Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Boskalis stopt met goedkoop transport

Boskalis stopt met goedkoop transport

PAPENDRECHT (AFN) - Baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis stopt met zijn goedkopere transportactiviteiten. Als gevolg van dat besluit zet Boskalis een bijzondere last van 397 miljoen euro in de boeken, vooral vanwege afschrijvingen op goodwill en schepen. Die afschrijving drukt Boskalis stevig in de rode cijfers.

Volgens Boskalis is de markt voor dit type transportactiviteiten fors verlieslatend met overcapaciteit uit Azië. Ook passen ze niet langer in de strategie van het bedrijf, omdat nu meer wordt gekeken naar positionering in hogere segmenten op de maritieme transportmarkt. Boskalis stelt dat daar nog volop kansen zijn.

Vooral als gevolg van de last leed het bedrijf in de eerste jaarhelft een nettoverlies van 361,4 miljoen euro, tegen een plus van iets meer dan 75 miljoen euro een jaar eerder. Het bedrijfsresultaat (ebitda) zakte naar ruim 167 miljoen euro, van 225 miljoen euro een jaar geleden. De omzet ging omhoog tot bijna 1,2 miljard euro en de orderportefeuille bedroeg eind juni 3,9 miljard euro.

Gematigd positief

De netto operationele winst bedroeg in de eerste zes maanden 34,5 miljoen euro, van ruim 75 miljoen euro vorig jaar. Boskalis verwacht voor het tweede halfjaar een forse verbetering van de netto operationele winst ten opzichte van het eerste halfjaar. Naar verwachting zal het niveau van het tweede halfjaar van 2017 echter niet worden geëvenaard.

Topman Peter Berdowski gaf aan gematigd positief vooruit te kijken. Bij baggeren is de orderportefeuille goedgevuld en ziet Boskalis interessante en ook omvangrijke projecten. Bij de offshore energie-werkzaamheden voorziet de onderneming een verbetering van de resultaten, mede door de ingreep in de transportvloot. Het bedrijf ziet op de middellange termijn meer opdrachten voor de offshore-markt.

Het gaat om ongeveer de helft van de vloot van de overgenomen maritiem transporteur Dockwise, met circa tien schepen. Boskalis had al aangegeven de goedkopere transportactiviteiten onder de loep te nemen. Volgens Berdowski zal het omzetverlies door de ingreep ,,enkele tientallen miljoenen'' bedragen en is het effect op de werkgelegenheid beperkt. Boskalis blijft op de uitkijk staan voor overnames om zijn transportwerkzaamheden in het hogere marktsegment te versterken.

Lees over dit aandeel ook

  1. 28 mrt Waarde HAL stijgt naar €155 per aandeel
  2. 28 mrt KBC Securities positief over HAL

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
HAL Trust

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. Sander1234 16 augustus 2018 07:50
    Boskalis verwacht een forse verbetering van het operationele resultaat in het tweede helft van dit jaar...echter zal dit niet zo goed zijn als vorig jaar. Plus afschrijvingen goodwill en schepen..weet niet of de orderportefeullie flink is gestegen tov vorig jaar, maar dit ziet er niet goed uit. Ben bang voor een dikke min vandaag en de komende dagen
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

HAL Trust

124,800 09:55
-0,200 -0,16%
Premium

Waarde HAL stijgt naar €155 per aandeel

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links