Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Banken kopen steeds minder staatsleningen

AMSTERDAM (AFN) - Nederlandse banken hebben de afgelopen vijf jaar minder geld in staatsleningen gestoken. Daardoor nam het percentage van de staatsschuld dat in handen is van private partijen af, meldt De Nederlandsche Bank (DNB). Tegelijkertijd schoot het aandeel van DNB in de staatsschuld omhoog, mede door het opkoopprogramma van de Europese Centrale Bank.

Het bedrag dat private beleggers, naast banken ook verzekeraars, pensioenfondsen en beleggingsfondsen, in schatkistpapieren staken, daalde tussen 2014 en 2019 met ruim een kwart. In diezelfde periode werd de staatsschuld ook met een kleine 13 procent verlaagd. Het aandeel van de private beleggers zakte daarom van 35 naar 30 procent. In dezelfde periode steeg het aandeel van DNB van 1 naar 25 procent.

De afname houdt mogelijk verband met de dalende rente op Nederlandse staatsleningen. Banken zoeken daardoor hun heil in beleggingsproducten die meer rendement opleveren.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 7 februari 2020 12:12
    IK begrijp er niks van. Een staatslening met maar 1 of anderhalf procent rente is toch puur verlies. Kerninflatie 1,7 procent , echte inflatie is hoger. Burgers moeten ook nog minstens 1,2 procent vermogensbelasting betalen. Ook dat Nederlanders zoveel sparen ( las in de krant 367 miljard). Rente is 0 of negatief. Puur verlies. Waar blijft logisch verstand. Ikzelf zou zoiets nooit doen.
    Wat een gekke wereld trouwens. Niet normaal. Geen wonder dat pensioenfondsen moeilijk zitten.
    Normale rente is toch tussen anderhalf en 4 procent?
  2. Heupie van Salland 7 februari 2020 22:47
    Hoe dan ook; geld vloeit altijd van bezitters naar schuldenaren. Is dit de laatste stohalm van het financiele systeem ? NL staatspapier heeft negatieve rente. Daarbij moet de burger vermogensrendement heffing betalen en verdampt zijn koopkracht ook nog door inflatie. Dit komt momenteel neer op -/- 3,5% á 4% per jaar. De bobo's willen ons dwingen om dingen met ons geld te doen dat we niet willen of momenteel nodig hebben. Een buffertje voor de oude dag (wil men hebben) of pensioen is fors interen. PME heeft al jaren niet geindexeert, 2x gekort (6%) wat neerkomt op ca 23% inleveren tov werkenden, sinds 2007. En niet te vergeten de lastenverzwaringen door alsmaar meer inhoudingen door div. overheden etc. De problemen rollen ook nog eens over elkaar heen; energietransitie, PFAS, CO2, stikstof, klimaat problemen, pensioen, .... Nu ik zo aan het typen ben zou ik graag willen weten welke organisaties, of instanties geen problemen hebben ??
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links