browser versie
IEX.nl VANDAAG IN DE KRANTEN

DE ONDERWERPEN VAN maandag 23 september 2019

Knot: Pensioenkortingen niet meer uitstellen
Shell waarschuwt voor concurrentiepositie
‘CO2-heffing hoeft niet te leiden tot ban...
Curetis verdwijnt waarschijnlijk van het ...
Handel in futurescontracten bitcoin vanda...
Hof van Karlsruhe legt bom onder ECB-beleid
Rechter buigt zich over Nederlandse belas...
ABN Amro: ‘ver voor 2050’ geen financieri...
Stuurgroep geeft voorlopig geen advies ov...
BIS: geen reden tot zorg over verpakte he...
Overig nieuws
Deze week: Kwartaalherziening en inkoopdata

Knot: Pensioenkortingen niet meer uitstellen Pensioenfondsen moeten hun financiële problemen niet voor zich uit blijven schuiven en dus niet langer dralen om te korten. Dat zegt Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank, in een interview in de Telegraaf. Als de pijn niet nu wordt genomen, schuift de overheid de rekening door naar jongere generaties, zo waarschuwt hij. Door de extreem lage rente en strengere rekenregels dreigen pensioenkortingen voor miljoenen gepensioneerden en werknemers. Verder noemt Knot het recente stimuleringspakket van de ECB (dat voorziet in een nieuwe renteverlaging en het opkopen van staatsobligaties) disproportioneel. Hij maakt zich zorgen over de neveneffecten, zoals oplopende huizenprijzen. Het FD meldt dat Knot vandaag in de Tweede Kamer verantwoording aflegt over het ECB-beleid. De Kamer maakt zich zorgen over de langdurig lage rente. (Tel., p. 1, FD, p. 2)
Shell waarschuwt voor concurrentiepositie Strengere regels over de winstbelasting kan de concurrentiepositie van Shell onder druk zetten. Daarvoor waarschuwde Marjan van Loon, president-directeur van Shell Nederland, in tv-programma WNL op Zondag. Diverse multinationals, waaronder Shell, liggen onder vuur omdat ze in ons land geen winstbelasting afdragen, door slim te schuiven met financiële posten. Volgens Van Loon houdt Shell zich wel aan de regels. (Tel., p. 19)
‘CO2-heffing hoeft niet te leiden tot banenverlies’ Er kan een CO2-heffing aan bedrijven worden opgelegd zonder dat dit leidt tot banenverlies aan landen die de klimaatmaatregelen aan hun laars lappen. Dat staat in een rapport van de Carbon Pricing Leadership Coalition, waarvan DSM-topman Feike Sijbesma mede-voorzitter is. Deze internationale organisatie is een initiatief van de Wereldbank. Een CO2-heffing moet bedrijven stimuleren om te investeren in duurzamere productiemethoden. Volgens de commissie komt het concurrentievermogen van bedrijven niet onder druk te staan bij een heffing tussen de 30 en 125 euro per ton CO2. Sijbesma wijst er in de Telegraaf op dat bedrijven voor het bepalen van hun locatie niet alleen kijken naar een CO2-heffing, maar ook aan zaken als infrastructuur, innovatie en de aanwezigheid van geschikt personeel. In het FD zegt hij dat hij er geen voorstander is als landen eigen heffingen invoeren. Hij waarschuwt voor een stapeling van systemen. Volgens Sijbesma begint het huidige handelssysteem voor emissierechten zijn vruchten af te werpen. (Tel. p. 19, FD, p. 9)
Curetis verdwijnt waarschijnlijk van het Damrak De kans is groot dat het Duitse biotechbedrijf Curetis van het Damrak verdwijnt. Sinds de beursgang in 2015 is de beurskoers nagenoeg verdampt, van 10 euro naar minder dan 1 euro. Curetis had te weinig geld om succesvol te worden in moleculaire diagnostiek, zegt topman Oliver Schacht tegen het FD. Het is een technologie die een lange adem vergt. Het bedrijf was volgens hem misschien beter af geweest als het vier jaar geleden onder de vleugels van een groot bedrijf in medische diagnostiek was gekropen. Maar de grootaandeelhouders (venture capitalbedrijven) stuurden aan op een beursgang. Door de overname van OpGen krijgt het concern een notering aan de Nasdaq en daarmee een betere toegang tot de Amerikaanse kapitaalmarkt. In de VS zijn volgens Schacht meer financieel analisten die zich hebben gespecialiseerd in medische diagnostiek en deze tak van sport begrijpen. (FD, p. 5)
Handel in futurescontracten bitcoin vandaag van start Vanmiddag gaat op de Amerikaanse beurs Bakkt de handel in futurescontracten voor de levering van bitcoins van start. De afrekening vindt plaats in bitcoins in plaats van dollars. Gelet op de grote interesse van grote fondsen verwachten experts forse prijsuitslagen.
(Tel., p. 19)
Hof van Karlsruhe legt bom onder ECB-beleid Het Duits Grondwettelijk Hof buigt zich over de vraag of de opkoopoperatie van staatsobligaties door de ECB toegestaan is volgens Duits recht. Mocht dit niet het geval zijn, dan mag de Duitse centrale bank geen schuldpapier opkopen. In dat geval dreigt een politieke crisis. Wanneer het Bundesverfassungsgericht een uitspraak doet, is nog niet bekend. (FD, p. 6)
Rechter buigt zich over Nederlandse belastingdeals met multinationals Het Gerecht van de EU in Luxemburg gaat dinsdag bepalen of de Europese Commissie terecht heeft geoordeeld dat Starbucks in Nederland fiscaal bevoordeeld is. De Nederlandse fiscus heeft in 2008 een belastingdeal gesloten met de koffieketen. Volgens Brussel werd Starbucks voor een te laag bedrag aangeslagen. De winst in Nederland zou kunstmatig zijn gedrukt, waardoor Starbucks relatief minder belasting betaalde dan lokale concurrenten. Daarom zou sprake zijn van verboden staatssteun en kreeg Starbucks een vordering van 20 tot 30 miljoen euro. Het Gerecht doet ook uitspraak over andere belastingdeals, met Fiat in Luxemburg, Apple in Ierland en Nike en Ikea in Nederland. (FD, p. 7)
ABN Amro: ‘ver voor 2050’ geen financiering meer voor oliebedrijven ABN Amro verwacht dat zijn kredietverlening aan olie- en gasbedrijven 'ver voor 2050' zal zijn gestopt. Dat heeft bestuursvoorzitter Kees van Dijkhuizen gezegd tegen de NOS, tijdens een bijeenkomst van 130 internationale bankiers in New York, die op het VN-hoofdkantoor een verklaring voor duurzamer bankieren ondertekenen. De bank voert het aandeel van de duurzame kredietverlening aan de energiesector geleidelijk op. Vorig jaar bedroeg dat aandeel 7%, dit jaar 15% en volgend jaar 20%. (Tel., p.. 19, FD, p. 14)
Stuurgroep geeft voorlopig geen advies over rekenrente De stuurgroep die het pensioenakkoord moet uitwerken waagt zich voorlopig niet aan een advies over de rekenrente, ondanks een oproep hiertoe van de vakbonden. De commissie wil eerst kijken hoe het akkoord uitpakt bij de huidige afspraken over de rekenrente. Pas als blijkt dat de doelen van het pensioenakkoord niet gehaald kunnen worden, zal gekeken worden wat er moet veranderen. (FD, p. 5)
BIS: geen reden tot zorg over verpakte hefboomleningen De populariteit van gebundelde hefboomleningen onder beleggers is groot, vanwege de jacht naar rendement. Omdat die producten sterk lijken op de giftige leningen uit de kredietcrisis, maken veel economen zich zorgen. Maar die angst is overtrokken, stelt de Bank voor Internationale Betalingen (BIS) in zijn kwartaalrapport. De huidige hefboomleningen zijn volgens de BIS een stuk minder complex dan de giftige leningen van tien jaar geleden en de onderliggende waarde is veel meer gediversifieerd. Bij de huidige hefboomleningen wordt gehandeld in opgeknipte nieuwe en bestaande bedrijfsleningen die worden gebruikt voor overnames. (FD, p. 15)
Overig nieuws 'Lagere maximumsnelheid en inkrimping veestapel vanwege stikstofcrisis' (FD, p. 3)
Corbyn wil nieuw Brexit-referendum als Labour grootste wordt (FD, p. 8)
Topman Gilead voorgedragen als commissaris Galapagos (FD, p. 23)
Voortbestaan Thomas Cook aan zijden draadje (VK, p. 21)
Deze week: Kwartaalherziening en inkoopdata De agenda voor de komende beursweek is vrij leeg. Vandaag vindt de kwartaalherziening op Euronext plaats, waarbij Ajax en Neways naar de AScX verhuizen. Verder komt er een plukje macro-economische cijfers, waaronder diverse inkoopdata.

Zojuist is een nieuwe raming van de economische groei van Nederland over het tweede kwartaal bekend gemaakt. Verder vindt vandaag de kwartaalherziening van Euronext Amsterdam plaats en wordt de Europese samengestelde inkoopmanagersindex bekend gemaakt. Alumexx presenteert nabeurs de halfjaarcijfers.
Morgen volgt de samengestelde inkoopmanagersindex van Japan. In Duitsland wordt de Ifo-index gepresenteerd, die het vertrouwen van ondernemers in de Duitse economie weergeeft. In de VS verschijnen de S&P Case-Shillerhuizenprijsindex en het ‘grote’ Amerikaanse consumentenvertrouwen, gemeten door Conference Board.

Woensdag worden de notulen van de laatste rentevergadering van Bank of Japan gepresenteerd en verschijnen in de VS de nieuwe woningverkopen.

Donderdag is de macro-economische agenda vrij vol, met het Duitse consumentenvertrouwen, een nieuwe raming van de groei van de Amerikaanse economie over het tweede kwartaal en de groothandelsvoorraden en aanstaande woningverkopen in de VS.

De week wordt afgesloten met het Nederlandse producentenvertrouwen, het Europese consumentenvertrouwen en drie Amerikaanse cijfers: de orders voor duurzame goederen, de persoonlijke inkomens en bestedingen en het ‘kleine’ consumentenvertrouwen, gemeten door de Universiteit van Michigan.
 
Portefeuille-update: Chips doen het goed
IEX Premium  Hoe rolden de BC, GO en TA-portefeuilles van IEX deze week? Een overzicht.
Neem premium Lees artikel
Wat is Premium? » Rendement van Premium? » Bekijk het actuele aanbod »
IEX van Beleggers voor Beleggers
Onderdeel van IEX Group / © IEX.nl
Gebouw Zuidpark, Spaklerweg 52, 1114 AE, Amsterdam-Duivendrecht, Nederland
Afmelden | Uw reactie | Adverteren
.