Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Auto-alliantie Nissan en Renault blijft staan

PARIJS (AFN/BLOOMBERG) - Automakers Renault, Nissan en Mitsubishi blijven samenwerken, laten de drie bedrijven in een gezamenlijke verklaring weten. Het voortbestaan van de krachtenbundeling was een groot vraagteken sinds de arrestatie van Carlos Ghosn, de topman van de alliantie.

Ghosn zit sinds vorige week vast in Japan op verdenking van belastingfraude. Hij zou onder meer een te laag inkomen hebben opgegeven bij de fiscus. Volgens het Japanse persbureau Kyodo willen openbaar aanklagers zijn detentie verlengen.

Het samenwerkingsverband bestaat twintig jaar. De drie autoconcerns werken samen om hun concurrentiepositie te behouden en te vergroten, bijvoorbeeld door kostenbesparingen en het delen van productiemiddelen. Vorig jaar verkochten de drie concerns samen meer dan 10,6 miljoen auto's.

Carlos Ghosn

Topbestuurders van de bedrijven kwamen donderdag bijeen in Amsterdam om over hun samenwerkingsverband te praten. Nissan wil naar verluidt sleutelen aan het pact tussen de drie zodat de Japanners meer op gelijke voet met Renault komen te staan. Of de verhoudingen binnen de alliantie worden gewijzigd, wordt in de persverklaring niet gemeld.

Ook over de rol van Ghosn bij Renault, waar hij nog steeds topman is, laten de autobouwers niets los. Nissan en Mitsubishi, waar Ghosn voorzitter was, zetten hem onlangs buiten de deur. Bij Renault neemt operationeel directeur Thierry Bolloré momenteel zijn taken waar.

Osamu Masuko, topman bij Mitsubishi, benadrukte onlangs dat de bijeenkomst in Amsterdam al voor de arrestatie van Ghosn stond gepland. Volgens hem duurt het daarom nog wel even voordat alle knopen zijn doorgehakt over de samenwerking. ,,Ik denk niet dat één vergadering de volledige toekomst zal beklinken.''

Lees over dit aandeel ook

  1. 21 mrt ACEA: Europese autoverkoop verder omhoog
  2. 05 feb Elkann: "Stellantis niet op zoek naar fusie"

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Renault

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Renault

46,890 10:06
-1,930 -3,95%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links