Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

'Opnieuw flink lagere kwartaalwinst voor ING'

'Opnieuw flink lagere kwartaalwinst voor ING'

AMSTERDAM (AFN) - ING kreeg het in het tweede kwartaal opnieuw zwaar te verduren door de coronacrisis. Analisten gepolst door persbureau Bloomberg gaan er in doorsnee vanuit dat de winst net als in het eerste kwartaal flink is gekelderd. De bank presenteert zijn kwartaalcijfers donderdag voorbeurs. Dat wordt dan de eerste keer dat Steven van Rijswijk als topman de resultaten toelicht. Hij is de opvolger van Ralph Hamers, van wie eerder dit jaar bekend werd dat hij de baas wordt van de Zwitserse bank UBS.

De onderliggende baten schatten de analisten in doorsnee op bijna 4,5 miljard euro, tegen bijna 4,7 miljard euro in het tweede kwartaal van 2019. Daarop zal ING naar verwachting een onderliggende winst voor belastingen rapporteren rond de 772 miljoen euro. Dat was een jaar terug nog meer dan 2 miljard euro. De onderliggende nettowinst is volgens de analistenschattingen gekelderd tot circa 610 miljoen euro, van ruim 1,4 miljard euro in dezelfde periode vorig jaar.

ING maakte vorige week zelf bekend in ieder geval circa 300 miljoen euro af te moeten schrijven. De boekhoudkundige ingreep is nodig omdat bepaalde bezittingen op de balans door de coronacrisis een stuk minder waard zijn geworden. Deze zogeheten afschrijving op goodwill drukt ook op de kwartaalwinst.

Geld opzij gezet

Net als andere grote banken zag ING zich in het eerste kwartaal al genoodzaakt veel geld opzij te zetten voor leningen die mogelijk nooit worden terugbetaald. Vanwege de economische neergang en onzekerheid die gepaard gaan met alle coronamaatregelen kwamen veel klanten, bijvoorbeeld bedrijven in de olie- en gassector, in de problemen. Ook had de bank in de eerste fase van de crisis al meer dan 100.000 klanten betalingsuitstel gegeven.

De kwartaalresultaten die ING in mei presenteerde, waren wel beter dan analisten vooraf hadden verwacht. Er ging in totaal 661 miljoen euro naar de stroppenpot. Volgens marktvorsers was dat nog betrekkelijk weinig gezien de omvang van de huidige crisis. Ze zijn dan ook erg benieuwd hoeveel geld er dit keer apart gezet moet worden.

ING moet de laatste jaren ook extra kosten maken in verband met zijn inspanningen om witwassen tegen te gaan. Onlangs werd nog een grote stap gezet op dit vlak. ING, ABN AMRO, Rabobank, Volksbank en Triodos Bank kondigden aan hun krachten te bundelen in de strijd tegen witwassen en terrorismefinanciering. Een gezamenlijke organisatie die individuele transactiegegevens bij elkaar brengt en doorspit op aanwijzingen van criminele netwerken, begint naar verwachting eind dit jaar de eerste gegevens te verwerken en is over anderhalf jaar volledig operationeel.

Lees over dit aandeel ook

  1. 17 apr Berenberg verhoogt koersdoel ING
  2. 01 feb Misplaatste reactie op cijfers ING Groep

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
ING

Gerelateerd

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 4 augustus 2020 14:47
    quote:

    tolick schreef op 4 augustus 2020 14:43:

    Denk dat als er aan het einde van het jaar nog 30 % over is van ING en ABN kwa koers het aardig wat zal zijn. ER komt nog zoveel elende aan vanmiddag onder de 550 !
    Is het echt nodig om dat verhaal over 'vanmiddag onder de 550' onder alle nieuwsberichten te posten? Heb je ook onderbouwing?
  2. barondehuile 4 augustus 2020 14:58
    quote:

    tolick schreef op 4 augustus 2020 14:43:

    Denk dat als er aan het einde van het jaar nog 30 % over is van ING en ABN kwa koers het aardig wat zal zijn. ER komt nog zoveel elende aan vanmiddag onder de 550 !
    Snap hier niets van; wat wil je nu eigenlijk zeggen? Beter is niets te zeggen als je er geen verstand van hebt.
  3. barondehuile 4 augustus 2020 15:05
    Overigens.......... blijkbaar nog steeds winst verwacht bij ING. Dat kunnen niet alle banken zeggen.....dus op naar de toekomst wanneer alles genormaliseerd is en de "ongeduldigden" hun aandeeltjes weer tegen een hogere prijs moeten terug kopen. Na 40 jaar actief op de beurs kan ik in de meeste gevallen beamen dat..........Ongeduld=verlies; geduld=winst
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

ING Groep

15,230 19 apr
+0,062 +0,41%
Premium

Misplaatste reactie op cijfers ING Groep

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links