Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Eurocommissaris mengt zich in conflict tussen Apple en Facebook

Eurocommissaris mengt zich in conflict tussen Apple en Facebook

rBRUSSEL (ANP) - Eurocommissaris Margrethe Vestager (mededinging) heeft Apple gewaarschuwd dat het alle apps op zijn platform gelijk moet behandelen. Met die opmerking mengt de Europese concurrentietoezichthouder zich in een conflict tussen Apple en Facebook.

Facebook klaagde recent dat een komende update van Apples mobiele besturingssysteem iOS wel eens nadelig kan uitpakken voor het socialemediabedrijf. De iPhonemaker wil gebruikers binnenkort gaan verplichten om toestemming te geven aan apps als die gerichte reclame willen aanbieden op basis van persoonlijke gegevens. Dit kan de inkomsten van Facebook, dat het juist van deze zeer specifieke advertenties moet hebben, hard raken.

Volgens Vestager lijkt dit in de eerste plaats een privacygerelateerde kwestie. Maar als Apple straks het speelveld verandert kan de concurrentie in het geding komen. Dat zou gebeuren als wordt aangetoond dat Apple zijn eigen apps niet op dezelfde manier behandelt, heeft de Deense gezegd in een interview met persbureau Reuters. In Brussel zijn hierover nog geen klachten binnengekomen.

Machtsmisbruik

Ook andere partijen zijn bang dat ze straks benadeeld worden door Apple's update. Maar Facebook is het meest mondig in zijn kritiek. Facebook-baas Mark Zuckerberg zou zelfs een aanklacht wegens machtsmisbruik tegen Apple overwegen.

De topman van Apple, Tim Cook, liet onlangs ook van zich horen. Hij haalde hard uit naar grote socialmediabedrijven die hun geld verdienen met het verzamelen en verwerken van grote hoeveelheden persoonlijke gegevens. Deze bedrijven, die hij niet bij naam noemde, maken zich volgens hem schuldig aan misleiding en het versterken van tegenstellingen in de maatschappij.

Apple wordt al vanwege andere kwesties onder de loep genomen door de Europese Commissie. Er lopen momenteel onderzoeken naar mobiele betalingssysteem Apple Pay en naar de App Store.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Apple
APPLE INC.
Meta Platforms

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 8 februari 2021 22:20
    Wat een politiek correct pis geluid zeg, wat een jankerds. Ik ben geen fan van Apple, maar dat ze een de gebruiker, die veel betaald voor een Apple product, zelf laten kiezen of er data wordt gedeeld met derden is toch het meest wenselijke dat er is. Als ze dat dan ook met hun eigen apps doen is er niets aan de hand en is de consument beter af.....en idd niet de big tech met hun super lobbies in Brussel.
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Gerelateerde instrumenten

  1. Apple 19 apr
    164,930
    -1,26% -2,110
  2. APPLE INC. 19 apr
    154,840
    -1,38% -2,160
  3. 481,060
    -4,13% -20,740

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links