Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Economische activiteit eurozone zwakt af in september

Gepubliceerd op 23 september 2020 10:24 | Views: 1.913 | Onderwerpen: Europa

LONDEN (AFN) - De economische activiteit in de eurozone is in september afgezwakt in vergelijking met augustus. Dat maakte de Britse marktonderzoeker Markit bekend op basis van voorlopige cijfers. In de dienstensector was sprake van krimp van de bedrijvigheid, maar in de industrie van het eurogebied nam de activiteit toe.

De samengestelde inkoopmanagersindex van Markit die de bedrijvigheid in de industrie en dienstensector meet, kwam voor september uit op een stand van 50,1 tegen 51,9 in augustus. Een stand van 50 of meer duidt op groei, daaronder op krimp.

De graadmeter voor de dienstensector in het eurogebied, met bijvoorbeeld horeca, detailhandel en luchtvaart, noteerde een stand van 47,6 tegen 50,5 een maand eerder. De sector heeft te lijden onder het stijgende aantal coronabesmettingen in veel Europese landen en het herinvoeren van beperkende maatregelen. De index voor de industrie in de eurozone bedroeg 53,7 tegen 51,7 in augustus.

Herstel kan stagneren

De industrie in Duitsland liet in september sterkere groei zien, terwijl de Duitse dienstensector krimp toonde. In Frankrijk groeide de industrie na de krimp van augustus. De Franse dienstensector kromp na een groei in de voorgaande maand, aldus Markit.

ING-econoom Bert Colijn zegt dat de cijfers erop wijzen dat het economisch herstel van de coronacrisis aan het afzwakken is en kan gaan stagneren. De economie van de eurozone voelt de effecten van het oplaaiende aantal besmettingen met corona, aldus Colijn.

De samengestelde index voor Groot-Brittannië daalde naar een stand van 55,7 van 59,1 in augustus. Volgens Markit was met name in de Britse dienstensector een minder sterke bedrijvigheid te zien.

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
4 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare