Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Ahold Delhaize levert in op Damrak

AMSTERDAM (AFN) - De AEX-index in Amsterdam is dinsdag met een kleine winst gesloten. Ook elders in Europa eindigden de graadmeters positief. In Amsterdam sprong het verlies van zwaargewicht Ahold Delhaize in het oog. Het supermarktbedrijf stelde zijn financiële doelen neerwaarts bij en kreeg een adviesverlaging aan de broek.

De AEX-index op Beursplein 5 sloot de sessie 0,2 procent hoger op 570,64 punten. De MidKap raakte 0,7 procent kwijt tot 819,11 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt wonnen uiteindelijk tot 0,8 procent.

Ahold Delhaize verloor 3,2 procent. Het Nederlands-Belgische supermarktconcern voelt de stakingen bij zijn Noord-Amerikaanse dochterbedrijf Stop & Shop in de portemonnee. Het bedrijf stelde zijn winstverwachting voor dit jaar naar beneden bij. Bernstein verlaagde het advies voor het aandeel.

Vopak

Tankopslagbedrijf Vopak, dat ex-dividend noteerde, sloot de rij in de AEX met een min van 3,6 procent. Betalingsverwerker Adyen was de smaakmaker bij de hoofdfondsen met een winst van 5,5 procent.

In de MidKap viel vooral het verlies van Air France-KLM (min 6 procent) op. Europese sectorgenoten als Lufthansa (min 2 procent) in Frankfurt en IAG (min 3,2 procent) in Londen gingen ook onderuit. Mogelijk zorgden terreurspanningen na de aanslagen in Sri Lanka en de hogere olieprijzen voor druk. Het Ierse Ryanair speelde 4,4 procent kwijt. De prijsvechter moet van de rechter acht piloten een schadevergoeding van ieder enkele tonnen betalen vanwege de sluiting van de basis in Eindhoven.

Shell

Shell behoorde tot de kopgroep in de AEX met een winst van 1,8 procent, geholpen door de oplopende olieprijzen. In Londen klom BP 2,6 procent en het Franse Total steeg 1,8 procent. De oliedienstverleners Fugro en SBM Offshore dikten ruim 3 procent aan bij de middelgrote bedrijven.

In Londen maakte Thomas Cook een koerssprong van 18 procent. Volgens Sky News willen verschillende partijen de Britse reisorganisatie overnemen. In Brussel kelderde de Belgische materialengroep Umicore 17 procent na een winstalarm.

De euro was 1,1210 dollar waard, tegen 1,1240 dollar voor het paasweekeinde. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,2 procent meer op 66,34 dollar. Brent steeg 0,5 procent in prijs tot 74,42 dollar per vat.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX
Ahold Delhaize

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Gerelateerde instrumenten

  1. AEX 12:10
    866,62
    +0,15% +1,27
  2. 27,080
    +0,45% +0,120

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links