Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aegon eist meer klimaatactie van oliereuzen

Aegon eist meer klimaatactie van oliereuzen

AMSTERDAM (AFN) - Aegon eist als aandeelhouder van grote olie- en gasconcerns ambitieuzere klimaatdoelen. Tijdens de komende aandeelhoudersvergadering zullen vertegenwoordigers van Aegon Nederland en Aegon Asset Management Nederland (AAM) resoluties steunen die de bedrijven oproepen meer te doen voor het klimaat.

In totaal gaat het om negen klimaatresoluties voor aandeelhoudersvergaderingen van BP, Equinor, Chevron en ExxonMobil. Aegon Nederland en AAM Nederland beleggen samen ongeveer 284 miljoen euro in deze vier concerns. Ze vinden het van groot belang dat de klimaatdoelstellingen van Parijs echt worden gehaald.

,,De bedrijven hebben in onze ogen voldoende menskracht en innovatief vermogen om dit binnen hun mogelijkheden te realiseren. Met onze voorstem voor deze resoluties hopen wij hier kracht en versnelling aan te geven”, aldus Eric Rutten, voorzitter van de Commissie Verantwoord Beleggen van Aegon. Volgens Mark van Baal van Follow This, een verbond van 'groene', activistische aandeelhouders van oliebedrijven, kunnen olie- en gasbedrijven het Klimaatakkoord van Parijs maken en breken en is daarom ,,een onbetwistbaar signaal" nodig van hun aandeelhouders.

Oliereuzen

Bij BP gaat het om de resolutie waarin wordt opgeroepen duidelijke klimaatdoelen te stellen en een resolutie over het openbaar maken van klimaatimpact. Tijdens de vergadering van het Noorse Equinor steunt Aegon het besluit om emissiedoelen te stellen en te publiceren in lijn met het Klimaatakkoord van Parijs. Verder roept Aegon mede op om proefboringen in bepaalde kwetsbare gebieden te stoppen. Verder steunt Aegon een resolutie die het bedrijf verplicht om een overgangsstrategie van fossiele bronnen naar hernieuwbare energie op te stellen.

ExxonMobil en Chevron zullen worden gevraagd een speciaal klimaatveranderingscomité in te stellen. Ook wordt bij ExxonMobil een resolutie gesteund om risico’s van de uitbreiding van petrochemische activiteiten in klimaat-gevoelige gebieden voor de volksgezondheid te publiceren. Bij Chevron betreft het een besluit die oproept om de uitstoot van broeikasgassen openbaar te maken en daar doelen op te stellen

Lees over dit aandeel ook

  1. 09 apr Aegon gaat nog iets meer eigen aandelen inkopen
  2. 01 mrt Aegon ligt uitstekend op koers om doelen 2025 te behalen

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Aegon

Gerelateerd

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. Bullwish 13 mei 2019 08:19
    quote:

    cees-10 schreef op 13 mei 2019 07:46:

    Flapdrol Wijnaendts zou eens wat aandeelhouderswaarde moeten creeren; kan niet wacht totdat deze lulhannes opgetiefd is. Een schande.
    Volledig mee eens!
    Aegon creëert zelf geen enkele aandeelhouderswaarde, in tegenstelling tot deze bedrijven. Aegon zou er eerder een voorbeeld aan moeten nemen, i.p.v. er commentaar op te leveren. Ze zijn echt helemaal verkeerd bezig bij Aegon!
  2. zonnedaal 13 mei 2019 09:25
    Wat een praatjes van Aegon. Ga eens aan het werk voor je aandeelhouders.

    Aegon afgelopen 12 maanden nr 9 qua koersverliezen mondiale verzekeraars: -24% versus 0% voor de sector. Sector afgelopen 10 jaar bijna +185%, Aegon + 45% incl dividenden.

    Een van de slechts presterende fondsen in z'n sector met een van de best betaalde CEO's.
  3. hfn5952 13 mei 2019 09:34
    quote:

    hfn5952 schreef op 13 mei 2019 09:33:

    Begrijp niet dat je jouw negatieve mening op deze wijze moet verantwoorden.
    Ik vind dan ook dat deze reactie gewoon verwijderd moet worden en als jij niet normaal kunt reageren, toegang moet worden geweigerd.

    Probeer eens normaal te reageren!
    Bedoeld was als reactie op Cees-10
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Aegon

5,560 17 apr
+0,032 +0,58%
Premium

Aegon ligt uitstekend op koers om doelen 2025 te behalen

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links