Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Banken zetten honderden geldstortautomaten uit vanwege plofkraken

Banken zetten honderden geldstortautomaten uit vanwege plofkraken

AMSTERDAM (ANP) - Banken zetten per direct alle ruim vijfhonderd geldstortautomaten uit waarbij gebruik wordt gemaakt van een sealbag. Dat hebben ze op advies van de politie besloten na een nieuwe vorm van een plofkraak eerder deze week op zo'n automaat, waar ondernemers contant geld verpakt in speciale zakken kunnen storten.

Bij de nieuwe plofkraakvariant kunnen er niet-ontplofte explosieven achterblijven. En dat is gevaarlijk voor gebruikers van de apparaten en voorbijgangers, aldus de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). De betreffende nieuwe plofkraak vond plaats in Enkhuizen en leidde niet tot slachtoffers. Wel was er sprake van flinke schade.

Nu deze automaten voorlopig dicht zijn, worden ondernemers die nog geld willen storten doorverwezen naar de geldstortautomaten die over het algemeen in bankkantoren zelf staan. Daar kunnen losse muntjes en biljetten in worden gestopt. Naar schatting zijn het er opgeteld meer dan duizend. Ondernemers kunnen ook gebruikmaken van de beveiligde afstortservice van een waardetransporteur. En de banken benadrukken dat ze zelf werken aan oplossing die het aantal afstortmogelijkheden op korte termijn kan vergroten.

Probleem

Plofkraken vormen al langer een probleem. Aanvankelijk waren vooral geldautomaten doelwit. Maar criminelen richten zich steeds vaker op de sealbagautomaten sinds geldautomaten beter worden beveiligd en 's nachts afgesloten zijn. In april vorig jaar zagen de banken zich daarom al gedwongen om honderden sealbagautomaten te sluiten. Maar toen bleef er nog steeds een hele voorraad in gebruik, met beperkte openingstijden.

Het is de bedoeling dat de nieuwe maatregelen tijdelijk zijn. De banken hopen de automaten zo snel mogelijk weer open te kunnen doen. Maar dan moet er wel een manier zijn gevonden om plofkraken zoveel mogelijk te voorkomen. Achter de schermen wordt al een tijd gewerkt aan een alternatieve oplossing om bankbiljetten bij een plofkraak onbruikbaar te maken, zodat er voor criminelen niets meer valt te halen. Maar die oplossing werkt waarschijnlijk alleen voor geldautomaten. Voor de sealbagautomaten moet iets anders worden bedacht, aldus een woordvoerder van de NVB.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 6 suskewiet 8 januari 2021 08:45
    De politie doet haar werk wel maar het word met de dag erger en erger
    In Belgie deze nacht de noodnummers wekte niet .
    Die plofkraken ,vermonde politie agenten ,cijber ,fising .
    Ook de banken zitten met de haren in de handen om het veilig te houden .
    Ik heb angst dat er een ontregeling komt van het dagelijks gebeuren .
    Wie betrouwd wie nog ,en als je niemand nog kunt vertrouwen is om zeep .
    Veel moed aan de mensen die het systeem continu bewaken .
  2. erjee-ff 8 januari 2021 10:32
    quote:

    GherAhnkAhmon schreef op 8 januari 2021 08:04:

    De volgende stap naar poging tot opheffen van met contant geld rondzeulen... contant geld is een vloek, niet controleerbaar, lastig,
    Contant geld is inderdaad een lastig, oncontroleerbaar ding, en zal op een gegeven moment ongetwijfeld afgeschaft worden door "heldere lichten" onder het mom van "criminaliteitsbestrijding".

    Het is ook het moment waarop de economie nog kwetsbaarder wordt, want vanaf dat moment is er geen plan B meer, én op dat moment kun je je als belegger niet meer onttrekken aan negatieve rente of inflatie. Sterker nog, vanaf dat moment is íedere transactie traceerbaar, en wéét men dus hoeveel goud men bij jou kan confisqueren.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links