Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

'Lazard was er voor waardering Fortis/ABN’

DEN HAAG (AFN) - Zakenbank Lazard was als adviseur van de Staat verantwoordelijk voor de waardering van Fortis/ABN Amro, toen het Nederlands kabinet begin oktober 2008 besloot de bank te nationaliseren voor 16,8 miljard euro.

Dat zei oud-topambtenaar van het ministerie van Financiën Bernard ter Haar vrijdag bij de parlementaire enquêtecommissie. ,,Daar hadden we ze voor ingehuurd’’, zei Ter Haar.

Lazard waardeerde de Nederlandse delen van Fortis/ABN tussen de 12,8 en de 20 miljard euro. Dat was het kader waarmee toenmalig premier Jan Peter Balkenende in de finale onderhandelingen uiteindelijk met zijn Belgische collega Yves Leterme en bedrag van 16,8 miljard euro overeenkwam.

Extra verhoren

De enquêtecommissie probeert deze week in extra verhoren te achterhalen of Nederland daarmee te veel heeft betaald voor Fortis/ABN. Later moesten er namelijk nog miljarden bij om de bank overeind te houden. Inmiddels staat de teller op ruim 30 miljard euro.

Woensdag bleek dat een andere topambtenaar van Financiën, Erik Wilders, nooit van Lazard had begrepen dat een bedrag van 2,3 miljard euro niet een boekverlies was maar een kapitaaltekort en daarom in de waardering van Fortis/ABN had moeten worden opgenomen.

Ter Haar

Ter Haar sloot zich vrijdag aan bij de versie van Wilders. Ook hij wist van het boekverlies van 2,3 miljard euro, maar aan hem was tijdens de onderhandelingen in Brussel begin oktober 2008 gerapporteerd dat dat geen aanleiding gaf tot aanpassing van de waardering van de Nederlandse onderdelen van Fortis/ABN. ,,Dat laat ik echt voor de verantwoordelijkheid van Lazard.''

Hij vertelde dat op donderdag 2 oktober 2008 afwegingen moesten worden gemaakt op basis van ,,gebrekkige omstandigheden''. Er was te weinig tijd, ambtenaren zaten in een Brussels hotel waar ze niet direct toegang hadden tot alle stukken en er was fysieke druk omdat ambtenaren al dagenlang weinig hadden geslapen. Het was volgens Ter Haar allemaal geen ideaal proces, ,,maar de mensen die daar zaten wisten echt waar ze mee bezig waren''.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links