Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Beursblik: geen grote verrassingen meer bij Ebusco verwacht

Beursblik: geen grote verrassingen meer bij Ebusco verwacht
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) Ebusco komt woensdag voorbeurs met nieuwe cijfers, maar heel grote verrassingen zullen die niet meer bevatten, nadat de bussenbouwer uit Deurne eind juli al met een winstwaarschuwing kwam.

Ebusco waarschuwde toen dat de resultaten achterbleven op de verwachtingen.

"Zoals eerder gecommuniceerd heeft Ebusco te maken met materiaaltekorten als gevolg van verstoringen in de toeleveringsketen. Ofschoon de toeleveringsketen herstellende is, leidt dit in combinatie met de aanhoudende arbeidskrapte tot meer vertraging in de productie van bussen dan verwacht. Door de tegenwind blijft de resultaatontwikkeling in het eerste halfjaar achter bij de verwachtingen van Ebusco", meldde de fabrikant van elektrische bussen bij de winstwaarschuwing.

Ebusco rekent voor de eerste helft van 2023 op een omzet van ongeveer 41 miljoen euro en een EBITDA-verlies van 44 miljoen euro. Daarmee zou de omzet volgens zakenbank Jefferies "slechts" 11 procent hoger uitkomen. En in de eerste helft van 2022 was het EBITDA 15 miljoen euro negatief.

"Een duidelijke misser", zo oordeelde Degroof Petercam. Maar gezien de koersontwikkeling hield de markt er al rekening mee dat Ebusco zijn outlook niet zou halen, voegde de bank toe.

Mede doordat het aantal bussen dat bijdraagt aan de omzet lager uitvalt, is het volgens Ebusco niet langer realistisch om te veronderstellen dat de eerdere verwachtingen voor de omzet evenals een positieve EBITDA in 2023 gehaald worden.

"Om aan de huidige orders te voldoen en de toekomstige groei van het orderboek te faciliteren, zet Ebusco nu in op een versnelde opschaling van haar productiecapaciteit met hulp van drie assemblagepartners in Europa en daarbuiten."

De nieuwe maatregelen moeten volgens Ebusco in de tweede jaarhelft resulteren in een "aanzienlijke" verbetering van het operationele resultaat in vergelijking tot de eerste zes maanden.

Ebusco verwacht over het gehele jaar 2023 toch een significante omzetstijging ten opzichte van 2022. In 2024 verwacht de fabrikant EBITDA positief te zijn.

Voor de winstwaarschuwing lag de analistenconsensus voor 2023 op een 158 procent hogere omzet van 288 miljoen euro met een EBITDA van 11,2 miljoen euro, merkte Jefferies op.

Beleggers hopen woensdag bij de halfjaarcijfers van Ebusco op meer details over de maatregelen die de bussenbouwer plant.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
EBUSCO HOLDING 71% zegt kopen 21 stemmen

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
  1. silverbullet 8 augustus 2023 14:53
    Ebusco is totaal niet realistisch/geloofwaardig met werkelijke cijfers en prognoses dat blijkt wel uit de gegevens van voor en na de winstwaarschuwing dit is geen slok op een borrel maar een hele fles die zoek is om überhaupt een glas in te kunnen schenken.

    Dan de toelevering wat nog steeds China gerelateerd is en nu deels blank staat wat gaat dat weer voor gevolgen hebben ...?
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

EBUSCO HOLDING

6,270 17:37
-0,280 -4,27%
Premium

Eerste lichtpuntjes zichtbaar bij Ebusco

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Ontdek IEX Premium

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links