Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Europese beurzen hoger na cijfervloed

Europese beurzen hoger na cijfervloed

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen wonnen woensdag flink terrein. Beleggers verwerkten een flinke hoeveelheid resultaten van grote Europese bedrijven. Op het Damrak vielen de kwartaalberichten van chipmachinemaker ASML en verfconcern AkzoNobel in goede aarde.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde halverwege de middag 1,5 procent hoger op 567,57 punten. De MidKap kreeg er 1,4 procent bij tot 787,00 punten. De beursgraadmeters in Parijs, Londen en Frankfurt gingen tot 0,7 procent vooruit.

ASML was koploper bij de hoofdfondsen met een winst van 7,1 procent. De chipmachinefabrikant wist de resultaten in het tweede kwartaal flink op te krikken door beter dan verwachte verkopen van de vernieuwende EUV-machines en verwacht dat de resultaten in de tweede jaarhelft nog beter zullen zijn. Shell was de sterkste daler met een min van 0,5 procent.

SBM Offshore

AkzoNobel klom 4,8 procent. Het concern verkocht afgelopen kwartaal minder verf. De lagere verkopen werden echter deels gecompenseerd door hogere prijzen voor decoratieve verven.

In de MidKap was maritiem oliedienstverlener SBM Offshore een van de grootste stijgers met een plus van 4,8 procent. Dinsdag kelderde het aandeel nog 16,6 procent na een adviesverlaging. Grootste daler was advies- en ingenieursbedrijf Arcadis met een min van 1,1 procent.

Tele2

In Stockholm maakte Ericsson een koerssprong van 7,6 procent na een kwartaalupdate. De Zweedse maker van netwerkapparatuur begint de vruchten te plukken van de ingezette reorganisatie.

Tele2 dikte ruim 13 procent aan. De Zweedse telecomaanbieder heeft een goed tweede kwartaal achter de rug en verdiende meer aan zijn mobiele abonnementen. Het Nederlandse onderdeel van Tele2 werd niet meegerekend bij de resultaten, gezien de aanstaande samenvoeging met T-Mobile Nederland.

Euro

EasyJet steeg in Londen 1,9 procent. De budgetvlieger schroefde zijn winstverwachting op na een sterk tweede kwartaal. Het bedrijf profiteerde onder meer van de stakingen bij Air France, waardoor er extra reizigers bij de Britse concurrent aanklopten.

In Kopenhagen zakte Danske Bank 8,6 procent na tegenvallende resultaten van de grootste bank van Denemarken. De Zwitserse farmaceut Novartis won in Zürich 2,9 procent dankzij een flinke winststijging in het tweede kwartaal.

De euro was 1,1632 dollar waard, tegen 1,1675 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 1 procent goedkoper op 67,39 dollar. De prijs van Brentolie zakte 0,9 procent tot 71,44 dollar per vat.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links