Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Besparingen helpen KPN vooruit

Besparingen helpen KPN vooruit

ROTTERDAM (AFN) - KPN heeft boekjaar 2019 afgesloten met een hogere winst op een lagere omzet. Het telecomconcern voerde zijn winstgevendheid op geholpen door kostenbesparingen. Ook in het slotkwartaal van het jaar trok de onderneming de broekriem verder aan, om daarmee onder meer de concurrentiedruk bij mobiele telefonie het hoofd te bieden. Ook werden niet-kernonderdelen verkocht.

De totale opbrengsten liepen vorig jaar met 2,7 procent terug tot bijna 5,5 miljard euro. In de laatste maanden van vorig jaar werd een omzet van iets minder dan 1,4 miljard euro geboekt. Bij alle segmenten, te weten Consumer, Business en Wholesale was afgelopen kwartaal sprake van krimp. Op jaarbasis wist alleen Wholesale, waarbij diensten aan andere providers worden aangeboden, de omzet licht op te voeren. De omzetkrimp bij deze divisie in het vierde kwartaal was volgens KPN volledig aan de recente verkoop van een datacenter toe te schrijven.

De operationele winst over heel 2019 kwam uit op ruim 1 miljard euro. Dat was op jaarbasis ruim een kwart meer. In het slotkwartaal van 2019 steeg deze winst met 9,2 procent tot 202 miljoen euro.

Op koers

Onder de streep resteerde na de maanden oktober, november en december een bedrag van 84 miljoen euro, tegen een tekort van 47 miljoen euro een jaar eerder. Over heel 2019 werd een winst van 614 miljoen euro geboekt. Ruim twee keer meer dan in 2018 overbleef.

Volgens de nieuwbakken topman Joost Farwerck ligt KPN op koers met zijn strategie. Het bedrijf wist de kosten in het laatste kwartaal van 2019 met 38 miljoen euro terug te brengen. Daarmee kwam de besparing over heel het jaar uit op 141 miljoen euro.

Groeiambitie

Volgens Farwerck wordt de uitrol van glasvezelnetwerk versneld. In het slotkwartaal van vorig jaar werden 50.000 huishoudens aangesloten. Daarmee komt het totaal aantal gerealiseerde aansluitingen vorig jaar op 120.000. Om het eerdere gestelde doel van 1 miljoen extra huishoudens eind volgend jaar te bereiken zal KPN verdere inspanningen moeten leveren.

Voor dit jaar rekent KPN op een aangepast bedrijfsresultaat dat minstens gelijk is aan dat van afgelopen jaar. Dat zou in lijn zijn met de groeiambitie die het concern voor de periode 2019-2021 eerder bezigde. Verder zullen investeringen jaarlijks 1,1 miljard euro vergen. Verder wil KPN zijn aandeelhouders over vorig jaar in totaal 12,5 cent per aandeel aan dividend uitkeren. Voor de uitkering van de laatste 8,3 cent per aandeel is nog wel goedkeuring van de aandeelhouders vereist.

Lees over dit aandeel ook

  1. 04 apr Beursblik: KPN blijft favoriet van Barclays
  2. 31 jan KPN mist een vleugje ambitie

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
KPN

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

KPN Koninklijke

3,378 17 apr
0,000 0,00%
Premium

KPN mist een vleugje ambitie

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links