Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

ASMI grote winnaar op Amsterdamse beurs

AMSTERDAM (AFN) - Chipbedrijf ASMI was vrijdag erg in trek op de beurs in Amsterdam dankzij sterke kwartaalresultaten. Beleggers waren verder vooral in afwachting van de uitkomsten van het handelsoverleg tussen de Verenigde Staten en China. De Europese beurzen gingen met kleine winsten het weekend in.

De AEX-index aan het Damrak sloot met een plus van 0,2 procent op 541,37 punten. De MidKap dikte 1 procent aan tot 769,77 punten. De beursgraadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs kregen er tot 0,4 procent bij.

ASMI won bijna 12 procent en was met afstand koploper bij de middelgrote fondsen. De toeleverancier aan de chipindustrie zag de omzet en orderinstroom in het vierde kwartaal uitkomen op een recordniveau en verhoogde het dividend.

Laadpalenfabrikant

In de AEX leverde Galapagos na het openen van de boeken juist 1,1 procent in. Beleggers waren aanvankelijk wel enthousiast, maar de koers dook in de loop van de dag in de min. Het biotechnologiebedrijf verdubbelde de omzet vorig jaar en bracht het verlies stevig terug. Levensmiddelenconcern Unilever sloot de rij bij de hoofdfondsen met een verlies van 1,4 procent na een dramatisch kwartaalbericht van de Amerikaanse branchegenoot Kraft Heinz.

Bij de kleinere bedrijven zakte Alfen meer dan 6 procent. Analisten van ABN AMRO verlaagden het advies voor de laadpalenfabrikant. Verder maakte Esperite een koerssprong van bijna 33 procent. Het Poolse PBKM heeft een voorlopig akkoord ondertekend over een eventuele overname van vrijwel alle activiteiten van stamceltak Cryo-Save van Esperite.

Afspraken rond overnames

Elders in Europa trok onder meer Telefónica Deutschland de aandacht, met een verlies van dik 2 procent in Frankfurt. De Europese Commissie verdenkt het telecombedrijf ervan bepaalde afspraken rond de overname van E-plus in 2014 niet te zijn nagekomen, wat een forse boete zou kunnen betekenen. Autoconcern Volkswagen ging na jaarcijfers 0,1 procent hoger de handel uit.

De euro was 1,1343 dollar waard, tegen 1,1333 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,7 procent tot 57,38 dollar. Brent kostte 0,2 procent meer op 67,19 dollar per vat.

Lees over dit aandeel ook

  1. 12 apr Citi verhoogt koersdoelen ASML en ASMI 2
  2. 28 feb Lauwwarme outlook ASMI doet beleggers uitkijken naar 2025

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
ASMI

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

ASM International

530,400 15:51
-14,400 -2,64%
Premium

Lauwwarme outlook ASMI doet beleggers uitkijken naar 2025

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links