browser versie
IEX.nl VANDAAG IN DE KRANTEN
(Advertentie)

Haal meer rendement uit uw aandelen!

Voor maar 19,95 kunt u nu drie maanden kennis maken met onze beleggingsexperts. Daarnaast ontvangt u toegang tot een persoonlijke portefeuille en watchlist. Activeer nu hier uw IEX abonnement en ontvang tijdelijk meer dan 40% korting.


Lees meer >>

DE ONDERWERPEN VAN maandag 25 januari 2021

ABU-topman: Hoogtijddagen flex zijn voorbij
LVMH waardevolste beursbedrijf van Europa
Grotere kostenverschillen aanvullend pens...
KLM kan lange vluchten blijven uitvoeren
Keijzer vraagt vastgoedbedrijven meer te ...
EU houdt vaccinmakers aan contract
Superrijken zijn coronaklap weer te boven
DuPont ontloopt vervolging voor vergiftig...
Roep om strengere sancties tegen Rusland
Overig nieuws
Deze week: Cijferseizoen komt op stoom

ABU-topman: Hoogtijddagen flex zijn voorbij De vraag naar flexwerkers zal de komende jaren verder afnemen. Dat voorspelt Sieto de Leeuw, voorzitter van de Algemene Bond van Uitzendbureaus (ABU). In 2017 telde de flexibele schil volgens het CBS nog drie miljoen werkenden, 35% van het totaal. Volgens De Leeuw zal dit slinken tot maximaal 20% van het aantal werkenden. Hij schrijft dat toe aan structurele krapte op de arbeidsmarkt, de Wet arbeidsmarkt in balans (Wab), die uitzendwerk 5% duurder heeft gemaakt, en inspanningen van werkgevers om de flexibele schil vaker intern te organiseren. De ABU-voorman vreest niet dat deze ontwikkeling een ramp wordt voor de uitzendbranche. De flexibele schil wordt weliswaar kleiner, maar uitzendbureaus kunnen hun marktaandeel daarbinnen verhogen. (FD, p. 21)
LVMH waardevolste beursbedrijf van Europa Geen techbedrijf of autofabrikant, maar LVMH is het grootste beursgenoteerde bedrijf van Europa. Net als branchegenoten Kering (bekend van Yves Saint Laurent en Gucci) en Richemont (Cartier) is de maker van tassen van Louis Vuitton en champagneflessen van Moët Hennessy in zijn sector net zo dominant geworden als Facebook, Amazon en Google in de techwereld. Topman Bernard Aurnault nam de afgelopen jaren meer dan dertig bedrijven over, in verschillende markten. De grootste vis was juwelier Tiffany & Co, voor 13 miljard euro. Het aandeel staat op recordhoogte en koerst nu bijna zestig keer de verwachte winst. LVMH heeft wel last van de coronacrisis. Morgen maakt het concern naar verwachting een jaarwinst van 4,4 miljard euro over 2020 bekend, minder dan de helft van het cijfer over 2019. (FD, p. 10)
Grotere kostenverschillen aanvullend pensioen De gemiddelde kosten voor beleggen zijn afgelopen jaar nauwelijks veranderd, maar de verschillen tussen aanbieders zijn wel groter geworden; vooral in de markt voor aanvullende pensioenen. Dat blijkt uit een onderzoek van adviesbureaus Deal Consultancy en AF Advisors waarbij de kosten zijn vergeleken van 170 aanbieders, die tezamen 2.000 miljard euro beheren van 11 miljoen Nederlanders. In de markt voor aanvullende pensioenen, waar werknemers hun pensioengat kunnen dichten, zijn de kosten gestegen van 0,67% naar 0,95%. De tarieven lopen hier uiteen van 0,39% tot maar liefst 2,65%. Bij het collectief pensioen zijn de kosten fractioneel gestegen, van 0,48% naar 0,49%. En bij individueel premiepensioen zijn ze gelijk gebleven op 0,46%. Verder blijkt dat duurzaam beleggen inmiddels nauwelijks duurder is dan regulier beleggen. (FD, p. 27)
KLM kan lange vluchten blijven uitvoeren KLM kan lange vluchten blijven uitvoeren, nu het kabinet afziet van de verplichte sneltest voor vliegtuigpersoneel. Door de loopt KLM geen risico meer dat crewleden in het buitenland moeten achterblijven. Wel moeten bemanningsleden maximaal drie dagen voor vertrek een antigeentest afleggen en zich houden aan strenge quarantainemaatregelen als ze in het buitenland verblijven. (FD, p. 9)
Keijzer vraagt vastgoedbedrijven meer te doen voor winkeliers Vastgoedbedrijven moeten ondernemers die door de coronacrisis worden getroffen helpen, om faillissementen te voorkomen. Die oproep deed staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken zondag in tv-programma WNL op Zondag. Volgens haar zijn er vastgoedbedrijven die een helpende hand toesteken, maar ook partijen die dit weigeren. Winkeliers die hun omzet volledig zien wegvallen vanwege de lockdown kunnen 85% van hun lasten gecompenseerd krijgen. De rest moeten ze zelf bijleggen. Huurbazen kunnen winkeliers ondersteunen door huren tijdelijk te verlagen, uit te stellen of eventueel deels kwijt te schelden. (Tel., p. 18)
EU houdt vaccinmakers aan contract De Europese Unie gaat farmaceutische bedrijven houden aan hun contracten voor de levering van coronavaccins. Dat heeft EU-voorzitter Charles Michel gezegd op de Franse radio. Pfizer en AstraZeneca meldden onlangs dat leveringen vertraging oplopen. (Tel., p. 18)
Superrijken zijn coronaklap weer te boven De 1000 rijkste personen op aarde zijn de coronadip alweer te boven, zo blijkt uit het jaarlijkse ongelijkheidsonderzoek van ontwikkelingsorganisatie Oxfam. Het vermogen van de allerrijksten kelderde vorig jaar maart me 30%, toen de beurzen hard onderuit gingen. Maar in november waren de verliezen alweer goedgemaakt. Dit staat in schril contrast met de positie van miljarden mensen die met minder dan 5,50 dollar per dag moeten rondkomen: zij hebben nog jaren nodig om over de klap heen te komen. Oxfam roept overheden op om de toegenomen armoede te bestrijden met belastingen. (FD, p. 14, VK, p. 2)
DuPont ontloopt vervolging voor vergiftiging arbeiders Dordrecht Chemiebedrijf DuPont ontloopt strafrechtelijke vervolging voor de vermeende vergiftiging van tientallen medewerkers van de lycrafabriek in Dordrecht. 44 vrouwelijke werknemers denken miskramen, doodgeboren kinderen en andere problemen te hebben overgehouden aan de blootstelling aan het oplosmiddel dimethylaceetamide (DMAc). Maar het Openbaar Ministerie heeft niet kunnen bewijzen dat er te hoge DMAc-concentraties in de fabriek waren. (VK, p. 2)
Roep om strengere sancties tegen Rusland De roep om strengere sancties tegen Rusland wordt steeds luider. De Poolse president Andrzej Duda, de Duitse fractievoorzitter Manfred Weber van de Europese Volkspartij in het Europees Parlement en de ministers van buitenlandse zaken van Frankrijk en Italië vroegen om hardere economische strafmaatregelen tegen Rusland. Aanleiding is het harde optreden van de Russen tegen demonstranten die zich verzetten tegen de arrestatie van oppositieleider Alexej Navalny. (FD, p. 3)
Overig nieuws Nissan houdt fabriek in VK (Tel., p. 19)
Ruzie tussen Nederland en Frankrijk over Frans-Nederlandse techbedrijf Photonis (FD, p. 1)
Deze week: Cijferseizoen komt op stoom Het cijferseizoen komt nu echt op stoom, met de resultaten van Philips en KPN. In de VS wordt uitgekeken naar de cijfers van Tesla en grote technamen als Microsoft, Facebook en Apple. Ook neemt de Fed een rentebesluit en is de macro-economische agenda royaal gevuld.

Zojuist heeft Philips de boeken geopend. Later op de dag verschijnt de Duitse Ifo-index, een graadmeter voor het ondernemersvertrouwen.

Morgen volgen de resultaten van NSI. In de VS worden die dag twee cijfers gepresenteerd: de Case Shiller huizenprijsindex en het ‘grote’ consumentenvertrouwen, gemeten door Conference Board.

Woensdag staan de jaarcijfers van KPN, SnowWorld en Core Laboratories gepresenteerd. In Duitsland en Frankrijk wordt het consumentenvertrouwen bekend gemaakt en in de VS de orders voor duurzame goederen. ’s Avonds zullen de ogen vooral zijn gericht op de Amerikaanse Federal Reserve, die het rentebesluit bekend maakt. De rente blijft naar verwachting gelijk. De grote vraag is of er nog wijzigingen in het opkoopprogramma worden aangekondigd.

Donderdag volgen de jaarcijfers van Sligro (dat eerder al omzetcijfers had gepubliceerd) en RoodMicrotec. Ook staan er de nodige cijfers op het programma, waaronder de Japanse detailhandelsverkopen, het Nederlandse producentenvertrouwen, het Europese consumentenvertrouwen, de Duitse inflatie, een raming van de ontwikkeling van de Amerikaanse economie in het vierde kwartaal en de nieuwe woningverkopen en leidende indicatoren in de VS.

De week wordt afgesloten met de cijfers van WDP, de Japanse werkloosheid en industriële productie, de Nederlandse detailhandelsomzet en producentenprijzen, de ontwikkeling van de Duitse economie in het vierde kwartaal en de Duitse werkloosheid. ’s Middags verschuift de aandacht naar de VS, waar de persoonlijke inkomens en bestedingen, het ‘kleine consumentenvertrouwen (gemeten door de Universiteit van Michigan) en het aantal opties op koopwoningen worden gepresenteerd.
 
IEX Podcast: ASML, Tesla en een aanstaande emissie
IEX Premium  We behandelen onder andere Tesla, ASML, PostNL, Philips, Akzo Nobel, Facebook, Unibail Rodamco, ECP, Air France-KLM en turbo's.
Neem premium Lees artikel
Wat is Premium? » Rendement van Premium? » Bekijk het actuele aanbod »
IEX van Beleggers voor Beleggers
Onderdeel van IEX Group / © IEX.nl
Entrada 400 / unit 2D, 1114 AA, Amsterdam-Duivendrecht, Nederland
Afmelden | Uw reactie | Adverteren
.