Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Garantieregeling moeizaam op gang

DEN HAAG (AFN) - De garantieregeling die de overheid in het leven riep om banken zo ver te krijgen dat ze weer geld aan elkaar gingen lenen, kwam maar moeizaam op gang. Banken waren terughoudend om er gebruik van te maken. De regeling was bedoeld om de kredietverlening van bank aan huishoudens en bedrijven weer op gang te brengen en dat is uiteindelijk toch gelukt.

Dat bleek woensdag in de Tweede Kamer, waar de commissie-De Wit onderzoek doet naar de kredietcrisis. Aerdt Houben van De Nederlandsche Bank zei dat de toezichthouder het probleem van ,,stigmatisering'' heeft onderschat. Geen enkele bank wilde als eerste aankloppen voor noodhulp uit vrees dat dit voor de spaarders een sein zou zijn om hun geld terug te halen.

Het was de autoleasemaatschappij LeasePlan, die een bankvergunning heeft, die als eerste gebruikmaakte van de regeling. Maar dat was helemaal niet de bedoeling, bleek uit het verhoor van Erik Wilders van het ministerie van Financiën. Het ministerie stuurde erop aan dat ING als grote bank als eerste gebruik zou maken van de garantieregeling en dat bovendien de vier andere instellingen die een beroep wilden doen op de regeling, dat gezamenlijk naar buiten zouden brengen.

Garanties

Op 23 oktober 2008 riep de Staat de garantieregeling in het leven. De regeling had een plafond van 200 miljard euro, maar uiteindelijk is voor 50 miljard aan garanties verleend. Naast ING en LeasePlan hebben Fortis Bank Nederland, SNS Bank, NIBC en Achmea Hypotheekbank er gebruik van gemaakt.

De Nederlandse banken stonden niet bepaald te popelen om elkaar te hulp te schieten. Dit tot frustratie van de overheid. Bereidheid van Nederlandse geldschieters om de banken leningen te verstrekken, is van belang om de buitenlandse investeerders over de streep te trekken en dat leidt tot betere voorwaarden aan de lening.

LeasePlan

Dat bleek uit de ervaringen die LeasePlan en NIBC als eerste opdeden met de regeling. Voor het ministerie van Financiën was dat reden om op 16 januari 2009 een bijeenkomst te beleggen met de banken. ,,Toen waren de problemen voorbij'', aldus Wilders.

Achteraf hebben banken gezegd dat ze ook zonder garantieregeling overeind zouden zijn gebleven. Maar volgens Houben en Wilders heeft de regeling toch goed gewerkt. Uit cijfers blijkt dat de kredietverlening in ons land weer goed op gang is gekomen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links