Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Werkgevers metaal klaar met opstelling bonden

AMSTERDAM (AFN) - Werkgevers in de metaalsector hebben het gehad met de opstelling van de vakbonden in het conflict over een nieuwe cao. Volgens hoofdonderhandelaar Ab van der Touw van werkgeversorganisatie FME zijn er maanden verloren gegaan, omdat de vakbonden blijven weigeren aan de onderhandelingstafel te verschijnen.

Van der Touw heeft de afgelopen weken meerdere uitnodigingen verstuurd aan de vertegenwoordigers van FNV, CNV, De Unie en VHP2 om te komen praten. Daar is door de bonden niet op gereageerd. ,,We zijn al die tijd bereid geweest om met jullie een deal te maken, maar jullie rekken, staken en gaan nu gewoon met vakantie", schrijft de onderhandelaar aan de bonden. ,,Wat betekent deze impasse voor de medewerkers?"

De FME nodigt de bonden nogmaals uit voor een gesprek. ,,Als jullie echt voor alle werknemers staan, dan gaan jullie op mijn uitnodiging in", aldus Van der Touw.

Halstarrig

FNV zegt bereid te zijn om te komen praten, maar niet zo lang de FME ,,halsstarrig blijft vasthouden" aan voorstellen die een verslechtering betekenen voor het personeel. Volgens de bond is Van der Touw ook meermaals gezegd dat een kop koffie drinken geen zin heeft als er niet wordt ingegaan op de eisen van de bond. ,,De FME moet bereid zijn om concrete stappen te zetten", zo klinkt het.

De medewerkers in de metalektro willen een nieuwe cao met een loonsverhoging van 3,5 procent per jaar. Ook willen ze meer zeggenschap en werkzekerheid. De cao geldt voor circa 150.000 werknemers. Vakbond FNV wijst er op dat voor bedrijven voor wie een loonsverhoging van 3,5 procent aantoonbaar te gortig is, in overleg met de bonden uitzonderingen kunnen worden gemaakt.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. Mick75 13 juli 2018 23:37
    De metaalindustrie moet concurreren met de door de Chinese overheid gesubsidieerde Chinese metaal en staalindustrie. De Chinesen dumpen alles op de Europese markt. De Europese staal en metaalindustrie kan simpelweg het hoofd niet boven water houden zonder subsidies, laat staan met daarboven op nog absurde loonsverhogingen.
  2. [verwijderd] 14 juli 2018 10:53
    quote:

    Mick75 schreef op 13 juli 2018 23:37:

    De metaalindustrie moet concurreren met de door de Chinese overheid gesubsidieerde Chinese metaal en staalindustrie. De Chinesen dumpen alles op de Europese markt. De Europese staal en metaalindustrie kan simpelweg het hoofd niet boven water houden zonder subsidies, laat staan met daarboven op nog absurde loonsverhogingen.

    FME is veel breder dan alleen hoogovens, misschien is dat ook een deel van het probleem om tot een goede CAO te komen.
  3. [verwijderd] 14 juli 2018 18:51
    quote:

    AMG line schreef op 14 juli 2018 10:50:

    Een absurde loonsverhoging is nodig omdat onze overheid steeds weer een absurde lastenverzwaring bij zijn burgers neerlegt, een brood in China is immers een stuk goedkoper dan hier.
    Wellicht is een brood hier goedkoper als dat werktuig wat minder verdient.
  4. handkerchief 15 juli 2018 12:15
    Jaren lang in de kleinmetaal gewerkt geregeld vastgesteld dat de metaal in Duitsland door IG metall er behoorlijk meer uit sleep.De metaal pensioen fondsen staat het water aan de lippen,kortom loop de de economie lekker of slecht in de metaal veranderd er weinig.Dit zal voor bonden een punt zijn en staken is lastig ontzetten veel kleine of middel familie bedrijven anders als bouw,politie,onderwijs, schoonmakers,openbaar vervoer.
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links