Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

OPEC en Rusland bevestigen akkoord over productiebeperking

OPEC en Rusland bevestigen akkoord over productiebeperking

LONDEN (AFN/RTR/BLOOMBERG) - In een verklaring bevestigen leden van het oliekartel OPEC en bondgenoot Rusland dat ze het donderdag eens zijn geworden over het verlagen van de productie. In mei en juni worden 10 miljoen vaten per dag minder geproduceerd om de olieprijzen te stutten.

Daarna wordt de productie weer iets opgevoerd. Tussen juli en december is de productieverlaging 8 miljoen vaten per dag en vanaf volgend jaar tot en met april 2022 is dat 6 miljoen vaten.

Een definitief akkoord is door de OPEC+, zoals het verbond tussen het kartel en bondgenoten wordt genoemd, nog niet gesloten. Dat komt omdat Mexico nog geen goedkeuring wil geven, zegt de Saudische olieminister Abdulaziz bin Salman. Het land vindt naar verluidt dat het zijn productie te veel moet inperken. Vrijdag gaan de onderhandelingen verder.

Handelsruzie

Het akkoord volgt op een handelsruzie tussen Saudi-Arabië, de officieuze aanvoerder van de OPEC, en Rusland. Beide landen waren in een prijzenoorlog verwikkeld, waarbij ze de markt overspoelden met goedkope olie. Daardoor kelderden de door de coronacrisis toch al gedaalde olieprijzen.

Hoewel een afgesproken reductie van 10 miljoen vaten per dag een record is, gingen de olieprijzen door het nieuws omlaag. De daling van de vraag naar de brandstof is door de coronapandemie nog veel harder omlaag gegaan, dus werd er op de markten gehoopt op een stevigere productieverlaging.

OPEC+ wil daarom ook dat andere olieproducerende landen, zoals de Verenigde Staten, hun productie verlagen. Deze landen zouden per dag gezamenlijk 5 miljoen vaten minder moeten oppompen om het overaanbod van de brandstof te stoppen. De Amerikaanse president Donald Trump sprak donderdagavond met de leiders van Rusland en Saudi-Arabië. De deal is "een zeer acceptabel akkoord", zei hij later in een persconferentie.

Lees over dit aandeel ook

  1. 15 apr Video: correctie in aandeel Shell
  2. 03 apr Er staat extreem veel op het spel voor Shell

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
SHELL PLC

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

SHELL PLC

33,340 15:56
-0,130 -0,39%
Premium

Er staat extreem veel op het spel voor Shell

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links