Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

'Amerikaanse overheidssubsidie verstoort raketmarkt'

DÜSSELDORF (ANP) - Jarenlang gold de Europese Arianeraket als een van de goedkoopste manieren om als commercieel bedrijf een satelliet de ruimte in te sturen. Inmiddels doet het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX van Tesla-baas Elon Musk dat echter voor minder. De reden is volgens Pierre Godart, hoofd van Ariane Deutschland, de enorme overheidscontracten die SpaceX in de Verenigde Staten krijgt, zo zegt hij tegen zakenblad WirtschaftsWoche.

SpaceX rekent de overheid ruim 100 miljoen dollar per lancering met zijn Falcon 9-raket. Diezelfde raket vliegt voor commerciële partijen voor minder dan 50 miljoen dollar, weet Godart. "Musk dekt al zijn kosten en investeringen af via de institutionele markt. Daardoor kan op hij de commerciële zeer agressieve prijzen hanteren."

Ongeveer 75 procent van de inkomsten van SpaceX komen uit lanceringen voor staatsinstellingen, zoals ruimtevaartorganisatie NASA. Ariane moet het op dat vlak met 30 procent doen en is voor de rest van zijn inkomsten op de commerciële markt aangewezen. "De concurrentie wordt steeds heviger."

Godart heeft verder lovende woorden over de techniek van SpaceX, dat zijn raketten weer laat landen en kan hergebruiken. De nieuwe Ariane-6-raket, die volgend jaar voor het eerst gelanceerd moet worden, moet "de betrouwbaarste raket ter wereld" zijn. Die kracht van het Europese ruimtevaartconsortium moet wat Godart betreft beter worden uitgedragen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. FlashHenk 16 januari 2021 17:06
    Wat een kolderieke reactie. SpaceX heeft gewoon competitief meegedongen naar overheidscontracten waar andere partijen zoals ULA ook op konden bieden. SpaceX heeft eenvoudigweg veel agressiever geïnnoveerd dan de verkalkte concurrenten die dachten dat ze een unieke positie innamen.
  2. geobeo 16 januari 2021 19:52
    Bwahahaha, wat een reactie.

    SpaceX begon doelbewust !zo'n 12 jaar geleden! aan het bouwen van herbruikbare raketten voor goedkopere lanceringen en nu begint Ariane te huilen dat SpaceX te goedkope vluchten aanbied?!

    ESA, de EU en Ariane stonden erbij en keken ernaar.

    En dan nu achteraf gaan huilen dat Amerika het zo goed op doet voor wat betreft ruimtevaart. Ja kom nou. haha. Wat een idioot.

    Als kers op de taart begint hij trots te vertellen over Ariane 6 die met Falcon 9 moet gaan concurreren.

    Tegen die tijd vliegt SpaceX Starship die volledig herbruikbaar is en VEEL goedkoper kan lanceren dan Falcon 9 nu kan. Het idee is lanceren voor een 2 millioen USD per lancering (alleen brandstof kosten zo ongeveer).

    2 miljoen USD voor 100.000 kg. Dat lees je goed: honderd duizend kilogram. Dus voor 20 EUR per kilogram naar low earth orbit lanceren.

    Dan begint Godart zeker weer te huilen dat het alweer niet gelukt is met Ariane 6? hahaha. Zou het misschien aan onszelf kunnen liggen? Wakker worden...
  3. [verwijderd] 16 januari 2021 19:54
    quote:

    FlashHenk schreef op 16 januari 2021 17:06:

    Wat een kolderieke reactie. SpaceX heeft gewoon competitief meegedongen naar overheidscontracten waar andere partijen zoals ULA ook op konden bieden. SpaceX heeft eenvoudigweg veel agressiever geïnnoveerd dan de verkalkte concurrenten die dachten dat ze een unieke positie innamen.
    Ja, Musk heeft met z'n mensen een innovatie neer gezet. Met alleen de meest betrouwbare raket komt Europa er niet. Die van de Russen zijn ook betrouwbaar.
  4. geobeo 17 januari 2021 12:01
    Godart is nooit verder gekomen dan "we gaan geen betere raket bouwen, want daar is in Europa geen markt voor".

    Vanuit zijn perspectief is de enige mogelijke markt voor Ariane raketten de huidige EU/ESA subsidies. Hij denkt geen seconde verder over wat de hypothetische commerciële markt zou kunnen zijn als hij (net als Musk) volledig herbruikbare raketten zou kunnen maken.

    LEO satelliet netwerk aanleggen? Komt niet bij hem op. Satelliet internet op mars/maan? Komt niet bij hem op. Bijtanken in LEO? Neuh. Europa mensen naar de maan sturen? Neuh, waarom zou je dat doen? Mars permanent bewoonbaar maken? buahaha, science fiction denkt Godart.

    Conclusie: Godart is een ambtenaar die achteraf huilt, omdat hij geen visie heeft en gefaald heeft te concurreren me de Amerikanen. Het wil alleen raketten bouwen waar nu op dit moment een markt voor is. Nul risico, nul innovatie. Naar de toekomst en potentiële markt kijken kan hij niet. Hij komt niet verder dan in 2021 alles nadoen dat SpaceX 10 jaar geleden al gelukt is.

    En dan vragen we ons in Europa af waarom we niet kunnen concurreren met high-tech Amerika? Wat een lachertje.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links