Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Shell hekkensluiter in lagere AEX

Shell hekkensluiter in lagere AEX

AMSTERDAM (AFN) - Het aandeel Shell ging donderdag in de uitverkoop op het Damrak na een tegenvallend kwartaalbericht van de olieproducent. De Europese beurzen lieten grillige koersbewegingen zien na de stevige winsten een dag eerder. Beleggers kregen op de laatste handelsdag van de verkorte beursweek een hoop bedrijfsresultaten en macro-economische cijfers voor de kiezen. Ook werd gewacht op het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB). In Amsterdam kwamen naast Shell ook KPN, Besi, Fugro, Corbion en Brunel met kwartaalberichten.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,9 procent lager op 522,39 punten. De MidKap steeg 0,7 procent tot 730,98 punten. Londen daalde 0,3 procent en Frankfurt bleef vlak. Parijs won 0,1 procent. De Franse economie kende met een krimp van 5,8 procent het slechtste kwartaal sinds 1949, toen de metingen begonnen.

Shell (min 7,1 procent) was hekkensluiter in de AEX. Het olie- en gasconcern zag de winst afgelopen kwartaal halveren door de coronacrisis en de gekelderde olieprijzen en verlaagde het kwartaaldividend. KPN ging aan kop met een plus van 4,7 procent. Het telecombedrijf kende een solide eerste kwartaal, maar stelde dat het te vroeg is om aan te geven wat de impact van de crisis in de rest van het jaar zal zijn.

Corbion

In de MidKap steeg Corbion 10 procent. De verkopen van het speciaalchemiebedrijf namen door de coronapandemie afgelopen kwartaal flink toe. Besi won 7 procent. De chiptoeleverancier zag afgelopen kwartaal zijn orderboek stevig groeien en rekent voor het lopende kwartaal op een groei van de omzet met 5 tot 25 procent.

Bodemonderzoeker Fugro leed een groter operationeel kwartaalverlies en zakte 1,5 procent. Pharming dikte 3,2 procent aan. De biotechnoloog heeft van Brussel formele goedkeuring gekregen voor de behandeling van acute erfelijke angio-oedeem (HAE)-aanvallen bij kinderen met zijn medicijn Ruconest.

Brunel

Bij de kleinere bedrijven daalde Brunel 3,6 procent. De detacheerder verwacht zware tijden als gevolg van de virusuitbraak en de lage olieprijs. Ook drankenproducent Lucas Bols (plus 1,2 procent) merkt de gevolgen van de crisis en schrapt het dividend.

De euro was 1,0872 dollar waard, tegen 1,0851 dollar een dag eerder. De olieprijzen gingen verder omhoog. Een vat Amerikaanse olie werd 11,2 procent duurder op 16,74 dollar. Brentolie kostte 7 procent meer op 24,13 dollar per vat.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX
KPN
SHELL PLC

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. Mister-V 30 april 2020 12:00
    quote:

    RobS schreef op 30 april 2020 09:59:

    Als je naar de olieprijs kijkt over het 1e kwartaal 2020 en april 2020 dan zit Shell echt in slecht weer op dit moment . En moet een verder dividend verlaging niet worden uit gesloten!
    Mooi gesproken over een bedrijf dat meer in gas en LNG zit... natuurlijk is het effect aanwezig maar de prijs van LNG en gas zijn veel minder onderuit gegaan.
  2. forum rang 5 RobS 30 april 2020 12:09
    quote:

    Mister-V schreef op 30 april 2020 12:00:

    [...]

    Mooi gesproken over een bedrijf dat meer in gas en LNG zit... natuurlijk is het effect aanwezig maar de prijs van LNG en gas zijn veel minder onderuit gegaan.
    Of verwacht jij dan dat het dividend over het 2e kwartaal niet verlaagd wordt? Zal maximaal het dividend zijn als in het 1e kwartaal en dat is een redelijke verlaging !
    Maar het kan nog erger indien de resultaten het niet toelaten.
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Gerelateerde instrumenten

  1. AEX 19 apr
    860,01
    -0,62% -5,35
  2. 3,321
    -1,72% -0,058
  3. SHELL PLC 19 apr
    33,465
    -0,01% -0,005

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links