Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

EUV-machines trekken de kar voor ASML

EUV-machines trekken de kar voor ASML

VELDHOVEN (AFN) - Chipmachinemaker ASML heeft het eerste kwartaal van het jaar afgesloten met een omzet van 2,2 miljard euro. Vooral met de leveringen van zogenoemde EUV-machines presteerde het bedrijf volgens topman Peter Wennink iets beter dan voorzien.

EUV-chipmachines kosten meer dan 100 miljoen euro per stuk kosten en zijn zo groot als een bus. Daarmee kunnen chips volgens een nieuwe procedure nog kleiner en krachtiger worden gemaakt. ASML stak eerder de nodige euro's en risico's in de ontwikkeling van de techniek, maar plukt daar nu de vruchten van.

Analisten hielden in doorsnee rekening met een omzet van 2,1 miljard euro, hetgeen een daling met 8 procent op jaarbasis zou betekenen. De winst van ASML kwam uit op 355 miljoen euro. Dat was minder dan de 540 miljoen euro in het eerste kwartaal van 2018, maar meer dan verwacht. Volgens Wennink bleken met name zogenoemde DUV-machines winstgevender dan voorzien. De brutomarge kwam uit op 41,6 procent.

China

ASML houdt vast aan zijn doelstelling voor dit jaar, waarbij wordt gerekend op een groeiversnelling. De omzet in het tweede kwartaal komt naar verwachting uit op 2,5 miljard euro tot 2,6 miljard euro. Qua winstmarge rekent ASML in het lopende kwartaal op 41 procent tot 42 procent. Verder rekent ASML er op dat de kosten voor onderzoek en ontwikkeling op 485 miljoen euro uitkomen. Aan marketing en algemene bedrijfskosten is ASML naar verwachting 125 miljoen euro kwijt.

De chipmachinemaker wist de laatste tijd de aandacht op zich gericht wegens vermeende spionage door China. Deze aanname werd door ASML fel ontkracht. Wennink stoorde zich vooral aan de politici die direct van staatsspionage spraken.

ASML verklaarde wel te zijn beroofd van gepatenteerde informatie door een handvol medewerkers. Maar van een nationale samenzwering zou geen sprake zijn. ASML benadrukte ook al dat de kwestie geen invloed zal hebben op toekomstige deals van het bedrijf in China.

Lees over dit aandeel ook

  1. 17 apr Slotcall: AEX is het kneusje van Europa, met dank aan ASML 5
  2. 17 apr Orderintake ASML doet even pijn, maar verandert dit iets aan de beleggingscase?

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
ASML

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

ASML Holding

852,400 17 apr
-61,000 -6,68%
Premium

Orderintake ASML doet even pijn, maar verandert dit iets aan de beleggingscase?

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links