Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Beurs Amsterdam sluit met kleine plus

AMSTERDAM (AFN) - De beurs in Amsterdam is vrijdag met een kleine winst het weekeinde ingegaan. Op de beurzen elders in Europa waren bescheiden koersuitslagen te zien. Op het Damrak kwamen onder meer biotechnologiebedrijf Galapagos en bouwer Heijmans met cijfers.

De AEX-index op Beursplein 5 eindigde 0,3 procent hoger op 534,09 punten. De MidKap klom 0,9 procent tot 823,23 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt wonnen 0,2 procent, Londen verloor 0,1 procent.

Bij de hoofdfondsen daalde Galapagos 3,7 procent, waarmee het de grootste verliezer in de AEX was. Het bedrijf wist afgelopen jaar, ondanks een sterk oplopend operationeel verlies, zijn financiële situatie te verbeteren en had eind 2017 ruim 1,2 miljard euro in kas. Dat is te danken aan een kapitaalverhoging. Informatieleverancier Wolters Kluwer ging aan kop in de hoofdindex met een plus van 2,5 procent.

MidKap

In de MidKap toonde bouwer BAM (plus 5,3 procent) flink herstel na het koersverlies van zo'n 10 procent in de afgelopen twee handelsdagen. Concurrent Heijmans ging bij de kleinere bedrijven 5,6 procent onderuit, ondanks een verbetering van de resultaten in 2017.

De prestaties van detacheerder Brunel, die de omzet en winst vorig jaar zag dalen, vielen ook niet in goede aarde. KBC Securities verlaagde het advies en het aandeel zakte 4 procent.

Pearson

De Britse uitgever Pearson verloor 0,7 procent in Londen ondanks beter dan verwachte resultaten. Beleggers waren ook niet tevreden over de jaarcijfers van Royal Bank of Scotland (min 4,8 procent). De bank wist voor het eerst sinds 2007 weer winst te boeken, maar dat kwam vooral door vertraging bij een belangrijk schikkingsproces in de Verenigde Staten.

Standard Life Aberdeen zakte 2,5 procent in Londen na de verkoop van zijn verzekeringstak. De Franse maker van auto-onderdelen Valeo kelderde in Parijs ruim 11 procent door teleurstellende resultaten.

Swiss Re

In Zürich won Swiss Re 2,7 procent. De Zwitserse herverzekeraar zag de winst vorig jaar afnemen, maar presteerde beter dan verwacht. In Frankfurt zakte autoconcern Volkswagen 0,8 procent na cijfers over 2017.

De euro was 1,2291 dollar waard, tegen 1,2330 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 1,2 procent duurder op 63,52 dollar. Brentolie klom 1 procent in prijs tot 67,07 dollar per vat.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links