browser versie
IEX.nl VANDAAG IN DE KRANTEN
(Advertentie)

Gaat u ook meer betalen bij uw broker?

Binck, Rabobank, Degiro, Lynx en ABN AMRO hebben recent de tarieven aangepast. Bereken nu de actuele kosten van uw broker en vergelijk wat u kunt besparen!


Lees hier meer

DE ONDERWERPEN VAN woensdag 23 januari 2019

Pensioenen worden steeds minder waard
TomTom focust op zelfrijdende auto
Britten willen alternatieven voor harde b...
Consumentenvertrouwen daalt
Renteverhoging ECB mogelijk niet in 2019
Boete voor MasterCard
Overig nieuws
Bartjens: Välkommen till Vatteneco
Damrak: TomTom krijgt handen niet op elkaar
Wall Street pessimistisch

Pensioenen worden steeds minder waard Het pensioenstelsel kraakt. Bij sommige fondsen is de afgelopen tien jaar een pensioen een kwart minder waard geworden. Kortingen komen met rasse schreden dichterbij door de financiële tegenvallers in 2018. Fondsen kunnen de pensioenuitkeringen niet of nauwelijks verhogen. Maar ondertussen stijgt de inflatie. Zo wordt het pensioen dus steeds minder waard. Aan het einde van 2018 kregen pensioenfondsen een dubbele klap te verwerken. De aandelen daalden flink in waarde en de rente daalde ook. Daardoor zit er minder geld in de pensioenpot. (Tel, p.1)
TomTom focust op zelfrijdende auto TomTom heeft zijn Telematics-divisie voor 910 mln euro verkocht aan het Japanse Bridgestone. Het grootste gedeelte van de opbrengst wordt uitgekeerd aan de aandeelhouders. Daarmee verdwijnt een vijfde aan omzet uit de boeken. TomTom zegt tevreden te zijn met de verkoop van het goedlopende onderdeel. Bij Bridgestone liggen veel mogelijkheden voor Telematics om verder te groeien. Topman Godijn gaf aan dat TomTom zich nu volledig gaat richten op de ontwikkeling van kaarten voor zelfrijdende auto’s. De speculaties over een mogelijke beursexit van TomTom nemen toe. (FD, p.2 - VK, p.27 - Tel, p.21)
Britten willen alternatieven voor harde brexit De harde afwijzingen van de brexit-deal kan weleens negatief uitpakken voor de brexiteers. In het Britse Lagerhuis wordt de roep luider voor uitstel van het vertrek uit de EU. Labour-leider Corbyn pleit voor een serie stemmingen over alternatieven, waaronder een nieuw referendum. Hij wil zo voorkomen dat de Britten op 29 maart zonder enige overeenkomst de EU verlaten. (FD, p.1 - VK, p.15)
(Advertentie)

Leer hoe professionals beleggen. Volg het online webinar “Beleggen als een PRO”

  • 24 januari 2019 van 20:00 tot 21:00 uur
  • Gratis online webinar
  • Care IS vermogensbeheer.

Aanmelden

Consumentenvertrouwen daalt Ondanks goede werkgelegenheidscijfers en een beter loonstrookje, is het consumentenvertrouwen afgenomen. Het vertrouwen in januari vertoonde de sterkste daling in zeven jaar. Het CBS denkt dat de consumenten schrikken van het negatieve nieuws over de brexit, handelsoorlog en hogere rekeningen. Zij zijn somber gestemd over het perspectief voor dit jaar. (FD, p.7)
Renteverhoging ECB mogelijk niet in 2019 De ECB heeft het opkoopprogramma stilgelegd. De centrale bank zou het beleid graag willen normaliseren. Maar analisten twijfelen of er dit jaar nog wel een renteverhoging aan zit te komen. Donderdag vergadert de ECB, maar het economisch tij zit niet mee. Draghi gaf eerder aan tot de zomer van 2019 de rente laag te houden. Dat zou de ruimte geven voor een renteverhoging in september, als de groei en inflatie zich ontwikkelen zoals verwacht. Maar die vallen juist tegen. (FD, p.14)
Boete voor MasterCard De Europese Commissie heeft MasterCard een boete opgelegd van 570 mln euro voor het overtreden van de mededingingsregels. Het creditcardbedrijf maakte het onmogelijk voor detaillisten in het ene EU-land om te profiteren van lagere prijzen voor diensten in een ander land. De vrije Europese markt werd zo kunstmatig opgedeeld. Ook in de VS liggen betaalbedrijven onder vuur wegens de kosten voor het afhandelen van betalingsverkeer. Die zaak werd geschikt. (FD, p.15 - Tel, p.26)
Overig nieuws Europese aandelen van banken onderuit na slechte cijfers UBS (FD, p.29)
Deliveroo wil niet wijken - Geen enkele bezorger heeft zich gemeld voor vast dienstverband (Tel, p.22)
Activistisch Elliott wil dat eBay Marktplaats afsplitst (FD, p.32 - Tel, p.21)
Ondernemers VS lam met shutdown-kater - Bedrijven missen vergunningen, Wall Street zonder data (Tel, p.25)
Bartjens: Välkommen till Vatteneco Bartjens fantaseert over een telefoongesprek tussen de topmannen van Eneco en Vattenfall. Een excellent combination. Maar hoe wil Vattenfall dat betalen? Cfo Anna komt aan de lijn en wijst op de ratio’s. Er is wel een oorlogskas van 3 mrd euro beschikbaar. Nog afgezien van wat er valt bij te lenen op Eneco. Vatteneco, het zou toch mooi zijn. Wanneer begint de veiling? (FD, p.32)
Damrak: TomTom krijgt handen niet op elkaar Na een eindsprint wist de AEX het verlies te beperken tot 0,6%. TomTom stond in de schijnwerpers, de verkoop van Telematics kon beleggers niet bekoren. Het aandeel verloor 7,6%. GrandVision (2,2%) kwam met een tussentijds handelsbericht. Shell (-2%) kreeg een adviesverlaging, Air France KLM (4,7%) juist een adviesverhoging.
Wall Street pessimistisch Beleggers waren pessimistisch gestemd over de wereldwijde groei. De Dow Jones sloot 1,2% in de min, de S&P500 daalde 1,4% en de Nasdaq verloor 1,9%. Het cijferseizoen breekt los en beleggers vrezen ook lagere bedrijfswinsten. Stanley Black & Decker verlaagde de lange termijn groeiambitie, het leidde tot een forse koersval van 15,5%. Johnson & Johnson verdubbelde zijn uitgaven aan rechtszaken en voorziet een lagere groei voor dit jaar. Het aandeel sloot lager.
 
IEX Portefeuilles: TomTom is de mol
IEX Premium  Bijna al onze posities, zelfs probleemkinderen InBev en Bayer, kleuren groen. Er is er één die niet mee wil werken.
Neem premium Lees artikel
Wat is Premium? » Rendement van Premium? » Bekijk het actuele aanbod »
IEX van Beleggers voor Beleggers
Onderdeel van IEX Group / © IEX.nl
Gebouw Zuidpark, Spaklerweg 52, 1114 AE, Amsterdam-Duivendrecht, Nederland
Afmelden | Uw reactie | Adverteren
.