browser versie
IEX.nl VANDAAG IN DE KRANTEN

DE ONDERWERPEN VAN maandag 18 november 2019

KPN wint Amerikaanse octrooizaak
Stikstofplan helpt bouwers niet
Aramco op beurs 1,5 biljoen euro waard
VEB kritisch over transactie Mountainshie...
Justitie dwingt Microsoft tot aanpassing ...
Apple hekelt nieuwe Duitse betaalregels
Jaarlijks circa honderd invallen bij bedr...
Bedrijven lijden schade door slechte stro...
Vermogen stijgt met huizenprijzen
Overig nieuws
Deze week: Alle ogen gericht op notulen F...

KPN wint Amerikaanse octrooizaak Een Amerikaanse federale rechter heeft in hoger beroep een patent van KPN op een vinding die de kwaliteit van de doorgifte van 3G en 4G dataverkeer verbetert, alsnog geldig verklaard. Eerder haalde een lagere Amerikaanse rechter een streep door het patent in een zaak die KPN had aangespannen tegen elf bedrijven, vanwege schending van het octrooi. De rechter vond de vinding te abstract om te kunnen patenteren. Maar een federaal hof is een andere mening toegedaan. Voor KPN is de zaak hiermee nog niet afgedaan, want de volgende vraag die op tafel ligt is of er sprake is van inbreuk op dat octrooi. KPN richt zijn pijlen op Thales-onderdeel Gemalto, het Chinese techbedrijf TCL en het Duitse Telit Wireless. Andere partijen die eerder waren gedaagd hebben eieren voor hun geld gekozen en licenties afgesloten bij KPN voor het gebruik van de technologie. (Tel., p. 19)
Stikstofplan helpt bouwers niet De aangekondigde maatregelen die de uitstof van stikstof moeten reduceren bieden geen compensatie voor de vraaguitval en omzetdaling waar bouwbedrijven nu mee kampen, zo meldt het FD. Van de noodwet en de drempelwaarde die nog in voorbereiding zijn, is nog onduidelijk of die wel effect sorteren. Door de maatregelen is ruimte gecreëerd voor zeven grote infrastructurele projecten, maar bouwbedrijven kunnen hiervoor pas op zijn vroegst over enkele jaren de eerste betalingen tegemoet zien, omdat de aanbesteding nog moet beginnen. Ook is nog onzeker of de geplande woningbouw wel kan doorgaan. Verder ligt de overige bouw nog steeds stil, omdat de ruimte na die woningbouw en de zeven infraprojecten vrijwel is opgebruikt. (FD, p. 9)
Aramco op beurs 1,5 biljoen euro waard Het Saudische staatsoliebedrijf Aramco zal bij de aanstaande beursgang drie miljard aandelen in de markt zetten. Dat komt neer op 1,5% van het totale aandelenkapitaal. De aandelen worden gewaardeerd op iets meer dan 7 euro per stuk. De opbrengst van de beursgang wordt daarmee geschat op circa 22,5 miljard euro. De totale waardering van Aramco bedraagt dan ruim 1,5 biljoen euro. Aramco wil de opbrengst gebruiken om in andere sectoren actief te zijn en daardoor minder afhankelijk te worden van olie. (FD, p. 4, Tel., p. 19)
VEB kritisch over transactie Mountainshield en DGB De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) plaatst kritische kanttekeningen bij een plan van het beleggingsfonds Mountainshield om een deelneming in minibeursfonds DGB Group te verkopen. DGB zou de stukken zelf opkopen, maar de VEB vraagt zich af waar dit agrotechbedrijfje de benodigde 1,8 miljoen euro vandaan haalt. DGB had in juni nog slechts 221.000 euro in kas. De VEB vermoedt dat de transactie uit nood is geboren. In het eerste halfjaar is het beleggingsfonds met 40% gekrompen, door een beleggingsverlies van vier ton en uitstappende investeerders. (FD, p. 20)
Justitie dwingt Microsoft tot aanpassing wereldwijde cloudcontracten Microsoft gaat onder druk van het Nederlandse ministerie van Justitie wereldwijd zijn contracten met zakelijke klanten aanscherpen, om meer transparantie en privacy rondom het gebruik van data te garanderen. Het ministerie luidde vorig jaar de alarmbel, omdat Microsoft via zijn programma's als Office heimelijk de gedragsgegevens zou verzamelen van 300.000 gebruikers. Welke info Microsoft op Amerikaanse servers bewaarde en verzamelde, was onduidelijk. Komend jaar wordt in alle contracten expliciet vermeld hoe Microsoft omgaat met data die het van de Amerikaanse overheid moet verzamelen. (FD, p. 4)
Apple hekelt nieuwe Duitse betaalregels Tot ongenoegen van Apple heeft de Duitse regering vrijdag besloten om mobiele betaalbedrijven te dwingen hun systemen open te zetten voor de concurrenten. Deze maatregel treft vooral Apple, want de Amerikaanse techreus weert andere aanbieders van zijn NFC-chip, de antenne die met de betaalterminal praat. (FD, p. 8)
Jaarlijks circa honderd invallen bij bedrijven wegens illegale software Softwarebedrijven laten jaarlijks bij circa honderd Nederlandse bedrijven een inval doen op verdenking van het gebruik van illegale software. Het gaat hierbij om het gebruik van software waarvoor geen of onvoldoende licenties zijn aangeschaft. De bedrijven krijgen forse schadeclaims en soms ligt een bedrijf na de inval plat. Advocaten uiten kritiek op de agressieve aanpak en vooral op de rol van de Business Software Alliance (BSA), die de belangen van softwarebedrijven behartigt. Volgens onderzoek van de BSA uit 2018 heeft 22% van de software op Nederlandse computers niet de juiste licenties. De schade voor leveranciers zou 448 miljoen dollar bedragen. De meeste beslagleggingen volgen nadat een ontevreden (ex-)werknemer heeft gebeld met een kliklijn. (FD, p. 1)
Bedrijven lijden schade door slechte stroomkwaliteit Bedrijven kampen met elektriciteitsproblemen, zoals storingen, branden en uitval van apparatuur, omdat de kwaliteit van spanning en stroom in ons land achteruit gaat. Ook gaan apparaten soms minder lang mee. Dat de kwaliteit van het elektriciteitsnetwerk vermindert, komt door een sterke groei van het gebruik van digitale apparaten, zonnepanelen, ledlampen, windmolens en laadpalen. Die gebruiken minder regelmatig stroom dan conventionele apparaten. Een bijkomend probleem is dat moderne elektronica steeds gevoeliger is voor vervuilde elektriciteit. (FD, p. 2)
Vermogen stijgt met huizenprijzen Dankzij de gestegen huizenprijzen is het gemiddelde vermogen van huishoudens in Nederland vorig jaar met 10.000 euro gestegen naar 38.400 euro. Dat is nog wel lager dan het niveau van voor de kredietcrisis: toen bedroeg het gemiddelde vermogen meer dan 40.000 euro. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. De onderlinge verschillen zijn wel groot. De 10% huishoudens met het laagste vermogen had meer schulden dan bezittingen. Zij stonden netto 45 miljard euro onder water. (VK, p. 14, Tel., p. 19)
Overig nieuws VS stellen ban op Huawei opnieuw uit' (FD, p. 8)
Inzet ouderen en ex-gedetineerden houdt lonen VS laag (Tel., p. 19)
Deze week: Alle ogen gericht op notulen Fed en ECB Gloort er dan eindelijk een handelsdeal tussen de VS en China aan de horizon? Of duurt het nog een tijd? Die vraag zal beleggers ook komende week bezighouden. Daarnaast wordt uitgekeken naar de notulen van de laatste monetaire vergaderingen van de Federal Reserve en de ECB.

Het kwartaalcijferseizoen loopt op zijn einde. Komende week openen HAL (woensdag), Lucas Bols en Tie Kinetix (donderdag) en Prosus (vrijdag) hun boeken over het afgelopen kwartaal.

De macro-economische agenda is wel royaal gevuld. Vandaag staat het vertrouwen van huizenbouwers in de VS op de rol. Morgen verschijnen de lopende rekening en de bouwproductie in Europa. ’s Middags volgen de laatste woningbouwcijfers uit de VS.

Woensdag staat in het teken van de Japanse handelsbalans en de Duitse producentenprijzen. ’s Avonds worden de notulen van de Fed-vergadering gepubliceerd, die de financiële markten zullen uitpluizen op hints over het toekomstige rentebeleid.

Donderdag wordt een drukke dag. Eerst verschijnen vier cijfers uit Nederland: het consumentenvertrouwen, de werkloosheid, de consumentenuitgaven en de prijzen van bestaande koopwoningen. ’s Middags verschijnen de notulen van de laatste vergadering van de ECB, het Europese consumentenvertrouwen en de verkoopcijfers van bestaande woningen in de VS.

De week wordt afgesloten met de Japanse inflatie, het definitieve groeicijfer van de Duitse economie, het ‘kleine’ Amerikaanse consumentenvertrouwen, gemeten door de Universiteit van Michigan en de Japanse, Europese en Amerikaanse samengestelde inkoopmanagersindex.
 
Plug Power: Unplugged
IEX Premium  De Amerikaanse producent van waterstofoplossingen loopt hard op dankzij aanstaande contracten met grote namen.
Neem premium Lees artikel
Wat is Premium? » Rendement van Premium? » Bekijk het actuele aanbod »
IEX van Beleggers voor Beleggers
Onderdeel van IEX Group / © IEX.nl
Gebouw Zuidpark, Spaklerweg 52, 1114 AE, Amsterdam-Duivendrecht, Nederland
Afmelden | Uw reactie | Adverteren
.