Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Gasunie en Vopak bekijken herdistributie gas

ROTTERDAM (AFN) - De Gasunie en tankopslagbedrijf Vopak onderzoeken de mogelijkheid om vloeibaar gas vanuit Rotterdam met schepen te herdistribueren. Dat maakten zij vrijdag bekend bij de opening van de eerste importterminal voor vloeibaar gas (LNG) op de Maasvlakte in Rotterdam.

Een andere mogelijke nieuwe activiteit die de bedrijven samen onderzoeken, is de inrichting van een tankfaciliteit in Rotterdam om schepen te voorzien van gas als brandstof. De verwachting is dat de scheepvaart in de toekomst onder druk van strengere regelgeving overstapt naar gas als alternatief voor de milieubelastende bunkerolie.

Topman Eelco Hoekstra van Vopak benadrukte dat de plannen zich in een pril stadium bevinden en dat er nog geen investeringsbeslissing is geenomen.

Gate-terminal

Gasunie en Vopak zijn partners in de Gas Access To Europe (Gate)-terminal op de Maasvlakte, die later op de vrijdag officieel wordt geopend door koningin Beatrix. Hier wordt vanuit onder meer vanuit productielanden als Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten per tanker aangevoerd vloeibaar aardgas gelost, opgeslagen en verdampt, waarna het in het landelijk gastransportnetwerk wordt gepompt.

De terminal, die een investering vergde van 800 miljoen euro, wordt van van groot belang geacht voor de energievoorziening in Noordwest-Europa omdat deze regio inclusief Nederland minder afhankelijk wordt van de aanvoer van gas via pijpleidingen uit bijvoorbeeld Rusland.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links