Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Meevallende groei Unilever

Meevallende groei Unilever
Beeld: Unilever

(ABM FN-Dow Jones) De omzet van Unilever is in het vierde kwartaal van 2021 gestegen, en ook onderliggend trok de groei aan. Dit bleek donderdag uit cijfers van de gigant in persoonlijke verzorging en voeding.

In de laatste drie maanden van 2021 boekte Unilever een omzet van 13,1 miljard euro. Dat was ruim meer dan de 12,1 miljard euro in het laatste kwartaal van 2020. Analisten hadden gerekend op een stijging naar 12,8 miljard euro.

De markt kijkt echter vooral naar de ontwikkeling van de onderliggende omzet van Unilever. In het vierde kwartaal steeg de onderliggende omzet met 4,9 procent, terwijl analisten op 3,8 procent hadden gerekend. 

Analisten hadden hogere prijzen en lagere volumes verwacht. De prijzen stegen met 4,9 procent en de volumes maakten een pas op de plaats. In heel 2021 stegen de volumes met 1,6 procent.

In het vierde kwartaal van 2020 was er sprake van een onderliggende omzetgroei van 3,5 procent. In het eerste kwartaal van 2021 steeg de groei naar 5,7 procent, om vervolgens te dalen naar 5,0 procent in het tweede kwartaal en 2,5 procent in het derde kwartaal.

In heel 2021 boekte Unilever op een omzet van 52,4 miljard euro een onderliggende groei van 4,5 procent.

De analistenconsensus rekende op een omzet van 52,1 miljard euro met een onderliggende groei van 4,3 procent. De onderliggende operationele marge schatten de analisten in aanloop naar de cijfers in op 18,3 procent.

Unilever meldde daarnaast een onderliggende operationele marge van 18,4 procent.

Netto verdiende Unilever afgelopen jaar 6,6 miljard euro.

Aandeelhouders kunnen nu een kwartaaldividend tegemoet zien van 0,4268 euro per aandeel. Unilever verhoogde het dividend in 2021 met 3 procent. 

Unilever gaat tevens voor 3 miljard euro aan eigen aandelen inkopen in 2022 en 2023.

Unilever meldde ook de verkoop van Unilever Life aan RS Group. Financiële details ontbraken.

Outlook

Unilever verwacht voor 2022 een onderliggende omzetgroei van 4,5 tot 6,5 procent. De prijzen blijven sterk, aldus het bedrijf.

Ook waarschuwde Unilever voor een "erg hoge kosteninflatie" in de eerste jaarhelft van meer dan 2 miljard euro. In de tweede jaarhelft zal dit afnemen tot ongeveer 1,5 miljard euro.

De onderliggende operationele marge zal dit jaar vermoedelijk met 1,4 tot 2,4 procentpunt dalen. Na 2022 zal er een herstel optreden.

In 2023 stijgt de omzet volgens de analisten vermoedelijk door naar 54,5 miljard euro. De onderliggende groei bedraagt dan naar schatting 4,1 procent, waaraan de prijzen 3,5 procentpunt bijdragen en de volumes 0,6 procent.

Speelbal

Unilever kent een roerige tijd. Activistische aandeelhouders trekken aan de bel en recent bleek Unilever een bod te hebben gedaan op de consumententak van GSK ter waarde van 50 miljard Britse pond.

Unilever is bezig met een strategische herbeoordeling van de portefeuille, en in dat licht moet het overnamebod ook worden gezien.

Het concern wil meer nadruk leggen op groeisectoren. Het gaat dan om de activiteiten op het gebied van persoonlijke verzorging, gezondheid en hygiëne. In deze segmenten ziet Unilever kans om een hogere duurzame groei te realiseren.

Daarbij dienen grote overnames te worden afgewisseld met meer desinvesteringen van merken die minder opleveren. Zo hoopt Unilever na iedere overname dat de zogeheten gearing weer vlot terugkeert naar het huidige niveau.

Ook streeft Unilever naar een vereenvoudiging van het organisatiemodel. In plaats van een matrixstructuur kiest Unilever voor vijf divisies: Beauty & Wellbeing, Personal Care, Home Care, Nutrition en Ice Cream. Dat zou beter zijn voor de groei.

Dit resulteert in circa 15 procent minder banen in het senior management en 5 procent minder bij het junior management. In totaal schrapt Unilever 1.500 banen wereldwijd.

In de komende twee jaar wil Unilever 600 miljoen euro aan kosten besparen.

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees over dit aandeel ook

  1. 09:31 Beursblik: goede cijfers Unilever
  2. 19 mrt De kogel is door de kerk bij Unilever

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
UNILEVER PLC 75% zegt kopen 20 stemmen

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 4 Red_ 10 februari 2022 09:37
    quote:

    Sjoerd schreef op 10 februari 2022 09:25:

    Inmiddels heeft Red_ gelijk, maar het waarom is me niet duidelijk..
    Redelijke omzetgroei, maar ook niet geweldig. Marges te gering. Moeten echt richting 20%. Daarnaast perspectieven voor 2022 minimaal en Jope is nul vertrouwen in. Wordt tijd dat die plaats maakt en ze beauty en food gaan splitsen.
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

UNILEVER PLC

47,090 09:45
+2,130 +4,74%
Premium

De kogel is door de kerk bij Unilever

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links