Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Marel bevestigt intentie beursgang Damrak

Marel bevestigt intentie beursgang Damrak

AMSTERDAM (AFN) - Het van oorsprong IJslandse Marel wil nog voor de zomer een beursnotering in Amsterdam. De bouwer van machines voor de verwerking van vis, vlees en kip deed zijn plannen maandag uit de doeken. Het bedrijf wil tot 100 miljoen aandelen in de markt zetten. Dat komt neer op circa 15 procent van het uitgegeven aandelenkapitaal. Marel wordt momenteel gewaardeerd op omgerekend 2,3 miljard euro.

Topman Árni Oddur Thórdarson had eerder al de Amsterdamse beursambitie van het bedrijf wereldkundig gemaakt. Door twee recente overnames is Nederland een belangrijke markt voor Marel. Zo kocht de onderneming een pluimveeonderdeel van Stork in 2008. Verder lijfden de IJslanders vleesverwerker MPS in 2016 in. Circa een derde van het personeel van het bedrijf is werkzaam in Nederland. Marel heeft onder meer vestigingen in Boxmeer en Lichtenvoorde.

De aanwezigheid in Nederland is één van de redenen voor Marel om voor Amsterdam te kiezen. Thórdarson gaf aan dat ook de beurzen van Kopenhagen en Londen in beeld waren. Het gegeven dat Marel rekent in euro's was volgens de topman mede bepalend voor de keuze voor een notering aan het Damrak.

Bekendheid vergroten

Marel is al meer dan twintig jaar genoteerd aan de beurs van Reykjavik. Met de notering in Amsterdam wil Marel onder meer zijn bekendheid vergroten. Ook wil het bedrijf zijn kapitaalstructuur versterken. Geld dat de beursgang oplevert wordt mogelijk gebruikt voor overnames. Verder blijft Marel zich richten op onderzoek en ontwikkeling. Het bedrijf steekt jaarlijks 6 procent van zijn omzet in innovatie.

Marel sprak eerder de ambitie uit om in de periode 2017-2026 jaarlijks 12 procent omzetgroei te realiseren, geholpen door overnames. Marel was in 2018 goed boor een omzet van 1,2 miljard euro. De winst van het bedrijf moet daarbij sneller groeien dan de omzet. Marel keert aandeelhouders jaarlijks 20 tot 40 procent van de nettowinst uit aan aandeelhouders via dividend en aandeleninkoop.

Lees over dit aandeel ook

  1. 11:00 ASMI zet AEX hoger
  2. 09:30 ASMI zorgt voor goede start AEX

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

AEX

879,35 15:12
+4,56 +0,52%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links