Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Europese beurzen sluiten hoger

Europese beurzen sluiten hoger
Beeld: Deutsche Börse AG

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn maandag overwegend hoger gesloten. De Stoxx Europe 600 sloot 0,5 procent hoger op 415,09 punten, de Duitse DAX steeg 0,5 procent op 13.186,07 punten, de Franse CAC 40 verloor 0,4 procent bij een stand van 6.047,31 punten en de Britse FTSE 100 sloot 0,7 procent in de plus op 7.258,32 punten.

"Handelaren beginnen de week met veel optimisme, maar tegelijkertijd is er nog altijd sprake van voorzichtigheid, aangezien velen sceptisch zijn over de huidige rally en ze zich afvragen of dit geen dead cat bounce is", aldus marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade.

De Europese obligatierentes noteren maandag hoger, wat druk zette op de Zuid-Europese beurzen. Eind deze week verschijnen inflatiecijfers uit de eurozone. De komende dagen zijn de ogen gericht op het Portugese Sintra voor het jaarlijkse centrale banken forum van de Europese Centrale Bank. Maandagavond is de ontvangst en dinsdag en woensdag zijn er toespraken en discussie panels van prominenten als ECB-voorzitter Christine Lagarde en Fed-voorzitter Jerome Powell.

Ook is er aandacht voor de G7-top in Zuid-Duitsland, waar de Groep van 7 vooraanstaande industriële landen onder meer praten over nieuwe sancties tegen Rusland. Er wordt gesproken over een prijsplafond op Russische olie en een importverbod op Russisch goud.

Maandag werd bekend dat Rusland voor het eerst sinds 1918 de rente op zijn schulden niet meer kan aflossen. Een bedrag van zo'n 100 miljoen in dollars en euro's werd gemist. Moskou heeft het geld wel maar door de internationale sancties kan dit niet worden overgemaakt.

Op macro-economisch vlak was het maandag rustig. De euro/dollar handelde rond het slot op 1,0613. WTI-olie kostte rond 109,50 dollar en daarmee bijna 2 procent duurder dan vrijdag.

Bedrijfsnieuws

In Frankfurt ging HelloFresh aan kop, met een winst van 5 procent. Hekkensluiter in de DAX was RWE, met een verlies van ruim 1,5 procent.

ArcelorMittal deed goede zaken in Parijs met een plus van zo'n 2,5 procent, terwijl Worldline, EssilorLuxottica en Safran ruim 2 procent verloren in de CAC 40.

Airbus is beter gepositioneerd dan ooit, volgens Morgan Stanley. De Europese vliegtuigbouwer zou de huidige turbulentie in de aanvoerketen en inflatie moeten kunnen overstijgen, denken de analist. De dure brandstof is een sterke aanjager voor luchtvaartmaatschappijen om nieuwe, zuinigere toestellen te kopen, en het lijkt erop dat ze kiezen voor het meest winstgevende model van Airbus. Het aandeel steeg bijna een procent.

Faurecia krijgt een koopadvies van Jefferies. De toeleverancier voor de auto-industrie zou de volumes moeten zien herstellen en de prijzen zien aantrekken. Faurecia sloot 4 procent hoger.

Het Zuid-Afrikaanse Naspers en zijn Europese dochterbedrijf Prosus meldde een omzetgroei in het afgelopen boekjaar, dankzij sterke groei in e-commerce, en kondigden een langdurig aandeleninkoopprogramma aan. Dit moet aandeelhouders helpen, die zien dat hun aandeel ongeveer de helft minder waard is op de beurs dan het aandelenbelang in Tencent dat Prosus bezit. Het aandeel Prosus won maandag in Amsterdam bijna 16 procent.
 
Verzekeraars lijken goed voorbereid op een beperkte recessie zoals die nu wordt voorzien in 2022 en 2023 voor Europa, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, aldus Berenberg maandag in een sectorrapport. Het Haagse Aegon, dat qua inkomsten grotendeels Amerikaans is, won maandag rond een procent.

Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteren rond het Europese slot licht hoger.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
BEL 20
CAC 40
DAX
PSI
STOXX Eur 600(P)-EUR

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Gerelateerde instrumenten

  1. BEL 20 19 apr
    3.827,75
    +0,03% +1,17
  2. CAC 40 19 apr
    8.022,41
    -0,01% -0,85
  3. DAX 19 apr
    17.737,36
    -0,56% -100,04
  4. PSI 19 apr
    6.295,12
    -0,51% -32,58
  5. 499,29
    -0,08% -0,41

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links