Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Grieks referendum zaait onrust op beurzen

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen lieten dinsdagmiddag stevige verliezen zien, onder aanvoering van de financiële fondsen. Beleggers maakten zich zorgen over de gevolgen van een Grieks referendum over de Europese noodsteun aan het land. Ook de schuldensituatie in Italië bleef de gemoederen bezighouden.

,,De paniek is weer terug. Het Griekse referendum zet de hele zaak weer op losse schroeven. Het referendum vindt ook pas in januari plaats waardoor kostbare tijd verloren gaat. De onderhandelingen met de banken over de kwijtschelding van de helft van de Griekse schulden zullen hierdoor ook vertraging oplopen'', aldus beleggingsstrateeg Michel van der Stee van Van Lanschot Bankiers.

De AEX-index in Amsterdam stond 3,6 procent lager op 296,29 punten. De MidKap-index daalde 4 procent tot 466,65 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen verloren tussen 2,9 en 4,9 procent. In Milaan duikelde de beurs 5,4 procent. Door de aanhoudende zorgen over de schuldenberg van Italië liep ook de rente op de staatsleningen van het land verder op.

Voortslepende schuldencrisis

De voortslepende schuldencrisis in de eurozone kwam weer bovenaan de agenda te staan nadat de Griekse premier George Papandreou liet weten dat de regering begin 2012 een referendum zal houden over het jongste Europese financiële hulppakket aan het land. De regering wil van de kiezers horen of ze het noodpakket steunen of niet.

De Franse president Nicolas Sarkozy heeft met verbijstering kennisgenomen van het plan van de Grieken om een referendum te houden. Sarkozy en de Duitse bondskanselier Angela Merkel voeren dinsdagmiddag overleg over het Griekse voornemen.

Europese bankaandelen

De onzekerheid over de schuldencrisis en over de gevolgen van het faillissement van het Amerikaanse effectenhuis MF Global zette de Europese bankaandelen onder druk. Ook hebben banken opnieuw miljarden euro's gestald bij de Europese Centrale Bank, waaruit blijkt dat banken elkaar geen geld durven uit te lenen.

In Frankfurt zakte Deutsche Bank 8 procent. Op de Parijse beurs voerden BNP Paribas, Société Générale en Crédit Agricole de daling aan met verliezen tussen 9 en 14 procent. In Amsterdam ging bank en verzekeraarING bijna 12 procent onderuit en leverde verzekeraar Aegon 7,6 procent in.

DSM

DSM verloor 1,6 procent ondanks dat het speciaalchemiebedrijf de winst en omzet in het afgelopen kwartaal flink zag stijgen. De onderneming bevestigde ook de verwachting voor 2011.

In Zürich zakte Credit Suisse 7,4 procent na teleurstellende derdekwartaalcijfers. De Zwitserse bank kondigde tevens aan nog eens 1500 banen te schrappen.

De euro ging ook onderuit en was 1,3700 dollar waard tegen 1,3925 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 2,9 procent tot 90,50 dollar per vat en Brentoliewerd 1,7 procent goedkoper.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links