browser versie
IEX.nl VANDAAG IN DE KRANTEN
(Advertentie)

Live Trading – met Salah-Eddine Bouhmidi

IG Head of Markets toont maandelijks zijn portefeuille en opent live posities in verschillende populaire markten.
Meld u gratis aan en kijk live mee op dinsdag 15 juni om 14:30 uur.

Turbocertificaten zijn complexe financiële instrumenten. Uw vermogen loopt risico.


Aanmelden

DE ONDERWERPEN VAN zaterdag 12 juni 2021

Verbied de bitcoin!
Welkom aan de deuro
ECB houdt voet op gaspedaal
ING wordt positiever over faillissementsgolf
Italiaanse fraude bij booking.com
Groen licht voor Grubhub
Groene golf spoelt rentevoordeel weg
Actief beheerde fondsen presteren beter
Overig nieuws
Bartjens: Het dilemma van Shell
Damrak: AEX piekt opnieuw
Wall Street: Hoger ondanks inflatie

Verbied de bitcoin! Nederland moet de bitcoin en andere cryptomunten verbieden. Die oproep doet Pieter Hasekamp van het CPB. Een crash van de overgewaardeerde cryptomunten is onvermijdelijk en daarom moet het kabinet nu ingrijpen. Voor beleggers en overheden geldt het adagium, dat wie als laatste in beweging komt, die is de klos. Een ban leidt tot een waardedaling en kan zo het einde inluiden van de cryptomunten. Het product heeft immers geen intrinsieke waarde, het ontleent zijn aantrekkingskracht uit de acceptatie door anderen. Een verbod levert wel handhavingsproblemen op. (FD, p.1)
Welkom aan de deuro Centrale banken onderzoeken de mogelijkheden om eigen, digitale munten uit te geven. Vooral om straks niet alleen afhankelijk te zijn van een Chinese of Amerikaanse digitale munt. Naast contant en giraal geld kan de consument straks ook digitaal betalen met digitale euro’s. Deuro’s dus, verstrekt door de ECB. (VK, p.1)
ECB houdt voet op gaspedaal De ECB zet het zeer ruime monetaire beleid door. Ook in dit kwartaal blijft de centrale bank in een significant hoger tempo obligaties opkopen, ondanks hogere groei- en inflatieverwachtingen. De ECB is nog ver verwijderd van de inflatiedoelstelling op de middellange termijn. Nadenken over afbouw van de steun vindt Lagarde nog prematuur. De hogere inflatie is een tijdelijk fenomeen, denkt de ECB. (FD, p.5 - VK, p.21 - Tel, p.22)
ING wordt positiever over faillissementsgolf ING is minder negatief over de faillissementsgolf, die de bank nog altijd verwacht. Als de overheid de steunmaatregelen beëindigt, zal er een golf aan faillissementen volgen in het Nederlandse bedrijfsleven. Maar het aantal bedrijven dat omvalt zal beduidend lager zijn dan bij de kredietcrisis, voorspelt de bank. (FD, p.7)
Italiaanse fraude bij booking.com booking.com wordt in Italië beschuldigd van belastingfraude. Volgens het OM heeft het boekingsplatform te weinig btw afgedragen in de periode 2013-2019. Het gaat om een bedrag van 153 mln euro. Booking bevestigt dat er een belastingonderzoek loopt en zegt volledig mee te werken met de belastingautoriteiten. (FD, p.13 - VK, p.20 - Tel, p.22)
Groen licht voor Grubhub Just Eat Takeaway heeft groen licht gekregen voor de overname van Grubhub. Meer dan 99% van de aandeelhouders in Grubhub is akkoord met de overname. Daarmee is het een van de grootste Nederlandse overnames in de VS ooit. Het bedrijf wordt gewaardeerd op 7,3 mrd dollar. De koers van Just Eat Takeaway staat de laatste maanden onder druk, doordat rivalen DoorDash en Uber Eats de aanval op de Europese markt openen. (FD, p.14)
Groene golf spoelt rentevoordeel weg De kapitaalmarkt wordt overspoeld met duurzame leningen. Daardoor worden beleggers kritischer en krimpt het rentevoordeel van groene bedrijfsobligaties. Afgelopen jaar konden bedrijven en overheden nog gebruik maken van het tekort aan ESG-kredieten om tegen een lagere rente van beleggers te lenen. Nu zijn er tekenen van een omslag. (FD, p.27)
Actief beheerde fondsen presteren beter Fondsmanagers winnen aan zelfvertrouwen. Na jaren van achterblijvende prestaties ten opzichte van passieve indexbeleggingen, presteren zij beter. In mei wist maar liefst 70% van de actief beheerde fonsen het beter te doen dan de Russell 1000-index. Het is een van de beste maanden in de geschiedenis. De maand ervoor viel het cijfer ook al gunstig uit. Maar de gemiddelde achterstand op indexbeleggers is nog groot. De aanzienlijk hogere kosten zouden zich volgens de VEB toch moeten vertalen in een veel beter rendement dan een indexbelegger. Maar over heel 2020 voldeed slechts 50,2% van de actieve fondsen aan die verwachtingen. (Tel, p.22)
Overig nieuws Contant betalen blijft erg populair (Tel, p.8)
China neemt wet aan om buitenlandse sancties tegen te gaan (FD, p.15 - VK, p.9)
Thuiswerken kan bij Facebook straks inkomen gaan schelen (VK, p.20)
Nieuwe Dreamliner KLM vastgehouden - Boeing mag vliegtuig nog niet afleveren van FAA (Tel, p.25)
Bartjens: Het dilemma van Shell Het IEA riep deze week op tot verhoging van de investeringen in groene energie. Voor Shell zijn de klimaatdoelstellingen van Parijs een constante worsteling. Shell moet verduurzamen. Maar het kijkt nauwlettend naar de internal rate of return, het verwachte rendement op een investering. Voor olie en gasprojecten ligt die rond de 17% bij een olieprijs van 50 dollar. Bij wind op zee is dat 10% en dat wordt snel minder. Groen levert dus minder op. Tenzij de olieprijs daalt. En daar heeft Shell geen invloed op. (FD, p.32)
Damrak: AEX piekt opnieuw Op een rustige handelsdag zette de AEX zowel een nieuw intradayrecord als de hoogste eindstand neer. Tot de kopgroep behoorden KPN (2,9%), ArcelorMittal (1,4%) en chipaandelen. ASML won 1,3% en ASMI 1%. Bescheiden winst was er voor Just Eat Takeaway (0,2%), dat Grubhub over mag nemen. Onderaan sloot dit keer Unibail Rodamco Westfield (-2,2%). Eurocommercial Properties (-7%) noteerde ex-dividend. JDE Peet’s (-0,6%) heeft voor 2 mrd euro aan obligaties geplaatst. Ook Basic-Fit (1%) was actief op de obligatiemarkt.
Wall Street: Hoger ondanks inflatie Het inflatiecijfer joeg beleggers geen schrik aan. In mei bedroeg de inflatie op jaarbasis 5%. Toch wonnen de indices. De Dow Jones steeg 0,06%. De S&P500 (0,47%) en de Nasdaq (0,78%) wonnen meer. Winst was er voor Amazon (2,03%), Microsoft (1,44%) en Tesla (1,89%). Bankaandelen stonden echter onder druk. JPMorgan daalde 1,52%, Bank of America leverde 1,44% in en Wells 1,70%. Reddit-beleggers zagen hun favoriet GameStop 27,06% omlaag kelderen. Het bedrijf kondigende aan 5 mln nieuwe aandelen uit te geven en de SEC start een onderzoek naar de handel in aandelen van het bedrijf.
 
Uiterst slimme verdedigingsstrategie van Shell
IEX Premium  Shell-topman Ben van Beurden reageert via zijn LinkedIn heel uitgekiend op het vonnis van de Haagse rechtbank.
Neem premium Lees artikel
Wat is Premium? » Rendement van Premium? » Bekijk het actuele aanbod »
IEX van Beleggers voor Beleggers
Onderdeel van IEX Group / © IEX.nl
Entrada 400 / unit 2D, 1114 AA, Amsterdam-Duivendrecht, Nederland
Afmelden | Uw reactie | Adverteren
.