browser versie
IEX.nl VANDAAG IN DE KRANTEN
(Advertentie)

Wij kopen de winnaars. U ook?

De beurs is sterk hersteld na de coronacrash, maar wie zijn op lange termijn de echte winnaars? In de nieuwe economische realiteit van 2020 zoekt de IEX Beleggersdesk voortdurend naar die aandelen.
Nu de eerste maand IEX Premium Digitaal voor €0,01!

PROFITEER NU >>

DE ONDERWERPEN VAN vrijdag 3 juli 2020

Weg met die mondiale BAMbities
Hema’s omzet kwart lager
Britse belastingclaim voor Unilever
Trage groei werkloosheid
InsingerGilissen in Qatarese handen
Overig nieuws
Bartjens: Tesla-belegger rijdt een Lambor...
Damrak: BAM boert achteruit
Wall Street: Goed banencijfer

Weg met die mondiale BAMbities BAM is de laatste Nederlandse bouwonderneming die zijn mondiale ambities laat varen. Daarmee valt definitief het doek voor de internationale aspiraties van Nederlandse bouwbedrijven. BAM richt zich voortaan alleen nog op een beperkt aantal thuismarkten. Gisteren kwam BAM opnieuw met een winstwaarschuwing. De zoveelste in een reeks die begon in 2014. Over het eerste halfjaar wordt een verlies geboekt van 130 tot 150 mln euro als gevolg van de coronacrisis, verliezen bij de internationale divisie en een schikking in Duitsland. De reeks winstwaarschuwingen laat zien dat BAM te veel wil, maar te weinig kritisch is. (FD, p.1 - VK, p.22 - Tel, p.23)
Hema’s omzet kwart lager De coronapandemie heeft Hema een kwart van de omzet gekost in het eerste kwartaal. De winst is met bijna 63% gekelderd. De omzet in Frankrijk en België halveerde. In Nederland viel de omzet 16% lager uit. De webshop zag de verkopen meer dan verdubbelen, maar dat was onvoldoende om het omzetverlies in de winkels te compenseren. De interesse in Hema is groot, een aantal verschillende partijen heeft zich gemeld. (FD, p.8 - VK, p.23 - Tel, p.21)
Britse belastingclaim voor Unilever Unilever wil juridisch een volledig Brits bedrijf worden. Maar het vertrek uit Rotterdam verandert niets aan de winst die het concern toeschrijft aan Nederland en waarover dus hier winstbelasting met worden betaald. De verdeling van de winst en de belasting is een twistpunt tussen het VK en Nederland. De Britse fiscus claimt 141 mln euro winstbelasting over 2015, dat over meerdere jaren kan oplopen tot 600 mln euro. De belasting waarop de Britten aanspraak maken heeft Unilever in Nederland afgedragen. (FD, p.9 - VK, p.22)
Trage groei werkloosheid De werkloosheidscijfers weerspiegelen niet het beeld dat Europa in een diepe crisis zit. Eurostat meldde dat de werkloosheid in de eurozone in mei is gegroeid naar 7,4%. Dit bedroeg in april 7,3% en in maart 7,1%. Analisten zijn verrast dat de werkloosheid in zo’n traag tempo toeneemt. De steunmaatregelen van de overheid weten tot nu toe een snelle stijging te voorkomen. (FD, p.23)
InsingerGilissen in Qatarese handen Private bank InsingerGilissen fuseert met Quintet Private Bank, dat bijna geheel in handen is van een voormalige minister-president van Qatar. Juridisch verdwijnt InsingerGilissen dan uit Nederland, maar aan de naam van de vermogensbeheerder wordt niet getornd. InsingerGilissen blijft vanuit Nederland werken met een eigen IT-systeem en backoffice. De bank valt straks onder Luxemburgs toezicht. Kostenbesparingen zouden niet het hoofddoel van de fusie zijn, maar de private bank wil vooral zorgen voor meer tevreden klanten. (FD, p.27)
Overig nieuws Privacywaakhond heeft zelf ook last van datalekken (FD, p.8)
Hoekstra scherpt beloningsregels voor financiële sector aan (FD, p.15)
Jeff Bezos weer rijker dan voor scheiding (Tel, p.20)
Bartjens: Tesla-belegger rijdt een Lamborghini Tesla heeft Toyota ingehaald. De Japanse degelijkheid moet het afleggen tegen de durf van Musk. Het zegt ook iets over de gekte op de Amerikaanse beursvloer. Toyota komt op een beurswaarde van ruim 17.425 euro per verkochte auto, bij GM is dat 4113 euro. Maar Tesla is ruim 500.000 euro waard per verkochte auto. De belegger ziet in elke Tesla een Lamborghini. Natuurlijk is de beurswaarde gebaseerd op verwachtingen. Musk maande zijn beleggers al tot kalmte toen de koers 755 dollar had bereikt. (FD, p.32)
Damrak: BAM boert achteruit De AEX is gisteren 1,4% hoger gesloten. ArcelorMittal (5,5%) was de grootste stijger, gevolgd door ABN Amro (4,6%) en ING (4,3%). BAM (-13,1%) zag de koers kelderen na een nieuwe winstwaarschuwing. TomTom (3,9%) heeft een nieuwe samenwerking met Ford gesloten. Unilever (2,1%) zit klem tussen de Britse en Nederlandse fiscus. Volgens Unilever heeft de bundeling van het bedrijf tot een Britse onderneming geen gevolgen voor de winst- of vennootschapsbelasting die betaald wordt. Heineken (1,2%) en Signify kregen een hoger koersdoel. De brouwer kreeg van een andere analist een adviesverlaging.
Wall Street: Goed banencijfer De Dow Jones sloot gisteren 0,36% hoger, de S&P500 won 0,45% en de Nasdaq klom 0,52%. Meevallende banencijfers zorgden voor mooie winsten op de aandelenbeurzen. Tesla (7,9%) heeft meer auto’s afgeleverd dan verwacht. Onlineverzekeraar Lemonade (139%) maakte een succesvol beursdebuut. Moderna verloor 4,9%, door vertraging bij het testen van een coronavaccin.
 
Prosus: A must have
IEX Premium  De jaarcijfers die Prosus vandaag presenteert zijn louter een tussentijdse bevestiging van de uitstekende langetermijnvisie.
Neem premium Lees artikel
Wat is Premium? » Rendement van Premium? » Bekijk het actuele aanbod »
IEX van Beleggers voor Beleggers
Onderdeel van IEX Group / © IEX.nl
Entrada 400 / unit 2D, 1114 AA, Amsterdam-Duivendrecht, Nederland
Afmelden | Uw reactie | Adverteren
.