Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Overwegend winsten op beurzen Europa

Overwegend winsten op beurzen Europa

AMSTERDAM (AFN) - De AEX-index in Amsterdam koerste vrijdag een fractie boven de slotstand van donderdag. Elders in Europa gingen graadmeters overwegend vooruit. Beleggers deden het rustig aan en keken vooral naar het bestedingspatroon van de Amerikaanse consument, die op deze zogenoemde Black Friday traditioneel op koopjesjacht gaat voor de feestdagen.

De AEX-index stond kort na de openingsbel op Wall Street 0,1 procent in de plus op 541,67 punten. De MidKap zakte 0,1 procent, tot 830,10 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt wonnen tot 0,6 procent, Londen zakte 0,1 procent.

In Amsterdam was weer eens een hoofdrol weggelegd voor het aandeel Altice. Dit keer was het kabel- en telecomconcern de sterkste daler in de AEX met een verlies van 3,4 procent. Het aandeel staat al enige tijd onder druk door zorgen over de enorme schuldenlast van het bedrijf. De afgelopen weken raakte Altice een grote hap van zijn beurswaarde kwijt. De mogelijke verkoop van een Dominicaans onderdeel zorgde donderdag nog voor een kleine opleving.

Financiële bedrijven

Koplopers bij de hoofdfondsen waren de financiële bedrijven ABN AMRO, ING, NN Group en Aegon met plussen tussen 0,5 en 1,4 procent. Ook elders in Eurpopa doen banken en verzekeraars het goed. Zo stonden banken Société Générale en Crédit Agricole bij de sterkste stijgers in Parijs. Verzekeraar Allianz was een opvallende winnaar in Frankfurt.

Unilever won in de AEX 0,4 procent. Volgens de Britse nieuwszender Sky News heeft het levensmiddelenconcern een headhunter in de arm genomen om een opvolger van huidig topman Paul Polman te vinden. Polman heeft zijn vertrek bij het concern nog niet aangekondigd. Bronnen van Sky News verwachten dat de 61-jarige Polman binnen anderhalf jaar met pensioen gaat.

IMCD

In de MidKap stond chemicaliëndistributeur IMCD bovenaan met een winst van 0,6 procent. Optiekketen GrandVision was de hekkensluiter met een verlies van 1,6 procent.

In Frankfurt was er verder aandacht voor BASF dat 3,4 procent won. Het chemieconcern is volgens bronnen dicht bij een deal met het energiebedrijf van de Russische miljardair Mikhail Fridman over een samenvoeging van hun olie- en gasactiviteiten.

De euro was 1,1913 dollar waard, tegen 1,1848 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 1,2 procent duurder op 58,71 dollar. Brentolie stond vlak op 63,56 dollar per vat.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links