Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Nieuwe megaboete Google breekt record

Nieuwe megaboete Google breekt record

BRUSSEL (AFN) - Alphabet, het moederbedrijf van internetreus Google, moet 4,34 miljard euro betalen vanwege oneerlijke concurrentie met het mobiele besturingssysteem Android. Ook moet het Amerikaanse bedrijf zijn contracten met telefoonfabrikanten en telecomexploitanten herzien, eist de Europese Commissie. Google gaat in beroep tegen de boete.

Het bedrag was woensdag al uitgelekt en wordt door EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) bevestigd. De nieuwe geldstraf is bijna een verdubbeling van de recordboete van 2,42 miljard euro die Alphabet een jaar geleden van de Europese Commissie kreeg opgelegd vanwege misbruik van zijn zoekmachine bij onlineshoppen via Google Shopping.

Volgens Vestager heeft Google sinds 2011 illegale, beperkende voorwaarden opgelegd aan telefoonfabrikanten door te eisen dat zij de browser Chrome en de zoekmachine Google Search op hun smartphones en tablets installeren om toegang tot de app-winkel Google Play te kunnen krijgen. Ongeveer 80 procent van alle mobiele apparaten draait op Android-software. Ze eist dat Google hieraan binnen negentig dagen een einde maakt op straffe van een extra boete van 5 procent van de wereldwijde dagomzet van Alphabet.

Ook betaalde Google grote fabrikanten en mobiele netwerkaanbieders om Google Search vooraf al te installeren en inclusief te leveren. Het bedrijf verhinderde producenten bovendien om mobiele apparaten te verkopen die op alternatieve besturingssystemen van Android draaiden die niet door Google waren goedgekeurd.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Alphabet
Alphabet

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. erjee-ff 18 juli 2018 14:23
    Woohoo... zijn wij even "tough on tech" in de EU. Dat vermaledijde Google, dat zo maar oneerlijk concurreert met Android.

    Maar dan lees ik de redenen waarom, en denk ik... welke nadelen heb ik als klant nou echt ondervonden? Is het voor mij echt een probleem dat ik de google browser op mijn telefoon heb? Ik heb er ook een samsung browser op, een onding dat ik nooit gebruik maar niet kan verwijderen. Moet Samsung dan ook een megaboete krijgen? Of is dit vooral heel stoer doen tegen Google in de wetenschap dat er toch niets verandert?
  2. Dikke Durk 18 juli 2018 23:51
    quote:

    -EriC- schreef op 18 juli 2018 16:59:

    Eigen vermogen van 160 miljard. Die 4,3 miljard boete betalen ze schouderophalend. Die is allang ingecalculeerd en betaald van de inkomsten.
    Dat kan allemaal wel zo zijn, maar als ik 160.000 aan eigen vermogen heb en ik moet een boete van 4.300 betalen dan ben ik ook niet blij.

    Daarnaast schept het ook een precedent. Wat gaan andere overheden doen? Daar slijt Google toch ook haar producten? Als deze boete doorgaat kunnen ze mogelijk meer verwachten. Of vinden landen als Rusland, Japan, Brazilië e.a. het allemaal OK dat google veel winst maakt over de diensten die ze levert aan hun bevolking, maar niks afdraagt?
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Gerelateerde instrumenten

  1. Alphabet 15 apr
    154,860
    -1,84% -2,910
  2. Alphabet 15 apr
    156,340
    -1,82% -2,900

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links