Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Duits vertrouwen steunt beurzen

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen lieten dinsdag overwegend winsten zien. Een onverwachte toename van het Duitse ondernemersvertrouwen bood steun aan de aandelenmarkten. De waarschuwing van de Europese Centrale Bank (ECB) voor een moeilijk 2012 hield de stemming echter in toom.

,,Het is een rustige kerstmarkt. De kalkoen staat nog niet op tafel, maar iedereen denkt er al wel aan. Op de obligatiemarkt heerst opluchting na de succesvolle veiling van Spaanse obligaties. De belangstelling voor de staatsleningen was groot en de rente die Spanje moet betalen viel daardoor flink lager uit'', aldus analist Tom Muller van Theodoor Gilissen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 1 procent hoger op 296,93 punten. De MidKap-index klom 1,1 procent tot 443,69 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt stegen 1,1 en 0,9 procent. Londen bleef achter met een verlies van 0,2 procent.

Vertrouwen

ECB-president Mario Draghi waarschuwde maandagavond dat er flinke bedreigingen zijn voor de ontwikkeling van de economie en dat 2012 een moeilijk jaar zal zijn voor de banken. De druk van de obligatiemarkten op de eurozone zal volgens Draghi in het eerste kwartaal van 2012 zeer significant zijn.

Op macro-economisch vlak bleek echter dat het vertrouwen van Duitse ondernemers in de economie in de afgelopen maand onverwacht is gestegen. Ook het vertrouwen van Duitse consumenten in de economie viel hoger uit dan verwacht.

T-Mobile USA

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over december bleek daarentegen dat Nederlandse consumenten somberder zijn dan ooit tevoren.

In Frankfurt zakte Deutsche Telekom 1,6 procent na het afblazen van de overname van T-Mobile USA door het Amerikaanse telecomconcern AT&T. Het Duitse telecomconcern zou 39 miljard dollar (30 miljard euro) krijgen voor zijn Amerikaanse dochter. De overname stuitte echter op verzet van toezichthouders in de Verenigde Staten.

Financieringsfaciliteit

AstraZeneca verloor in Londen 2,3 procent. Het farmaceutische concern waarschuwde dat de winst dit jaar aan de onderkant van de verwachting zal uitkomen vanwege tegenvallende testresultaten vankandidaatmedicijnen.

Wavin klom in de MidKap 2,3 procent. De buizenfabrikant heeft met zijn banken overeenstemming bereikt over het verlengen en aanpassen van de bestaande financieringsfaciliteit.

Prefab beton

Heijmans won 1,6 procent. Het bouwbedrijf schrapt ruim twee derde van de 90 banen in de prefab betonfabriek Bestcon. Heijmans gaf recent al aan dat de marktomstandigheden in de markt voor prefab beton moeilijk zijn.

De euro toonde herstel en was 1,3076 dollar waard, tegen 1,3015 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 1,4 procent tot 95,18 dollar per vat en Brentolie werd 1,6 procent duurder.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links