Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Vastgoedfonds Wereldhave onderuit op Damrak

AMSTERDAM (AFN) - Vastgoedinvesteerder Wereldhave was vrijdag de grote verliezer op de Amsterdamse beurs. Het in winkelvastgoed gespecialiseerde fonds sloot het jaar af met een verlies en stelde beleggers teleur met zijn strategiewijziging. Toenemende zorgen over de economische impact van het nieuwe coronavirus drukten de AEX en andere Europese beursgraadmeters in het rood.

De AEX-index op Beursplein 5 sloot de laatste dag van de handelsweek 0,4 procent lager af op 616,46 punten. De MidKap zakte 1 procent tot 955,43 punten. Parijs, Londen en Frankfurt verloren tot 0,5 procent.

Wereldhave was met een verlies van 13,7 procent de grootste daler in de MidKap. De investeerder boekte het afgelopen jaar een miljoenenverlies doordat zijn winkelcentra mede door leegstand en malaise onder winkelketens minder waard waren geworden. Een nieuwe strategie, waarbij het vastgoed voor meer dan alleen winkelen zal dienen, moet het tij keren.

ArcelorMittal

Flow Traders opende ook de boeken en rapporteerde een aanzienlijk lagere winst. De beursintermediair, die last had van verminderde handelsactiviteit, werd 4 procent lager gezet. Staalgigant ArcelorMittal was de sterkste stijger in de AEX. Het concern won 2,8 procent nadat branchegenoot Tata Steel een voorzichtig herstel van de staalmarkt had voorspeld.

In heel Europa leidde de vrees voor de economische impact van het nieuwe coronavirus tot terughoudendheid onder beleggers. Kredietbeoordelaar S&P Global raamde dat de groei van de Chinese economie door het virus dit jaar zal afnemen tot 5 procent, tegenover 6,1 procent vorig jaar.

Automakers

Europese automakers behoorden tot de verliezers, nu zorgen over de vertraagde levering van onderdelen door het virus de kop opsteken. In Parijs eindigden Renault en Peugeot-maker PSA tot 2,9 procent lager. In Frankfurt gaven Volkswagen en Daimler tot 2,7 procent prijs.

Credit Suisse stond in Zürich in de schijnwerpers. Topman Tidjane Thiam stapt op vanwege het spionageschandaal bij de Zwitserse bank, die 0,1 procent verloor.

De euro was 1,0950 dollar waard tegen 1,0980 een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,2 procent goedkoper op 50,27 dollar. Brentolie kostte 0,1 procent minder op 54,89 dollar per vat.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX
Wereldhave

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. FlashHenk 7 februari 2020 19:02
    Retail-vastgoed: De contemporaine bubbel. Winkelpand na winkelpand staat leeg, maar de afwaardering of ombouw blijft uit, want afwaarderen doet pijn! En het wordt alleen maar slechter: de online bestedingen groeien elk jaar 12-15% en de meeste gemeenten hebben geen goed binnenstad-beleid. Dus de winkels krijgen het nog moeilijker en de leegstand zal verder toenemen!
  2. forum rang 8 Lepre Chaun 7 februari 2020 19:10
    Hier in mijn Gemeente hebben ze ook zo fijn parkeer beleid voor de binnenstad , nu mogen we 4 euro per uur gaan betalen . Nou ik bestel wel via internet .
    Dag Wereldhave succes met die Groen-Linkse en PvdA besturen van de Steden ze slopen werkelijk alles elk winkelgebied
  3. Maan Arkenbosch 7 februari 2020 21:11
    Voor vastgoed blijven alleen distributie centra, supermarkten en prijsvechters zoals Action, Kruidvat e.d. over. Winkels zouden tot appartementen/woningen omgebouwd moeten worden. Eventueel moeten de huren verder omlaag. Inventiviteit is gewenst. Railverkeer bij een winkelcentra geeft toegevoegde waarde voor een andere bestemming.
  4. pastimer2 7 februari 2020 22:08
    Ja, het is natuurlijk een 'race to the bottom'. Maar dat zit natuurlijk al in de prijzen van vastgoedfondsen verwerkt. Er zijn er ook die het best aardig doen: British Land, Land Securities, Vonovia, Deutsche Wohnen. Het is vooral de vraag of je netto plust op de dividenden ten opzichte van de op termijn lagere koersen. Het is niet allemaal kommer en kwel en soms wordt het wel een beetje overdreven. Zo hard gaat het niet met de toename van leegstand.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Gerelateerde instrumenten

  1. AEX 18:05
    865,36
    +0,00% +0,01
  2. Wereldhave 17:35
    14,080
    +0,57% +0,080

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links