH. Via een tegenaanklacht bij de Amerikaanse handelskamer proberen de Fransen nu onder de deal uit te komen. (FD, p.21)
Philips daagt defensie Philips is naar de rechter gestapt in verband met een misgelopen aanbesteding door het ministerie van Defensie. Het betrof een aanbesteding voor de levering van AED’s. Philips meent dat de winnaar ervan, groothandel Fuego Tiel, een defibrillator heeft aangeboden die niet aan de eisen voldoet. De AED van Chinese makelij heeft geen akoestisch alarmsignaal. (FD, p.13 - Tel, p.22)
VW investeert miljarden in China Met een miljardeninvestering in China wil Volkswagen een inhaalslag maken in de ontwikkeling van elektrische auto’s. Er stroomt 15 mrd euro naar de joint-venturepartners SAIC Motors, FAW Group en JAC Motors. De concurrentie van Tesla, maar ook Chinese producenten, neemt toe. Deze herfst start VW met de productie van elektrische voertuigen in twee nieuwe Chinese fabrieken. (FD, p.23)
Ongekende diversiteit binnen techsector Niet alle techbedrijven profiteren van de coronahype. Na de uitbraak van de pandemie kochten beleggers massaal techbedrijven. Maar het is niet alleen hosanna in deze sector. Er is een enorme diversiteit zichtbaar in index software en e-commerce. Dat heeft te maken met schaalbaarheid en soort dienst. Alles gerelateerd aan reizen en transport staat onder druk. Het verschil tussen winnaars en verliezers is nooit zo groot geweest. (FD, p.27)
1000 man vliegt eruit bij KLM Het is de laatste dag dat vakbonden en KLM tot een akkoord kunnen komen over kostenverlaging. Een collectieve deeltijdregeling zou kunnen helpen door de crisis te komen. Het definitief aantal gedwongen ontslagen is afhankelijk van het sociaal plan dat met de vakbonden moet worden afgesproken. De or rekent op 1000 man boventallig. Minister Hoekstra bevestigd gisteren nog eens dat het structureel anders moet bij KLM. De keuze is niet groot: faillissement, grote ontslagrondes, of salaris inleveren. Het voortwoekeren van de crisis brengt de luchtvaart nog dieper in de problemen. (Tel, p.25 - FD, p.32)
Overig nieuws Toekomst Yarden onzeker nu Dela afziet van overname (FD, p.5 - VK, p.20 - Tel, p.26)
Pensioenfonds AFM en Nyenrode stoppen met Jaap Koelewijn (FD, p.12)
Claimclub wil 410 mln euro van DAF vanwege kartelafspraken (FD, p.14 - VK, p.20)
Moederbedrijf Hema blijft nog overeind (Tel, p.23)
Bartjens: Smakelijk hapje Johma staat te koop. Het is sinds 2006 in handen van private equity. De koper wordt de achtste eigenaar. Valt er dan nog wat te verdienen? De ebitda is onder de huidige eigenaar flink gegroeid, maar ook de schuld. Het zijn indrukwekkende groeicijfers, waar potentiële kopers verlekkerd naar kijken. Johma smaakt naar meer. (FD, p.32)
Damrak redelijk bewegingsloos Er zat gisteren weinig beweging in de koersen. De AEX leverde 0,5% in. ASML steeg 1,1%, net als AkzoNobel. ASMI won 0,9%. Onderaan eindigde Unibail Rodamco Westfield (-5,4%). ABN Amro verloor 3,2%. Shell (-2,7%) komt vandaag met een handelsupdate. Koplopers in de Midkap waren Signify (2,8%), Besi (1,6%) en WDP (1,2%). Grootste dalers waren Eurocommercial Properties (-4%), BAM (-3%) en Pharming (-2,9%). Air France KLM (-2,8%) tikte tussentijds de laagste koers ooit aan. B&S Group (-5,4%) beleefde een slechte dag.
Wall Street: Aptorum knalt door het dak Beleggers waren in afwachting van het eerste presidentiële debat. De indices sloten in het rood. De Dow Jones en S&P500 leverden beiden 0,48% in. De Nasdaq gaf 0,29% prijs. Het medische bedrijf Aptorum zag de koers met 290% exploderen. Het maakte bekend een dochteronderneming op het gebeid van diagnostische testen op te richten. JP Morgan Chase (-0,83%) kreeg een boete wegens marktmanipulatie. Beyond Meat (9,49%) gaat nauwer samenwerken met Walmart.
 
AMG: What is going on?
IEX Premium  Het aandeel AMG ligt de afgelopen week zwaar onder druk en daarvoor zijn meerdere oorzaken aan te wijzen.
Neem premium Lees artikel
Wat is Premium? » Rendement van Premium? » Bekijk het actuele aanbod »
IEX van Beleggers voor Beleggers
Onderdeel van IEX Group / © IEX.nl
Entrada 400 / unit 2D, 1114 AA, Amsterdam-Duivendrecht, Nederland
Afmelden | Uw reactie | Adverteren
.