Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Belofte Berlusconi stuwt Wall Street

NEW YORK (AFN) - De beurzen op Wall Street gingen in het laatste uur van de handel nog flink omhoog. De belofte van de Italiaanse premier Berlusconi dat hij aftreedt zodra het parlement een ingrijpend pakket bezuinigingen heeft aangenomen stuwde de koersen.

De Dow-Jonesindex sloot 0,8 procent hoger op 12170,18 punten. De S&P 500-index kreeg er 1,2 procent bij en sloot op 1275,92 punten. Technologiebeurs Nasdaq eindigde 1,2 procent hoger op 2727,49 punten.

Berlusconi maakte zijn besluit bekend na overleg met president Giorgio Napolitano. De Italiaanse Kamer van Afgevaardigden en de Senaat stemmen waarschijnlijk nog in november over de bezuinigingsmaatregelen die Italië moet doorvoeren. De oppositie vroeg dinsdag al om het aftreden van Berlusconi, nadat was gebleken dat hij niet meer kan rekenen op een meerderheid in het parlement.

Onzekerheid

,,De helft van de strijd is nu gestreden, maar de tweede helft is er nog steeds'', aldus een Amerikaanse handelaar. Hij doelde op de onzekerheid over wie Berlusconi gaat opvolgen. Ook heerst er bij politieke analisten argwaan of Berlusconi zijn voornemen daadwerkelijk zal uitvoeren.

Vanuit Griekenland was er nog geen nieuws over het aantreden van een nieuwe regering en een nieuwe premier. Wel vroeg vertrekkend premier George Papandreou donderdag zijn ministers hun ontslag aan te bieden. De onderhandelingen over een nieuwe regering verliepen dinsdagavond naar verluid moeizaam.

Nauwelijks bedrijfsnieuws

Bedrijfsnieuws was er dinsdag nauwelijks. Een opvallende daler was het bedrijf Targacept, dat ruim 60 procent in waarde verloor. Een medicijn dat Targacept samen met farmaceut AstraZeneca ontwikkelde, bleek in eerste testen slecht te scoren. AstraZeneca verloor in Londen slechts 3,2 procent.

Bank of America (BofA) steeg 1,2 procent. Volgens de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal overweegt de Amerikaanse bank om een groter deel van zijn belang in China Construction Bank te verkopen om de financiële buffers te verstevigen. In augustus liet BofA al weten ongeveer de helft van zijn belang van 10 procent in de Chinese bank te willen verkopen.

De euro was dinsdag 1,3840 dollar waard, tegen 1,3790 bij het sluiten van de Europese beurzen. De prijs van Amerikaanse olie steeg met 1,4 procent tot 96,87 dollar. Brentolie werd 0,6 procent duurder en kostte 115,26 euro per vat.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links