Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Brexitzorgen drukken op Britse economie

Brexitzorgen drukken op Britse economie

LONDEN (AFN/BLOOMBERG) - De naderende brexit heeft duidelijk zijn weerslag op de Britse economische groei. Volgens het Britse statistiekbureau was in het vierde kwartaal van 2018 sprake van een groeivertraging tot 0,2 procent op kwartaalbasis, tegen een groei van 0,6 procent in de vorige meetperiode. Het gaat daarbij om voorlopige cijfers. Het Britse pond verloor stevig aan waarde na de publicatie van de cijfers.

Door de brexitperikelen blijven ondernemers en consumenten onzeker, wat een rem zet op de economie, terwijl het zwakkere pond de prijzen aanjaagt waardoor de budgetten van huishoudens onder druk staan. Over heel 2018 werd een economische vooruitgang opgetekend van 1,3 procent, tegen 1,5 procent een jaar eerder. De groeivertragingen waren steviger dan waar kenners in doorsnee op rekenden.

Britse huishoudens waren ook iets voorzichtiger met hun uitgaven. Hier was in de laatste maanden van vorig jaar sprake van een groei met 0,4 procent, tegen een plus van 0,5 procent een jaar eerder. Ook bedrijven hielden hun hand meer op de knip.

Veel onzekerheid

Verder meldde het statistiekbureau een stevige afname van de Britse export. Hier was op kwartaalbasis sprake van groei met 0,9 procent. Dit was eerder 2,7 procent. De invoer van goederen steeg naar 1,3 procent, tegen een stabilisatie in de voorgaande meetperiode. De industriële productie en de bouwoutput werden in de slotmaand van 2018 onverwachts minder.

Volgens kenners van ING staan de Britten nog de nodige uitdagingen te wachten en zal de Britse economie ook de komende periode maar bescheiden groeien. De economen benadrukken daarbij dat de no-dealbrexit die boven de markt hangt voor veel onzekerheid zorgt. Zeker nu de deadline van 29 maart met rasse schreden dichterbij komt. Een renteverhoging in de eerste helft van 2019 door de Bank of England lijkt volgens ING hoogst onwaarschijnlijk.

De Britse handelsminister Liam Fox zei vanuit een bijeenkomst in Zwitserland dat de afkoelende groei niet alleen te wijten is aan de brexit. Hij wees daarbij onder meer op de zwakkere economische groei in China, waar ook andere Europese landen last van hebben.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

12 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 4 Jopie1962 11 februari 2019 11:10
    quote:

    G 60. schreef op 11 februari 2019 11:06:

    Brexit referendum is de blunder van de eeuw , mensen laten stemmen op iets zonder erbij te vertellen wat de gevolgen kunnen zijn van een eventueel
    vertrek uit de Europese Unie .
    Nou, blunder van de eeuw, ik denk zelfs dat het van historische proporties is. Heel europa krijgt een klap, niet alleen de britten.
  2. forum rang 8 het zwaard 11 februari 2019 13:50
    Hier gaan we weer. De EU die uit elkaar spat en de Euro op de fles. Hoe vaak heb ik dit de laatste 10 jaar niet gehoord. En als heel Europa 'n klap krijgt komt dat niet door Europa alleen maar ook door de boycot die Europa wordt opgelegd t.o.v. China, Rusland, Iran en etc. dankzij Mr Trump !!Niets gemakkelijker dan alle problemen naar Brussel te schuiven ,dat deden de Britten ook. Ze weten nu stilaan wat dit heeft veroorzaakt..
  3. Traveler@repair 11 februari 2019 16:31
    Brexit zorgen ? Het Britse Pond is de laatste weken aangesterkt, de werkloosheid is gedaald. De leugenmachine Rutte en Co incl. EU is blijkbaar weer aan het woord. Wase hierboven heeft gelijk. De rest zijn wellicht volgelingen van Rutte en Co, links of zgn. rechts, maakt niet uit, allemaal NWO op weg naar de fiscale slavenplantage waar GB zich tracht van te distanciëren.
  4. [verwijderd] 11 februari 2019 17:34

    Idd.
    Ambtenaren en politieke leiders die zover van de realiteit stonden. Ze keken alleen naar de financiele plaatje en dachten dat poolse cultuur wel hetzelfde zou zijn als belgisch. Ze hadden toendertijd totaal niet nagedacht over culturele verschillen binnen 17 landen.
    Het is gewoon een project die mislukt is. Brussel heeft geen idee wat ze aanrichten. 1 miljoen vluchtelingen, handelsoorlog, italie, griekenland.. ze kunnen niet eens 1 front vormen tegen Amerika.

    Brexit is een goed plan. Als land moet je zelf bepalen hoe je eigen land regeert en wie erin mogen.

    Democratisch gezien, is dat geen probleem maar dat Brussel moeilijk doet om een land te laten vertrekken, lijkt meer op een sekte dan dat ze Engeland helpen voor een soft brexit.

    Tijd dat NL ook zelf bepalen wat er gebeurd met je

    Pensioen
    Uitkeringen
    Vluchtelingen
    Klimaat
    Handel
    Grenzen
    Valuta

    Daar kun je als democraat nergens op tegen zijn, of je moet Groen Links heten.

12 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links