Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

'Geen juridische bescherming Arcelor Italië'

'Geen juridische bescherming Arcelor Italië'

ROME (AFN) - De Italiaanse regering is niet van plan staalconcern ArcelorMittal alsnog te beschermen tegen aanklachten wegens vervuiling rond de staalfabriek Ilva in Tarente. Dat laat een ingewijde weten aan persbureau Bloomberg. ArcelorMittal dreigde onlangs met het stilleggen van de Zuid-Italiaanse fabriek als het geen immuniteit tegen milieuzaken zou krijgen.

Ilva, de grootste staalfabriek van Europa, is al decennialang verwikkeld in schandalen wegens vervuiling van de omgeving. De milieuperikelen en aanverwante gezondheidsklachten bij omwonenden stortten het bedrijf in financiële problemen. ArcelorMittal kwam in 2017 als beste partij uit de bus kwam voor de redding van de fabriek.

Aanvankelijk beschermde een wet uit 2015 ArcelorMittal tegen vervolging wegens milieudelicten van Ilva uit het verleden. Na protesten van omwonenden, oordeelde een rechter begin dit jaar dat die garantie mogelijk tegen de Italiaanse grondwet indruist. De regering nam daarop een wet aan die per 6 september een einde maakt aan de immuniteit van ArcelorMittal, dat vervolgens liet weten de fabriek op die dag te willen sluiten.

Lees over dit aandeel ook

  1. 16 apr Deutsche Bank haalt ArcelorMittal van de kooplijst 1
  2. 08 feb Herstel in zicht voor ArcelorMittal

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
ArcelorMittal

Gerelateerd

Reacties

14 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 5 Regeis 1 augustus 2019 11:59
    quote:

    el pato loco schreef op 1 augustus 2019 11:50:

    misschien helemaal niet slecht, om die toko te sluiten. Misschien moet arcelor zich meer focussen op de rest van de wereld en minder zwaar in de EU/Europa zitten.
    Het risico van de fabriek open houden is dat er allerlei financiële claims/boetes worden ingediend en wat kost het moderniseren/aanpassen van het geheel? Bij overname wisten ze waar ze aan begonnen of zijn ze toch wat te voortvarend geweest?
  2. [verwijderd] 1 augustus 2019 12:02
    quote:

    Regeis schreef op 1 augustus 2019 11:59:

    [...] Het risico van de fabriek open houden is dat er allerlei financiële claims/boetes worden ingediend en wat kost het moderniseren/aanpassen van het geheel? Bij overname wisten ze waar ze aan begonnen of zijn ze toch wat te voortvarend geweest?
    Maar ze hadden afspraken met de vorige overheid dat er voorlopig geen milieu claims zouden komen. En dat MT inderdaad de boel zou moderniseren. Nu de huidige overheid zich hier niet aan gaat houden is het de vraag of het nu zinvol is om hier aan te gaan beginnen.
  3. forum rang 5 Regeis 1 augustus 2019 12:10
    quote:

    el pato loco schreef op 1 augustus 2019 12:02:

    [...]

    Maar ze hadden afspraken met de vorige overheid dat er voorlopig geen milieu claims zouden komen. En dat MT inderdaad de boel zou moderniseren. Nu de huidige overheid zich hier niet aan gaat houden is het de vraag of het nu zinvol is om hier aan te gaan beginnen.
    Ja, zonder de afgesproken bescherming kan alles veel geld gaan kosten. Ongetwijfeld zal MT zich juridisch gaan indekken, Nogmaals, het kan spannend worden!
  4. forum rang 6 MD2018 1 augustus 2019 13:20
    quote:

    kenner66 schreef op 1 augustus 2019 12:26:

    Sluiten en nooit meer open weer wat over capaciteit weg. Italianen onbetrouwbaar volk handel er al 30 jaar mee alleen maar gezeik met die msffiosi.
    Sluiten is goed voor de koers ze hebben voor weinig een concurrent weggewerkt.
    Inderdaad gewoon sluiten! Hoeveel mensen werken daar eigenlijk. Dit zal namelijk een zeer grote impact hebben voor de locale/provinciale bedrijven en mensen. Voor AM gewoon de zooi afschrijven en de andere locaties de capaciteit laten overnemen.
  5. aandeeltje! 1 augustus 2019 13:49
    Mer de rechterlijke uitspraak en de wetswijziging kun je de fabriek wel willen sluiten, maar ja dan moet je dus de vennootschappen ook liquideren, tenzij alleen activa zijn overgenomen zijn. Maar dan is er ook niets aan de hand want vorderingen kunnen dan ook alleen ingediendcworden bij vorige vennootschappen.
    I.i.g. lijkt het erop dat de overname dus heeft plaatsgevonden onder voorwaardes die niet ingevuld zijn. Nu de immuniteit vervalt kan AM volgens mij niet anders dan een schadeclaim in te dienen bij de overheid ter grootte van de eventueel toekomstige claims...
14 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

ArcelorMittal

23,800 18 apr
+0,290 +1,23%
Premium

Herstel in zicht voor ArcelorMittal

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links