browser versie
IEX.nl
IEX VANDAAG IN DE KRANTEN
(Advertentie)

Wat rekent uw bank voor uw beleggingen?

Belegt u € 350.000 of meer via een bank. Lees dan "Beter dan een Bank". Verkrijg blijvend inzichten en lees wat de banken niet willen dat u weet.


Klik hier voor uw gratis exemplaar --->

DE ONDERWERPEN VAN zondag 23 september 2018

Deksel op de neus voor May
Waarheen navigeert TomTom zichzelf?
Omlaag die olieprijs, eist Trump
Oeso: lagere groei wereldeconomie
Intertrust weer op overnamekoers
Veranderen of noodlanding
Alibaba gooit deur wijd open voor Nederla...
Douwe Egberts-eigenaar lust meer dan koffie
BMW en Daimler voegen mobiele diensten samen
Overig Nieuws
Bartjens: Nestlé en de activist
Damrak: GrandVision op winst
Wall Street: Gefeliciteerd USA!

Deksel op de neus voor May May probeerde op het informeel EU-overleg haar EU collega’s te overtuigen van haar ‘Chequers’ –plan waarbij het Verenigd Koninkrijk onderdeel blijft uitmaken van de interne Europese markt wat betreft goederen en landbouwproducten. Daarmee zou het VK blijven delen in de vier vrijheden van de interne EU-markt: die van goederen, diensten, kapitaal en mensen. Door het Chequers-plan wordt volgens May een harde grens op het Ierse eiland voorkomen. Maar EU-voorzitter Tusk zei na afloop van het informeel overleg dat de economische samenwerking die May voor ogen heeft niet zal werken. May wil de krenten uit de pap pikken, zo vindt men in de rest van de EU. De vier vrijheden zijn ondeelbaar voor de EU-markt. Toch blijft er hoop dat op de top in oktober een uittredingsakkoord gesloten kan worden. Want niemand wil een chaotisch vertrek van het VK uit de EU. (FD, p. 1, Tel, p. 19)
Waarheen navigeert TomTom zichzelf? Het bestuur van TomTom staat voor de vraag wat de strategie voor de toekomst moet zijn nu Google aan de haal is gegaan met een van TomToms belangrijkste klanten. In 2009 sloeg Google al toe met Google Maps op de smartphone, waardoor TomTom zichzelf opnieuw moest uitvinden. En dus richtte TomTom zich op de technologie voor de zelfrijdende auto. Enigste concurrent op die markt was Here Technologies. Maar Waymo, zusterbedrijf van Google is daar nu ook te vinden. Waarheen dan? Een alliantie met partijen als Apple, Uber, Microsoft? Of onderdelen afstoten? Topman Goddijn zal weer perspectief moeten bieden, net als in 2009. (FD, p. 2, 3)
Omlaag die olieprijs, eist Trump Via Twitter heeft president Trump laten weten dat de olieprijs omlaag moet. Saoedi-Arabië vindt het niet erg als de prijs, die nu $79 voor een vat Brent-olie is, boven de $80 stijgt. Voor Trump is dat teveel van het goede. Zondag komen de olieministers van de Opec bij elkaar. De grote vraag daar is of de olielanden in staat zijn de geringere olie-exporten uit Iran en Venezuela te compenseren. Iran exporteert minder vanwege hernieuwd sanctiebeleid van de VS. Onduidelijk is in hoeverre de andere landen de Iraanse krimp willen en kunnen compenseren. En Trump kijkt aan tegen de tussentijdse verkiezingen voor het Congres. En daar kan hij geen snelstijgende olieprijs bij gebruiken. (FD, p. 3)
ADVERTENTIE
Groei mee met IEX Group
Investeer ook in de 7% IEX Obligaties
- Maandelijkse rente-uitkeringen
- Deelname vanaf €2.500
- Looptijd 5 jaar
Oeso: lagere groei wereldeconomie De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) zegt in haar rapport met de nieuwe vooruitzichten dat de wereldwijde economische groei lager zal zijn. Er is hoge mate van onzekerheid. Het vertrouwen is sinds het voorjaar afgenomen en wereldwijd stagneert de bedrijvigheid. De wereldeconomie zal naar verwachting met 3,7% toenemen in 2019 en 2020, maar die prognose is wel iets lager dan die van mei dit jaar. Centrale oorzaak is de afgenomen wereldhandel. Was de groei daarvan in 2018 nog 5%, het afgelopen halfjaar kwam de groei niet verder dan 3%. En een nog verdere verslechtering is niet ondenkbaar. (FD, p. 14)
Intertrust weer op overnamekoers Zei Intertrust een halfjaar geleden nog dat het geen andere bedrijven zou kopen, nu staan overnames weer op de agenda. Daarbij zal het trustkantoor naar eigen zeggen de nodige discipline aan de dag leggen. Op de capital markets day, gisteren, zei ceo Miller dat Intertrust moet groeien om ervoor te zorgen dat klanten alle benodigde diensten bij het bedrijf kunnen afnemen. Intertrust presenteerde ook nieuwe financiële doelstellingen. Het wil de omzet met 3% tot 5% laten groeien in de komende drie jaar. De ebita moet dan toenemen van 36% naar 38%. En dividend wordt de komende jaren tenminste 40%. (FD, p. 27)
Veranderen of noodlanding Air France-KLM moet veranderen, of het zal hetzelfde lot ondergaan als Alitalia, Sabena en Swissair. Daarmee gaf de nieuwe ceo, Ben Smith, in zijn eerste videoboodschap aan de werknemers van de luchtvaartmaatschappij een heldere boodschap af. Smith zal eerst intern orde op zaken moeten stellen om de weg vrij te maken voor belangrijke strategische besluiten. Smith zegt dat Air France-KLM nu met een plan moet komen, wil het toekomst hebben. (FD, p. 7, Tel, p.21)
Alibaba gooit deur wijd open voor Nederlandse bedrijven China wil in 2022 $8 biljoen importeren. Hoeveel Nederlandse ondernemers daarvan gaan pakken hangt van henzelf af, zegt topman Palmer van Alibaba Benelux. Bedrijven als Heineken, Philips, Unilever, De Kuijper, Bols, Maxi Cosi en G-star hebben al een eigen winkel op Alibaba. De techgigant is graag bereid om het ook voor anderen gemakkelijk te maken om waar dan ook zaken te doen. Alibaba streeft ernaar om in 2036 wereldwijd 2 miljard klanten te hebben die terecht kunnen bij 10 miljoen rendabele bedrijven op Alibaba’s platforms. (Tel, p. 22, 23)
Douwe Egberts-eigenaar lust meer dan koffie JAB, eigenaar van Douwe Egberts gaf de afgelopen jaren zo’n €25 mrd uit aan overnames in de koffiesector. Nu kijkt het bedrijf ook naar andere drankbedrijven. Eerder dit jaar nam JAB voor €15 mrd Dr. Pepper Snapple over. Coca-Cola deed het omgekeerd: het nam koffieketen Costa Coffee over. Consumentengedrag verandert en dwingt bedrijven als JAB tot categorie-overschrijdende fusies. (FD, p. 5)
BMW en Daimler voegen mobiele diensten samen Vervoersdiensten komen steeds vaker in de plaats van de aanschaf van een auto. Dus is het samenvoegen van de mobiele diensten van BMW en Daimler geen verrassing. Eerder een defensieve zet tegen groeiende start-ups als Uber en Didi. Als de twee autofabrikanten toestemming krijgen van de kartelautoriteiten in Brussel en Duitsland, willen ze hun conceptsnel ‘wereldwijd’ opschalen. De aanvraag is bij de Europese Unie ingediend. (FD, p. 8)
Overig Nieuws EU wil dat Facebook stappen zet in betere en eerlijke voorlichting aan gebruikers over wat er met hun gegevens gebeurt, anders volgen sancties. (FD, p 6)
Bloomberg meldt dat Emirates rivaal Etihad wil overnemen, (FD, p. 5, Tel, p. 26)
Markt niet overtuigd van Turkse groeibijstelling (FD, p. 9)
Activist Loeb dringt Nestlé tot verkoop van huidverzorgingstak (FD, p. 22, Tel, p. 25)
Aston Martin denkt bij komende beursgang aandelen tegen een hogere prijs te kunnen verkopen dan Ferrari (FD, p. 29, Tel, p. 23)
Dure Zwitserse Frank een luxeprobleem (Tel, p. 25)
Bartjens: Nestlé en de activist Daniel Loeb, activistisch belegger, probeert Nestlé het vuur aan de schenen te leggen. Loeb wilde meer waar voor zijn $3,5 mrd aan aandelen. En Loeb deed aanbevelingen, waarvan de moeilijkste voor Nestlé was het verkopen van zijn 23% belang in L’Oréal. De Zwitsers kochten voor $21 mrd aan aandelen terug, committeerden zich aan een winstdoelstelling , kochten de rechten om het merk Starbucks buiten de keten te vermarkten , verkochten hun levensverzekeringsdivisie en zetten hun huidverzorgingsdivisie in de etalage. Maar L’Oréal wordt niet verkocht en het bedrijf opdelen in drie onderdelen wil Nestlé ook niet. Maar heeft Loeb al wat gehad aan zijn aandelen? Als hij die bijvoorbeeld zes maanden gekocht heeft voordat hij bij Nestlé zijn vuurtje begon te stoken, dan heeft hij zo’n 6,7% koerswinst kunnen pakken, in geld: $207 mln. Dat is geen slecht begin. (FD, p. )
Damrak: GrandVision op winst De AEX sloot 0,8% hoger, wat opvallend is bij een aansterkende euro. Meestal drukt een duurdere euro de waarde van de AEX. Unilever krijgt meer en meer tegenwind van Britse aandeelhouders vanwege de plannen om zijn hoofdkantoor naar Nederland te verhuizen. Het aandeel Unilever sloot 1,49% hoger. Andere stijgers waren in de financiële waarden te vinden, zoals ING en NN Group. ASML kreeg er iets meer dan een half procent bij. Dagwinnaar was Altice (+5,2%). Onderin waren KLM, Ahold Delhaize en Galapagos te vinden. Zij leverden licht in.
De Midkap sloot 0,5% hoger. Wessanen had een mooie dag (+3,85%), maar nog niet zo goed als GrandVision. Dat wist een winst van 6,87% te noteren. GrandVision ziet een beter tweede jaarhelft voor zich dan de eerste jaarhelft van 2018. En ‘die twee van deze week’? TomTom kreeg er 4,09% bij en Pharming maakte een stukje van het verlies van de afgelopen dagen goed dankzij koopjesjagers: +19,09%.
Wall Street: Gefeliciteerd USA! Een nieuw record waarmee de Dow Jones-index en de S&P 500 openden, ontlokten president Trump de felicitatie ‘Congratulations USA!’. Uiteindelijk sloot de Dow Jones-index bijna 1% hoger, net als de Nasdaq. De S&P 500 kwam 0,78% hoger uit. Chevron en Home Depot waren de uitzonderingen op de Amerikaanse beurs, zij moesten licht inleveren. Under Armour werd beloond voor de aankondiging van een reorganisatie (+5,1%), Wells Fargo gaat personeel ontslaan, wat ook goed ontvangen werd: +0,6%. Intel pluste 2,3%. De beursgang van Elanco Animal Health en Eventbrite werden door beleggers goed ontvangen. De koersen stegen op de eerste handelsdag met resp. bijna 50% en meer dan 60%.
 
21 sep
IEX Premium Optietip: ABN Amro
Het sentiment rond banken lijkt langzaam maar zeker wat aan te trekken. We kijken met ons optie-oog naar ABN Amro.
Bekijk dit Premium artikel

Wat is
Premium?

Rendement van
Premium?

Bekijk het
actie-aanbod
Ik wil
Premium-lid
worden
IEX Group © IEX.nl, Joan Muyskenweg 22, 1096 CJ, Amsterdam, Nederland
Afmelden | Uw reactie | Adverteren
.