Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

'Economie Europa staat voor krimp van 2 procent dit jaar'

'Economie Europa staat voor krimp van 2 procent dit jaar'

LONDEN (AFN) - De economie van de eurozone staat voor een krimp van zeker 2 procent dit jaar. Die schatting deden kredietbeoordelaars S&P Global en Moody's in los van elkaar opgestelde rapporten. De onderzoekers wijzen onder meer op de sterk oplopende kosten om de coronacrisis het hoofd te bieden.

Verschillende landen kwamen recent met noodmaatregelen om de verspreiding van het virus het hoofd te bieden. Mensen werden opgeroepen thuis te blijven en veel winkels moesten sluiten. In Nederland zijn onder meer scholen en horeca dicht. Meerdere winkelketens sloten op eigen initiatief de deuren.

Ook reisorganisaties en luchtvaartbedrijven hebben het zwaar. Alleen al KLM schrapte 90 procent van zijn geplande vluchten. Er zijn verschillende Europese luchtvaartbedrijven die helemaal geen vluchten meer uitvoeren. Reisorganisaties als TUI en Sunweb zetten voorlopig een streep door alle vakantiereizen.

Kosten

S&P wijst erop dat de kosten om de virusuitbraak te beteugelen hard oplopen. Nog altijd verwachten deskundigen dat de weg naar herstel in de tweede jaarhelft ingezet zal worden. Maar anders dan bij de eerdere prognose houden de kenners er rekening mee dat dit langer op zich laat wachten. Volgens Moody's zal de crisis de komende maanden pas sterk te merken zijn als de vraag naar producten en diensten wegvalt.

Het soort en de omvang van beleidsmaatregelen die landen nu nemen, is volgens S&P van cruciaal belang om later permanente economische schade te voorkomen. Moody's rekent erop dat na de krimp van 2,2 procent dit jaar er volgend jaar sprake zal zijn van herstel. Voor 2021 wordt vooralsnog op een groei van 2 procent gerekend voor de eurozone.

Prognose

Momenteel doen verschillende prognoses de ronde. De impact van het virus op de economieën lopen daarin sterk uiteen. Zo voorzien analisten van Goldman Sachs in hun zogenoemde Top of Mind-prognose een krimp van de Europese economie van wel 9 procent dit jaar.

In het tweede kwartaal van 2020 zal volgens de Amerikanen sprake zijn van een economische teruggang op kwartaalbasis van 11 procent. In landen als Spanje en Italië, die vooralsnog het hardst getroffen worden door het virus, voorzien de kenners begrotingstekorten tot 10 procent. Grote economieën als Frankrijk en Duitsland zullen daarbij tijdelijk strikte begrotingsregels niet naleven.

Kredietverzekeraar Euler Hermes rekent op een krimp in de eurozone dit jaar met 1,8 procent, mits maatregelen die nu zijn genomen effect sorteren.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

17 Posts
| Omlaag ↓
  1. AsmiJeNou 26 maart 2020 11:09
    quote:

    Chasse_Patate schreef op 26 maart 2020 09:58:

    Begin maart zeiden ze 0,5% groei.
    Nu zeggen ze 2% daling.
    Ben benieuwd wat deze wijsneuzen over een maand gaan zeggen .........
    Niemand weet het daarom zoveel gemengde signalen, dus het zijn niet echt wijsneuzen. Ze weten het gewoon niet, is nog nooit gebeurd.

    In het meest positieve geval vinden ze een middel dat de ergste klachten weg neemt? Loopt het aantal besmettingen snel terug? Dan zet de V recovery door en moet er geld uit de markt gehaald worden, anders staat de DOW eind dit jaar op 40000 door al dat extra geld.

    In een meer logisch scenario gaat het 1 tot 1,5 jaar duren en krijgen we (forse) economische krimp. Ik denk dat we het over 30-60 dagen een stuk beter kunnen inschatten...

  2. Jopieklaploper 26 maart 2020 11:56
    quote:

    suske wiet schreef op 26 maart 2020 10:57:

    Als men een medicatie vind en meer testen dan kan men de economie terug doen draaien
    Veel mensen willen terug aan de slag .
    Er zullen nog doden vallen ;
    maar al de grenzen sluiten en de economie op slot is onhoudbaar .
    De gedachten verschillen nogal .
    Virussen hebben geen grenzen ;
    Te oordelen naar uw schrijfselen zit u doorlopend stijf van de wiet, klopt dat?
  3. Jopieklaploper 26 maart 2020 16:35
    quote:

    het zwaard schreef op 26 maart 2020 12:27:

    O kijk daar is Jopie de klaploper weer! De man van staal en vooral zonder angst.
    Daar hebben we de Inofficieller mitarbeider Zwaard, die één global world currency wil en global government, want centralisatie van macht heeft altijd bewezen welvaart en voorspoed te brengen.
  4. peter545 26 maart 2020 23:23
    @Jopieklaploper, centrale macht houdt tevens in, dat áls iets verkeerd gaat, dan gaat het ook totáál fout.

    Ik bedoel dit:
    als een buurtwinkel failliet gaat, dan is de economische neergang bijna 0%, maar als bijvoorbeeld Albert Heijn of Jumbo failliet gaan dan is economische neergang enorm (denk aan de neergang van V & D).

    Dát is de reden + véél persoonlijker behandeling, waarom ik meer hou van decentralisatie in plaats van centralisatie.

    Anders gezegd: ikzelf zie elke macht véél liever verdééld. Niemand (en dus ook geen enkel bedrijf) dient de alleenmacht te hebben. Uit alleenmacht komt alleen hebzucht en machtsstreven en dus grotere ik-zucht en machtsmisbruik.
17 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links