Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

IMF: gebrekkige kredietverlening banken kan crisis versterken

IMF: gebrekkige kredietverlening banken kan crisis versterken

WASHINGTON (AFN) - Een gebrekkige kredietverlening door banken kan er voor zorgen dat de coronacrisis erger uitpakt dan nodig. Daarvoor waarschuwen economen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Steunmaatregelen zouden er volgens hen op gericht moeten zijn om een mogelijk crisisversterkend effect van banken te voorkomen.

De kenners wijzen erop dat banken bij de financiële crisis van 2008 kampten met grote verliezen. Dat zette destijds een grote rem op de verstrekking van kredieten aan tal van bedrijven, met als gevolg dat de economische neergang werd versterkt.

Het is zaak dat dit scenario zich dit keer niet herhaalt, benadrukken de IMF-economen. De financiële sector staat ??er wereldwijd beter voor dan ruim tien jaar terug, is hun indruk. Zo hebben banken hun buffers flink versterkt. Toch zal de weerbaarheid van banken door de coronacrisis waarschijnlijk behoorlijk op de proef worden gesteld.

Zwaarste recessie

Eerder op de dag voorspelde het fonds al dat de wereldeconomie te maken heeft met de zwaarste recessie sinds de Grote Depressie in de jaren dertig van de vorige eeuw. Naarmate de viruspandemie langer aanhoudt zullen de kredietverliezen van banken waarschijnlijk toenemen.

Afgelopen tijd hebben nationale overheden en centrale banken al tal van steunmaatregelen aangekondigd. Die zijn er deels op gericht de geldstromen bij banken op gang te houden. De deskundigen van het IMF hameren erop dat dit soort steun komende tijd erg belangrijk blijft om een krachtig en houdbaar economisch herstel mogelijk te maken als de pandemie eenmaal onder controle is. Internationale samenwerking is daarbij ook erg belangrijk, aldus het IMF dat zelf eveneens werkt aan extra steunmaatregelen.

Het fonds gaat in zijn rapport over de mondiale financiële stabiliteit niet specifiek in op de situatie in Nederland. Ook in dit land leven zorgen dat ondernemers die getroffen zijn door de coronacrisis soms maar moeizaam aan kredieten van banken kunnen komen. Volgens ondernemersorganisaties moeten bedrijven vaak hele processen doorlopen om een lening krijgen. Dat kan sneller, vinden ze. Banken werken er wel aan om het grote aantal bedrijven, dat bij hen aanklopt, snel te hulp te kunnen schieten.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

12 Posts
| Omlaag ↓
  1. createmonnie 14 april 2020 19:03
    Dezelfde banken zullen ook zorgen voor de zwaarste crisis als haar kredietnemers niet meer kunnen aflossen en faillissementen zullen vallen. Welke kaart je ook trekt, elk heeft zo haar negatieve gevolgen in deze crisis.
    Laten we in Nederland maar niet in paniek raken en eind april weer van deze lockdown afkomen... Met gepaste afstand en voorzichtigheid kunnen wij de komende maanden overleven.
  2. [verwijderd] 14 april 2020 20:16
    Rare parallel met 2008 maakt dit artikel en blijkbaar ook IMF economen. In 2008 is de crisis ontstaan, doordat banken zware en grote verliezen leden op allemaal bizarre financiële producten. DE banken waren het probleem en verloren zwaar. Nu staan de banken aan de zijlijn en hebben geen verliezen, tenzij ze hun klanten niet gaan helpen. Kortom totaal andere situatie en totaal andere belangen. En trouwens nu weet je ook waarom China zo blij is met zijn Staatsbanken.
  3. Blenheim 15 april 2020 08:59
    Sinds 2008 hebben we de banken gedwongen en aangeleerd de risico's zoveel mogelijk te beperken. Dan is het nu niet raar dat banken terughoudend zijn met het uitlenen van geld aan bedrijven in de problemen. Willen we op korte termijn veel geld in de economie pompen, dan moeten we dat via investeringen en subsidies doen.
  4. Mick75 15 april 2020 15:01
    Dit alles doordat overheden tegen advies van diverse virologen in, weigerden de maatschappij voor te bereiden op een aanstaande pandemie. Politici gaven het belastinggeld liever uit aan massavernietigingswapens. O.a. omdat zij met deze middelen de macht kunnen behouden.
    Nu zijn het diezelfde politici die de economie in een afgrond storten met onnozele lockdown maatregelen die veel te laat zijn doorgevoerd en daarmee nauwelijks meer zoden aan de dijk zetten anders dan desastreus voor de economie.
  5. [verwijderd] 16 april 2020 22:08
    quote:

    objectief schreef op 15 april 2020 09:09:

    Elke ondernemer wil vandaag de dag het risico van het ondernemen op de Overheid en/of banken afschuiven. Maar banken willen ook overleven en gezien de beurskoersen lukt dat niet.
    En elke bank wil en wilde hun risico's op klanten en overheid afschuiven. Gek genoeg is dat gelukt, nu weer?
    Toegevoegde waarde van banken is er niet (meer), kunnen we ze net zo goed opdoeken.
    Oh, nee dat kan nog steeds niet, iets met big and fall.
12 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links