Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Luchtvaartsector onder druk op Europese beurzen

Luchtvaartsector onder druk op Europese beurzen

AMSTERDAM (AFN) - De Europese aandelenbeurzen lieten maandag een gemengd beeld zien. Nieuwe uitbraken van het coronavirus in tal van Europese landen zorgden voor terughoudendheid. Vooral de luchtvaartmaatschappijen moesten het ontgelden na het besluit van de Britse regering om een quarantaineplicht in te stellen voor mensen die uit Spanje komen. Op het Damrak werd telecomconcern KPN lager gezet na publicatie van de kwartaalcijfers.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,3 procent hoger op 565,47 punten. De MidKap zakte 0,8 procent tot 767,36 punten. Londen daalde 0,1 procent en Parijs bleef vlak. De Duitse DAX won 0,4 procent en de hoofdindex in Madrid zakte 1,2 procent.

KPN (min 4,5 procent) sloot de rij in de AEX. Het telecomconcern had afgelopen kwartaal last van de coronacrisis, maar houdt vast aan zijn eerder afgegeven verwachtingen. KPN zag de kwartaalomzet met bijna 5 procent dalen en voerde de nettowinst iets op tot 135 miljoen euro. In heel 2020 verwacht de telecomaanbieder het bedrijfsresultaat stabiel te kunnen houden of licht op te voeren.

Betaalbedrijf Adyen ging aan kop bij de hoofdfondsen met een winst van 2,6 procent. In de MidKap stond kunstmestproducent OCI onderaan met een min van 7,5 procent. Chipbedrijf Besi, dat dinsdag met cijfers komt, was de sterkste stijger met een plus van 2,2 procent.

Ryanair maakt zich zorgen over tweede golf

Ryanair raakte 5 procent kwijt in Dublin. De Ierse budgetmaatschappij leed een verlies in het afgelopen kwartaal en waarschuwde dat een tweede golf van het coronavirus in Europa het herstel van de luchtvaartsector naar volgend jaar zou kunnen duwen. IAG, het moederbedrijf van British Airways en het Spaanse Iberia, zakte 8,8 procent en Lufthansa verloor 5,8 procent. In Amsterdam daalde Air France-KLM ruim 3 procent en easyJet zakte 10 procent in Londen.

SAP klom 3 procent in Frankfurt. Het Duitse softwarebedrijf profiteerde in het tweede kwartaal van de toegenomen vraag naar clouddiensten. Verder wil SAP een minderheidsbelang in dochteronderneming Qualtrics naar de Amerikaanse beurs brengen. Wirecard dikte 22,5 procent aan. Volgens persbureau Bloomberg is er veel interesse voor een overname van het failliete Duitse fintechbedrijf.

De euro was 1,1687 dollar waard tegen 1,1636 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,3 procent minder op 41,16 dollar. Brentolie werd 0,4 procent goedkoper op 43,18 dollar per vat. De goudprijs bereikte een recordhoogte van ruim 1944 dollar per troy ounce door de vlucht naar veiligere havens.

Lees over dit aandeel ook

  1. 17:54 Chippers opnieuw onderuit in vlakke AEX
  2. 11:19 Bescheiden herstel ASML in lichtgroene AEX

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links