Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

'Schoonmaker dupe van moordende concurrentie'

'Schoonmaker dupe van moordende concurrentie'

UTRECHT (AFN) - Nederland kan zich voorbereiden op smerige treinen en vuile kantoren. De actiebereidheid onder de schoonmakers is drie keer zo groot als in 2010, toen er negen weken werd gestaakt en er een cao uit de bus kwam met een loonsverhoging.

,,Op het hoogtepunt van die acties hadden we zo'n 700 deelnemers, nu heb ik al 2000 aanmeldingen,'' zegt bestuurder Ron Meyer van FNV Bondgenoten. Hij eist 50 eurocent per uur extra voor de schoonmakers die bruto 10,28 euro per uur verdienen, maar in het eerste jaar 9 euro.

,,Maar de cao-onderhandelingen liepen al vast voordat we aan de looneis toe kwamen,'' aldus Meyer. Het doorbetalen van de twee eerste ziektedagen en het bieden van meer zekerheid voor mensen met tijdelijke contracten zijn voor de vakbond ook zware punten. En Meyer verwijt de werkgevers in feite dat ze zich niet aan de afspraken hebben gehouden. Tegenover het lagere loon van 9 euro in het eerste jaar zou zes dagdelen aan scholing moeten staan voor 35.000 van de in totaal 150.000 schoonmakers in het land. Slechts 3.000 mensen kregen zo'n opleiding en daardoor hielden de werkgevers 50 miljoen euro in kas, klaagt Meyer.

Hoge werkdruk

Hij schrijft de slechte arbeidsvoorwaarden toe aan de moordende concurrentie in de branche. Schoonmaakbedrijven schrijven laag in bij aanbestedingen van hun opdrachtgevers en dat leidt er toe dat het werk gedaan moet worden door steeds minder mensen. De schoonmakers klagen dan ook over een onaanvaardbaar hoge werkdruk. Het is dan ook geen toeval dat de acties zich richten op de opdrachtgevers zoals Nederlandse Spoorwegen, banken en andere bedrijven.

Probleem daarbij is dat de vakbond niet met de opdrachtgevers aan de onderhandelingstafel zit, maar met de schoonmaakbedrijven. Het liefst gaat Meyer in de toekomst ook aan tafel met de opdrachtgevers, die hij ziet als de ,,eerstverantwoordelijken.''

Het probleem beperkt zich volgens hem niet alleen tot de schoonmaakbranche. Bedrijven hebben in het verleden niet alleen massaal het schoonmaken uitbesteed, maar ook de catering en de bedrijfsbeveiliging. Meyer neemt niet het woord klassenstrijd in de mond, maar spreekt over een ,,emancipatiebeweging''. Het beeld van de vakbeweging als een club van blanke mannen van middelbare leeftijd en ouder klopt wat hem betreft niet. ,,Kijk donderdag maar naar de grote demonstratie in Amsterdam. Dat wordt een kleurrijk geheel.''

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links