Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

ECB houdt rente onveranderd

ECB houdt rente onveranderd

FRANKFURT (AFN) - De Europese Centrale Bank (ECB) houdt de rentetarieven in de eurozone onveranderd op hun historisch lage niveaus. Dat meldde de centrale bank donderdag na afloop van de beleidsvergadering.

De herfinancieringsrente blijft daardoor 0 procent, wat betekent dat banken gratis geld kunnen lenen bij de centrale bank. De depositorente blijft min 0,4 procent, waardoor banken geld toeleggen op de middelen die ze bij de ECB stallen.

Centralebankpresident Mario Draghi zal het rentebesluit later in de middag toelichten.

Weinig beweging

Marktkenners hielden er al rekening mee dat de ECB nu niet zou tornen aan de rente. Op de beurzen was dan ook weinig beweging te zien toen het nieuws bekend werd. Ook de koers van de euro kwam amper van zijn plaats.

Een eventuele renteverhoging ligt nog ,,ver voorbij de horizon'' van de maatregelen rond het steunprogramma, zo zei Draghi al bij de vorige beleidsvergadering. Die opmerking werd nu opnieuw opgenomen in de verklaring van de ECB.

Lage inflatie

In oktober maakte de centrale bank bekend zijn omvangrijke steunbeleid met ingang van volgend jaar flink af te bouwen. Dan halveert de ECB het miljardenbedrag dat maandelijks via zijn opkoopprogramma in de economie van de eurozone wordt gepompt. Nu gaat het nog om 60 miljard euro per maand, maar dat wordt straks teruggebracht tot 30 miljard euro.

De lage rente en het opkopen van schuldpapier zijn middelen van de ECB in de strijd tegen de lage inflatie in de eurozone. Met hun opkoopprogramma willen de centralebankiers in Frankfurt in ieder geval doorgaan tot eind september volgend jaar. Er wordt nog bekeken of het programma dan verder afgebouwd kan worden of dat er weer een opschaling nodig is.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. Scythe 14 december 2017 16:53
    Het is goed dat de wij hier in Europa mindersnelle maatregelen nemen zoals de Amerikanen. Zo kunnen de markten zich rustig aanpassen en krijgen we geen gekke dingen waarbij opeens Hypotheekprijzen torenhoog worden en de normale man zijn hypotheek niet kan betalen van de een op de andere dag.

    Want als dat gebeurt zijn we weer bij af. Zie 2005~2008.

    Ik zou zeggen, lekker rustig wijzigingen doorvoeren, zodat de markt zich netjes kan aanpassen.
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links