Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

AEX licht hoger na rentebesluit ECB

AEX licht hoger na rentebesluit ECB

AMSTERDAM (AFN) - De AEX-index stond donderdag tussentijds licht hoger. Elders in Europa lieten de aandelenbeurzen ook overwegend bescheiden plussen zien, na de bloedrode sessie een dag eerder. Hernieuwde lockdowns in Frankrijk en Duitsland joegen beleggers toen schrik aan. Opmerkingen van ECB-president Christine Lagarde over haperend economisch herstel en extra stimulering in december zorgden voor relatief weinig beroering op de handelsvloeren.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde omstreeks 15.45 uur 0,3 procent hoger op 536,02 punten. De MidKap klom 0,4 procent tot 773,59 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs wonnen tot 0,8 procent.

Zwaargewicht Shell won 4,2 procent in de AEX. Het olie- en gasconcern boekte afgelopen kwartaal weer winst, na een megaverlies in de voorgaande periode. Shell verhoogde ook zijn dividend en kondigde aan in februari met een strategische update te komen.

Olieprijzen

Die stijging kwam in weerwil van de olieprijzen, die voor de tweede dag op rij hard onderuit gingen. De tweede coronagolf leidt tot zorgen over een verdere daling van de vraag naar brandstof. Een vat Amerikaanse olie zakte 3,5 procent in waarde tot 36,10 dollar per vat, Brentolie verloor 3,4 procent tot 37,76 dollar per vat.

ASMI steeg 4,7 procent. De chiptoeleverancier kende naar eigen zeggen een sterk derde kwartaal en profiteerde van de toegenomen vraag naar chips door het vele thuiswerken. Adyen (min 1,7 procent) behoorde tot de staartgroep. Het betalingsbedrijf zag afgelopen kwartaal de markt verder herstellen, maar de verwerkte betalingen op reisgebied bleven achter.

Arcadis

In de MidKap stond Arcadis (plus 6,8 procent) bovenaan. Het advies- en ingenieursbureau wist dankzij besparingen de marges te verbeteren en bracht de schuld verder terug. Pharming verloor 1,7 procent. Het biotechnologiebedrijf liet in een handelsupdate weten een tweede notering aan de Amerikaanse beurs Nasdaq na te streven.

In Helsinki kelderde Nokia 18 procent na teleurstellende resultaten en vooruitzichten van de Finse maker van netwerkapparatuur. AB InBev won 1,7 procent in Brussel. De grootste brouwer ter wereld wist de voorbije crisismaanden meer bier te verkopen.

Volkswagen

Volkswagen klom 2,6 procent in Frankfurt. De Duitse automaker boekte in het derde kwartaal weer winst, na het verlies een kwartaal eerder, dankzij de aantrekkende markt in China. In Zürich zakte Credit Suisse 4,7 procent na tegenvallende resultaten van de Zwitserse bank.

De euro was 1,1691 dollar waard, tegenover 1,1758 dollar een dag eerder.

Lees over dit aandeel ook

  1. 09:30 ASMI zorgt voor goede start AEX
  2. 08:15 AEX verwerkt cijferlawine goedgemutst en Musk kletst koers Tesla omhoog

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

AEX

881,16 09:33
+6,37 +0,73%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links