Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

'Hogere opening AEX'

AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse beurs zal maandag naar verwachting hogere openen. Ook de andere Europese beurzen zullen met winsten beginnen. Beleggers blijven vertrouwen houden dat de Europese leiders deze week een antwoord zullen vinden op de voortwoekerende schuldencrisis.

,,De AEX zal circa 1 punt hoger openen. Er is dit weekeinde geen concreet nieuws uit Europa gekomen over de crisisaanpak, maar dat werd ook nog niet verwacht. De hoop blijft dat we woensdag een crisisplan krijgen dat aanvaardbaar is voor de meeste partijen. Daarnaast zien we een sterk positief beeld in Azië, waar de groei weer wat lijkt aan te trekken', aldus vermogensbeheer Danny Geerken van Haags Effektenkantoor.

De leiders van de 27 EU-landen slaagden er zondag nog niet in afspraken te maken om de eurocrisis op te lossen. Ze komen woensdag in Brussel opnieuw bijeen voor een extra top. Dan moet duidelijk worden op welke manier de stootkracht van het noodfonds voor eurolanden kan worden vergroot.

TomTom

Volgens de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy is de extra top nodig omdat de materie zo gecompliceerd is. Sarkozy onderstreepte dat Duitsland en Frankrijk op één lijn zitten. Eerder waren er geluiden dat zij het oneens zouden zijn over onder meer de versterking van het noodfonds voor de euro.

In Amsterdam openden internetbroker BinckBank en navigatiebedrijf TomTom maandag voorbeurs de boeken over het afgelopen kwartaal. TomTom kondigde daarbij een reorganisatie aan. Daarnaast meldde Swedish Automobile, het moederbedrijf van Saab, dat de overeenkomst met de Chinese autobedrijven Youngman en Pang Da per direct is opgezegd.

Crisisaanpak

In het Verre Oosten gingen de belangrijkste beurzen maandag stevig omhoog op de hoop dat Europa deze week een akkoord zal bereiken over de crisisaanpak. Daarnaast werd de stemming gesteund door gunstig economisch nieuws uit Japan, dat in september een handelsoverschot boekte, en uit China, waar de industrie uit het dal lijkt te klimmen. In Tokio sloot de Nikkei 1,9 procent hoger.

In New York stegen de graadmeters vrijdag tot de hoogste standen sinds begin augustus. De Dow-Jonesindex sloot 2,3 procent hoger op 11.808,79 punten. De S&P 500-index ging 1,9 procent vooruit tot 1238,25 punten en technologiebeurs Nasdaq steeg 1,5 procent tot 2637,46 punten.

Olie

Ook op de Europese beurzen werden vrijdag stevige winsten geboekt. De AEX-index sloot 2,2 procent hoger op 305,70 punten, de hoogste stand sinds 4 augustus. De MidKap-index steeg 2,1 procent tot 484,62 punten. De graadmeters in Londen en Parijs stegen respectievelijk 1,9 en 2,8 procent. De DAX in Frankfurt won 3,5 procent.

De euro was maandag voor aanvang van de aandelenhandel 1,3939 dollar waard tegen 1,3885 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 1,3 procent tot 88,50 dollar per vat en Brentolie werd 1,2 procent duurder.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 24 oktober 2011 08:14
    Zolang de huizenprijzen dalen, er onzekerheid is over de pensioenen zal het consumentenvertrouwen, en besteding dalen en is het einde niet in zicht alle macro economische plannen ten spijt.
    We zullen ons tafelzilver moeten verkopen: www.sellgo.nl om in onze eigen oude dag te voorzien.
  2. kwast-c 24 oktober 2011 08:24
    GEWELDIG wat een opeming,wél een heel punt,ongelooflijk,niet te vatten na een weekend van GELUL :-).
    Een echte opening ,als er vertrouwen was geweest en dat is er dus niet mininmaal 9 punten.
    Mijn gevoel zegt dat er vandaag wel meer uit zal lekken en tot besef komen dat het niet te redden valt als Griekenland niet gecontroleerd failliet gaat.
    1 januar 2012 Griekenland gewoon niet meer op de balans .
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links