browser versie
IEX.nl VANDAAG IN DE KRANTEN

DE ONDERWERPEN VAN dinsdag 16 juli 2019

Galapagos sluit megadeal met Gilead
Centrale banken overwegen eigen digimunt
'Miljardenboete Facebook vanwege privacys...
'Aandeelhouders niet gebaat bij machtige ...
Termijnhandel tuinbouw in strijd tegen su...
'Topinkomens stijgen harder dan cao-lonen'
Beleggers slepen De Veste voor de rechter
Volkswagen en Ford gaan samen elektrische...
’AF KLM komt met nieuwe vliegtuigorders’
Kleinere verzekeraars willen soepeler regels
Overig nieuws
Deze week: Cijferseizoen barst los

Galapagos sluit megadeal met Gilead Galapagos heeft een megadeal gesloten met zijn samenwerkingspartner Gilead Sciences. Het is een soort niet-aanvalsverdrag, waarbij de Amerikanen beloven de komende tien jaar geen overnamebod uit te brengen op het Nederlandse biotechbedrijf. Wel krijgt het concern een deel van het eigendomsrecht op de belangrijkste medicijnen die Galapagos krijgt en een optierecht op andere middelen die Galapagos ontwikkelt. Ook vergroot Gilead zijn aandelenbelang van 12,3% naar 22%. Op termijn kan dit worden uitgebouwd naar 29,9%. Gilead betaalt per aandeel 140,59 euro: bijna 10% boven de slotkoers van Galapagos van vrijdag. Gilead betaalt 'upfront' 3,95 miljard dollar en investeert 1,1 miljard dollar in aandelen Galapagos. Dit is het grootste voorschot dat een farmaceutisch bedrijf ooit heeft neergeteld in ruil voor verregaande samenwerking. (FD, p. 1)
Centrale banken overwegen eigen digimunt Wereldwijd doen centrale banken onderzoek naar de invoering van een digitale munt. Dit zou een veilig alternatief moeten zijn voor het aanhouden van een spaarrekening bij een commerciële bank. De ontwikkeling van zo'n digitale munt lijkt in een stroomversnelling te zijn gekomen door de aankondiging van de libra, de digitale munt die Facebook ontwikkelt. De centrale banken hopen met een eigen munt de grip op het monetaire beleid te handhaven. (Tel., p. 17)
'Miljardenboete Facebook vanwege privacyschandaal' De Amerikaanse consumentenwaakhond FTC wil Facebook een boete van 4,4 miljard euro opleggen als gevolg van het schandaal met het Britse databedrijf Cambridge Analytica. Dat schrijven de Wall Street Journal en de Washington Post. De boete moet nog wel door het ministerie van Financiën worden goedgekeurd, maar dat lijkt een formaliteit. Facebook hield al rekening met een boete van die omvang. Na berichten over de boete steeg de koers van Facebook. Critici vinden het boetebedrag erg laag. (VK, p. 8)
'Aandeelhouders niet gebaat bij machtige ceo met veel zitvlees' Bedrijven met machtige ceo's die lang aanblijven doen hun aandeelhouders daar vaak geen plezier mee. Vanwege hun sterke trackrecord slagen deze bestuurders erin om zich steeds meer te onttrekken aan het toezicht door de raad van commissarissen. Ze lopen daardoor minder gevaar om het veld te moeten ruimen als hun bedrijf slecht presteert. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek van het gerenommeerde economische instituut NBER, waarbij 15.000 ceo's en hun bedrijven tussen 1920 en 2011 onder de loep zijn genomen. Ceo's met veel zitvlees hebben wel als pluspunt dat ze minder snel in de verleiding komen om kortetermijnbelangen te laten prevaleren boven het langetermijnbelang, om een bonus binnen te harken. (FD, p. 6)\
Termijnhandel tuinbouw in strijd tegen supermarkten Nederlandse fruittelers werken aan de introductie van een termijnmarkt om stabielere en hogere prijzen voor hun producten tot stand te brengen. Ze doen dit uit onvrede over de lage prijzen die supermarktketens betalen aan agrariërs voor hun producten. De telers willen dit jaar starten met een termijnmarkt voor peren; later uit te breiden met appels. (FD, p. 5)
'Topinkomens stijgen harder dan cao-lonen' Bestuursvoorzitters zagen hun loon vorig jaar met 7,2% op jaarbasis stijgen, terwijl de cao-lonen bleven steken op een plusje van 2,1%. Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant. De stijging van de topbeloningen is vooral te danken aan gestegen winsten en beurskoersen, waardoor aandelenpakketten meer waard werden. Shell-topman Ben van Beurden is de absolute grootverdiener: hij incasseerde 20,1 miljoen euro aan basissalaris, bonussen, aandelen, pensioen en overige inkomsten. Dat is ruim een verdubbeling ten opzichte van 2017. Hij verdiende 143 keer zoveel als de gemiddelde medewerker van Shell. Maar dat valt in het niet bij Unilever-topman Paul Polman, die 283 keer zoveel verdiende als de gemiddelde werknemer. Hij ontving 11,7 miljoen euro. Andere topverdieners zijn Nancy McKinstry van Wolters Kluwer (13,7 miljoen euro) en Jean-François van Boxmeer van Heineken (9 miljoen). Grote Nederlandse bedrijven lieten een gematigder beeld zien dan multinationals. Bij staatsbedrijven en (semi-)publieke instellingen daalde de beloning juist met 12%. (FD, p. 6)
Beleggers slepen De Veste voor de rechter Een groep van veertig beleggers daagt vermogensbeheerder De Veste voor de rechter. Volgens hen schermde De Veste met veel te hoge rendementen voor het Double Benefit Fund, een beleggingsfonds met tweedehands Amerikaanse levensverzekeringen. De Veste had in hun ogen moeten weten dat de voorgespiegelde bedragen niet realistisch waren en had de deelnemers bovendien heel lang voorgehouden dat alles goed ging, terwijl dat niet zo was. Hoewel de deelnemers wel hun hele inleg plus een klein rendement hebben teruggezien, eisen ze toch een schadevergoeding. De Veste ontkent die aantijgingen. (FD, p. 27)
Volkswagen en Ford gaan samen elektrische auto's maken Volkswagen gaat samen met Ford elektrische auto's maken. Vanaf 2023 zullen de 'VolksFords' van de band rollen. De auto's gaan eruit zien als een Ford, maar de onderzijde, motoren, aandrijving en software zijn van Volkswagen. (VK, p. 17)
’AF KLM komt met nieuwe vliegtuigorders’ Air France KLM is van plan eind deze maand bij de presentatie van de halfjaarcijfers nieuwe vliegtuigorders aan te kondigen. Dat meldde schrijft de Franse krant La Tribune; overigens zonder bronvermelding. (Tel., p. 17)
Kleinere verzekeraars willen soepeler regels Het Verbond van Verzekeraars en de Ierse verzekeringskoepel hebben toezichthouder Eiopa en de Europese Commissie gevraagd om de rapportageregels van Solvency II te versoepelen voor kleine en middelgrote verzekeraars. Volgens hen worden in de regels grote en kleine bedrijven over één kam geschoren, waardoor kleine partijen onevenredig zwaar worden getroffen. Ze worden geconfronteerd met hoge administratiekosten en het weert mogelijke toetreders. (Tel., p. 17)
Overig nieuws Lufthansa-ceo: Klimaatdiscussie leidt niet tot minder vluchten (FD, p. 7)
’Huawei schrapt veel banen in VS’ (Tel., p. 17)
Deze week: Cijferseizoen barst los Het cijferseizoen barst deze week echt los. In de VS openen bluechips als Netflix, Microsoft, IBM, eBay, Texas Instruments en de grote zakenbanken hun boeken over het tweede kwartaal.

Ook in Nederland komt het cijferseizoen op stoom, met de resultaten van onder andere ASML, TomTom, Wessanen en Sligro.

Op macro-economisch gebied zal er vooral aandacht zijn voor de Duitse ZEW-index, het Beige Book van de Federal Reserve en Chinese groeicijfers.

Vannacht is de economische groei van China over het tweede kwartaal bekend gemaakt, evenals de Chinese detailhandelsverkopen en industriële productie. De economische groei van China kwam uit op een dieptepunt. Het CBS maakte zojuist de detailhandelsomzet en de internationale handel bekend.

Morgen verschijnen de Europese handelsbalans en de Duitse ZEW-index, die een graadmeter vormt van het economisch sentiment. Later op de dag verschuift de aandacht naar de VS, waar de detailhandelsverkopen, importprijzen, industriële productie en de NAHB-index dat het vertrouwen van huizenbouwers weergeeft.

Woensdag begint met de kwartaalcijfers van ASML en TomTom. Daarna worden de Europese inflatiecijfers bekend gemaakt. In de VS verschijnt een update van de bouw van nieuwe woningen en het aantal afgegeven bouwvergunningen. ’s Avonds publiceert de Federal Reserve het Beige Book, dat een goed beeld geeft van de stand van de Amerikaanse economie.

Dat geldt ook voor de leidende indicatoren, die donderdag worden gepresenteerd. Verder presenteren Sligro Food Group, Acomo en NSI die dag hun halfjaarcijfers en staan de Nederlandse werkloosheidscijfers op de agenda.

Vrijdag begint met de halfjaarcijfers van Wessanen en Accell Group en de Japanse inflatiecijfers. Daarna volgen de Duitse producentenprijzen en het voorlopige Amerikaanse consumentenvertrouwen over juli.
 
TA Special: Vijf groene aandelen
IEX Premium  Wereldwijd focussen steeds meer bedrijven zich op duurzame (energie-)oplossingen voor een schoner milieu. Het technische plaatje van vijf groene aandelen.
Neem premiumLees artikel
Wat is Premium? » Rendement van Premium? » Bekijk het actuele aanbod »
IEX van Beleggers voor Beleggers
Onderdeel van IEX Group / © IEX.nl
Gebouw Zuidpark, Spaklerweg 52, 1114 AE, Amsterdam-Duivendrecht, Nederland
Afmelden | Uw reactie | Adverteren
.