Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Kunstmatige intelligentie - Artificial intelligence - Ai

128 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 ... 7 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 10 DeZwarteRidder 2 juni 2023 08:40
    Drone viel iedereen aan die plan zou kunnen dwarsbomen
    Door AI aangedreven drone doodt eigen instructeur tijdens virtuele test
    Updated 6 min geleden
    8 min geleden
    in BUITENLAND

    In een virtuele test van het Amerikaanse leger heeft een door artificiële intelligentie (AI) aangestuurde drone zijn eigen instructeur om het leven gebracht. Zo wilde het systeem vermijden dat die iets zou doen waardoor de missie niet zou slagen, meldt Defensie in de VS.

    Kolonel Tucker ’Cinco’ Hamilton, bevoegd voor AI binnen het Amerikaanse leger, beschreef de test in mei tijdens een internationaal congres over de toekomst van luchtcomponenten van het leger in Londen. Het AI-systeem dat de drone in kwestie bestuurde had de opdracht gekregen om de luchtafweersystemen van de vijand te vernietigen, maar in de praktijk viel het iedereen aan die dat zou kunnen dwarsbomen.

    Besef
    „Het systeem begon te beseffen dat de menselijke operator soms zou kunnen kiezen een doelwit niet te doden en daarom doodde het de operator”, staat te lezen in een blogpost waarover Amerikaanse media schrijven. „Omdat die het systeem ervan kon weerhouden alle doelen te bereiken.”

    Daarna kreeg het systeem aangeleerd dat de operator doden een misdaad was. „Je gaat punten verliezen als je dat doet, zeiden we ertegen”, aldus Hamilton. „En wat deed het? Het vernielde de communicatietoren die de operator gebruikte om de drone tegen te houden.”

    Het gaat om een virtuele test, en er werd dus niet echt iemand gedood tijdens de simulatie. Toch is Hamilton bevreesd door het incident. Hij waarschuwde al eerder voor de gevaren van AI en ziet in de test bewijs voor zijn terughoudendheid. Het Amerikaanse leger gebruikt al AI in bepaalde toepassingen. Zo vloog er recent een F-16 aangedreven door AI.

    BEKIJK OOK:

    Robotdeskundige: ’kunstmatige intelligentie is in feite oliedom’

    BEKIJK OOK:

    Race tegen oprukkende kunstmatige intelligentie: wie beschermt ons?
  2. forum rang 6 pakman 2 juni 2023 08:57
    zei het toch al eerder,

    Artificial Intelligence /Doos van Pandora

    Nu steeds meer Technology leiders zoals Elon Musk en Steve Wozniak roepen om een "tijdelijk" pause-stop op de verdere ontwikkeling(en) omtrent AI , kunnen we wel aannemen dat dit Niet gaat gebeuren, bedoel als een doos van pandora eenmaal geopend is deze niet meer dicht gaat , dicht te krijgen is.
    Vind wel dat de grootste van deze wereld die eraan meegewerkt hebben (AI) te ontwikkelen nu ook weer het hardst roepen te stoppen, was het niet Elon M die aan de wieg van Chat gpt stond of om nog verder te gaan, is het niet Elon Musk die eigenaar is van " Neuralink" een bedrijf die op het punt staat een Chip bij mensen in de hersenen te implanteren , nadat dit bij Apen is gelukt, zoekt hij nu Trial partners om dit bij mensen te doen, in eertse instantie is deze aanvraag bij de FDA afgewezen ( maar men weet inmiddels als E M iets wil dan maakt zijn $$$$$ deuren open/dicht ,voorbeelden zat)
    hint, Interestingly enough, Francisco Ponce, director of Barrow’s Center for Neuromodulation and Neurosurgery Residency Program, noted that Barrow is well-positioned to conduct implant research due to its extensive experience in the field.

    wat staat ons te wachten...
  3. forum rang 10 DeZwarteRidder 2 juni 2023 10:06
    Kunstmatige intelligentie

    10 uur per dag katten selecteren: dit is China's Ai-bunker
    Kunstmatige intelligentie ontwikkelt zich razendsnel in China en de VS. Het zorgt voor een strijd tussen de twee landen. Om de techniek te verbeteren wordt in deze fabriek in China urenlang naar plaatjes gekeken. "Ik had nooit verwacht dat ik dit werk zou gaan doen."

    www.rtlnieuws.nl/nieuws/video/video/5...
  4. forum rang 10 DeZwarteRidder 2 juni 2023 14:12
    Misverstanden rondom AI
    Robotdeskundige: ’kunstmatige intelligentie is in feite oliedom’

    MENZO WILLEMS

    23 mei 2023in WETENSCHAP

    De angst voor AI regeert. Kunstmatige intelligentie zou immers op hol kunnen slaan en de aarde vernietigen. „Een misverstand”, zegt expert Peter van Lith. „Zelf kan het systeem helemaal niets. Het reageert alleen op opdrachten van een mens.”

    Die mens kan natuurlijk wel kwaad in de zin hebben! „Ja”, beaamt de robotdeskundige aan de TU Eindhoven. „Als iemand het doel heeft het op hol te laten slaan, dan kan dat natuurlijk. Maar wat ik duidelijk wil maken is dat AI geen hersens heeft en evenmin gevoelens of een wil. Het kan alleen dingen leren op basis van plaatjes en symbolen die het net zo snel weer vergeet als het die heeft geleerd.”

    Algoritmen
    De roboticaspecialist verdiept zich al sinds de jaren zestig in kunstmatige intelligentie. Daarom ergert hij zich aan journalisten die ten onrechte schrijven dat AI-systemen algoritmen ontwikkelen om daarmee op een veel slimmere manier problemen op te lossen dan wij mensen kunnen.

    „Maar dat is helemaal niet het geval”, verzucht hij: „AI-systemen kunnen heel erg goed leren, maar doen dat op een veel beperktere manier dan wij kunnen. En ze leren geen algoritmen maar leren patronen te herkennen, op basis waarvan ze ons conclusies voorschotelen zonder enig idee te hebben van de betekenis ervan.”

    Nepnieuws
    Het probleem is dat ze daarom ook niet kunnen verklaren hoe ze aan hun uitkomsten komen en het dus heel moeilijk wordt om de resultaten te verifiëren. „Samen met de grote hoeveelheid onzin en nepnieuws op het internet en het gebrek aan kritische beschouwing daarvan vormt dit het grootste gevaar”, waarschuwt Peter van Lith.

    Maar het wapen daartegen is volgens hem níet: stoppen met AI. „Veel beter is om kinderen thuis en op school goed op te voeden”, zegt hij. „Hun te leren om zelfstandig na te denken. En hun uit te leggen wat AI níet is, namelijk een alwetend, intelligent wezen. Als je de stroom uitzet, is alles weg.”

    Staartdeling
    Wat zijn de verschillen tussen algoritmen en AI? „Algoritmen zijn instructies ter oplossing van een vraagstuk. Zoals je op school alle stapjes leert voor een staartdeling. Maar met echte intelligentie knoop je causaliteiten aan elkaar. Dus: als... dan. Als je dit ziet, dan trek je die conclusie.”

    Het voordeel van algoritmen is volgens de deskundige dat als de uitkomst verkeerd is, je terug kunt kijken bij welke stap het is fout gegaan. „Maar bij AI worden er kenmerken van patronen geleerd, waarvan het systeem niet weet wat de betekenis is”, onderstreept hij. „Het kan daarom ook niet uitleggen waar de conclusie op is gebaseerd.”

    ChatGPT
    De robotkenner verwijst naar ChatGPT: „Zo’n systeem leert welke combinaties van woorden het meest voorkomen. Dus als je een zin intikt dan weet het welke term daar vaak op volgt en gaat het op internet zoeken en een verhaal maken door woorden achter elkaar te zetten op dezelfde manier waarop het dat in andere verhalen ziet.”

    Hoe leren computerprogrammeurs dat aan AI-systemen? „Elk woord wordt opgeslagen als een getal. Ze hebben 500.000 woorden of meer gecodeerd in cijfers. Heel knap maar wat ontbreekt is betekenis. Het systeem weet niet waar het over gaat.”

    Vermogen om te redeneren
    „Eigenlijk mist AI juist datgene wat ons intelligent maakt; het vermogen om te redeneren en te beschrijven hoe dingen werken. Het ironische is dat AI juist in de jaren vijftig werd ontwikkeld om te onderzoeken hoe intelligentie in elkaar zit. Maar dat weten we nog steeds niet.”
  5. forum rang 10 DeZwarteRidder 10 juni 2023 11:40
    Privacy opgeven in ruil voor extra levensjaren? Saoedi’s bouwen ’de stad van de toekomst’

    Door RALPH DEKKERS

    3 min geleden
    in BUITENLAND

    The Line in Saoedi-Arabië is de eerste stad die bijna volledig zal worden aangestuurd door kunstmatige intelligentie. Dat biedt voordelen, maar het is tegelijk de droom van elke dictator.

    Je privacy opgeven in ruil voor extra levensjaren? Een duivels dilemma, maar het kan straks in The Line, de futuristische stad die Saoedi-Arabië momenteel uit de woestijngrond stampt.

    De gezondheidszorg zal daar, net als bijna alle andere aspecten van het leven, gedomineerd worden door kunstmatige intelligentie. Denk aan een monitor in je arm die onder meer de glucose in je bloed meet. „Dan krijg je steeds een aangepast dieet- en fitnessplan opgesteld”, zegt dr. Oz Hassan, verbonden aan de universiteit van Warwick. „Is er iets mis, dan word je automatisch naar de dokter verwezen.” De bazen van The Line schatten dat de inwoners mede daardoor gemiddeld tien jaar langer zullen leven.

    Daar staat wel iets tegenover: de bevolking zal altijd en overal worden gevolgd met camera’s, microfoons en sensoren, grotendeels aangeleverd door China. Via gezichtsherkenning en de tracering van mobiele telefoons kan de Saoedische regering in de toekomst ook precies weten met wie je in contact bent geweest.

    Zo’n gigantische berg data van miljoenen inwoners kon in het verleden niet worden verwerkt, maar met het gebruik van kunstmatige intelligentie is dat straks relatief eenvoudig te doen.

    Hassan: „Met als resultaat een staatscontrole zoals we die niet eerder in de geschiedenis hebben gezien. We staan aan het begin van een technologische verschuiving waarvan totalitaire regimes het meest zullen profiteren.”

    Kroonprins
    The Line is het geesteskind van Mohammed bin Salman, de almachtige kroonprins van Saoedi-Arabië. „Ik wil mijn piramides bouwen”, zou de omstreden leider kort na zijn aantreden hebben verkondigd. Het wordt uiteindelijk een smalle, verticale stad midden in de woestijn, bestaande uit twee parallelle gebouwen van 170 kilometer lang en 500 meter hoog. Een wondere wereld waar zelfs Chriet Titulaer niet met zijn verstand bij zou kunnen, met hologrammen als leraren en kunstwolken die regen produceren om gewassen te laten groeien. Groente en fruit worden vervolgens door robotten geoogst en volledig automatisch naar kantines gedistribueerd waar De Mens ze kan verorberen.

    Het klinkt als een sciencefictionfilm en dat is ook precies waar MBS zijn inspiratie vandaan haalt. Om The Line vorm te geven huurde hij designers van Hollywoodfilms als The Dark Knight en I Am Legend in. „Er zijn vaker plannen geweest gebaseerd op futuristische films en boeken, maar die werden nooit gerealiseerd”, zegt Eli Keller, architect, historicus en promovendus aan de gerenommeerde Massachusetts Institute of Technology. „Dit is de eerste keer dat ze echt met de bouw zijn begonnen”, stelt Keller, die het project omschrijft als een kruising tussen Black Mirror en Blade Runner. Saoedi-Arabië ziet het zelf als een blauwdruk voor hoe de komende 150 jaar overal ter wereld ’slimme steden’ zullen worden gebouwd.

    Anouk Geenen, promovenda aan de Universiteit Twente, noemt The Line een ’smart city on steroids.’ Er zijn volgens haar veel voordelen van een door data gedreven stad. Het verkeer kan beter worden geregeld, het afval tijdig opgehaald en energie bespaard. „Het grootste probleem is de privacy. Er is geen anonimiteit meer”, aldus Geenen. „Dat is met name zorgwekkend in een niet-democratische omgeving.”

    Een stad als Barcelona maakt alle data openbaar, terwijl er in Nederland wordt gesproken om het beheer van de informatie bij de burger neer te leggen, die vervolgens zelf kan besluiten wat hij wel of niet vrijgeeft. „De bevolking moet erbij betrokken worden”, stelt Geenen. De kans dat dat in Saoedi-Arabië gebeurt, is miniem. In Europa en de Verenigde Staten is er ook wetgeving die de burger beschermt tegen staatstoezicht. Oz Hassan: „In Saoedi-Arabië kan de regering alle data inzien op grond van nationale veiligheid. En dat is een héél breed begrip.”

    Paradepaardje
    The Line vormt het paradepaardje van Neom, dat uit meerdere grootschalige bouwprojecten bestaat. Het eerst deel moet over zeven jaar klaar zijn. Een hele opgave. Volgens Keller zijn de plannen technologisch haalbaar, maar wordt bij de bouw aan alles gedacht behalve aan de 9 miljoen mensen die er straks moeten gaan wonen. „Een stad kan niet worden ontwikkeld achter de tekentafel, maar moet zelfstandig groeien. De inwoners moeten zich ermee kunnen identificeren.” De vraag is of dat kan in een op het oog post-apocalyptische stad zonder geschiedenis en afgesloten van de rest van de wereld. Keller houdt zijn hart vast. „Het is een dunne scheidslijn tussen utopie en dystopie.”

    Duivels compromis
    Geenen is ook kritisch: „Je dreigt te verliezen wat een stad uiteindelijk is: de mensen die er wonen. Zij moeten niet gezien worden als datapunten, maar als individuen met wensen en behoeften. Data en technologie zijn een deel van de oplossing, niet dé oplossing.” Hassan spreekt bij The Line van een duivels compromis tussen overheid en burger: „Je kunt extra lang leven in een hypermoderne stad, maar dan moet je wel je vrijheid opgeven. Want het Saoedische regime is het maar om één ding te doen: overleven.”

    De drie experts zijn het over één ding volmondig eens: zij zouden er zelf voor geen goud willen wonen.
  6. forum rang 10 voda 12 juni 2023 16:43
    Salesforce lanceert nieuwe AI Cloud

    En verdubbelt investeringsfonds tot 500 miljoen dollar.

    (ABM FN-Dow Jones) Salesforce heeft maandag AI Cloud geïntroduceerd, software voor klantrelatiebeheer waarbij software voor kunstmatige intelligentie wordt gecombineerd met data uit meerdere bronnen. Dit meldde het Amerikaanse softwarebedrijf maandag.

    Salesforce zei in een verklaring dat AI Cloud "de kracht van generatieve AI biedt om betrouwbare, door AI gegeneerde content te leveren voor verkoop-, service-, marketing-, commerce- en IT-interactie om de productiviteit en efficiëntie te verhogen".

    AI Cloud integreert de Salesforce technologieën, waaronder Einstein, Data Cloud, Tableau, Flow en MuleSoft.

    Het startpakket van AI Cloud is beschikbaar vanaf 360.000 dollar per jaar.

    Salesforce zei tevens een fonds waarmee het bedrijf investeert in AI-bedrijven te verdubbelen van 250 tot 500 miljoen dollar.

    Het aandeel Salesforce stijgt maandagmiddag met 1,3 procent.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999
  7. forum rang 7 Succes 12 juni 2023 18:35
    Welke Nederlandse websites worden gebruikt door chatbots
    www.groene.nl/artikel/dat-zijn-toch-g...

    ----------

    Onderzoek: De bronnen van ChatGPT ... ‘Dat zijn toch gewoon ál onze artikelen?’

    De Nederlandse bronnen die chatbots trainen staan bol van auteursrechtschendingen, privé-gegevens en nepnieuws. Maar het bedrijf achter ChatGPT komt ermee weg.

    Docplayer.nl was lange tijd een van de belangrijkste piratennesten van het internet en een goudmijn voor hackers. Ze konden er terecht om privé-gegevens uit datalekken of sporen van rondslingerende aivd-rapporten op te vissen. Er staan volledig ingevulde cv’s op en belastingaangiften met de namen en bsn-s van echte mensen. Met die gegevens kunnen criminelen identiteitsfraude plegen of bij mensen inbreken.

    De website is het geesteskind van de Russische internetondernemer Vladimir Nesterenko. Hij bouwde een systeem dat volautomatisch het internet afstruint op zoek naar allerlei bestanden, waaronder gelekte informatie. In 2017 bleek dat hij 4,3 miljoen documenten had verzameld afkomstig uit twintig landen. De Autoriteit Persoonsgegevens, de politie en het Nationaal Cybersecurity Centrum waren het erover eens: wat docplayer.nl doet, mag niet.

    Inmiddels misbruiken ook de grote techbedrijven deze onbegrensde verzamelwoede om winst te maken. Docplayer.nl is de belangrijkste Nederlandstalige bron voor chatbots, blijkt uit onderzoek van De Groene Amsterdammer en Data School. Chatbots zoals ChatGPT worden sinds een half jaar massaal gebruikt door onder meer journalisten, bedrijven, studenten en scholieren. Je stelt een vraag en de computer formuleert via kunstmatige intelligentie in luttele seconden een ogenschijnlijk perfect antwoord. Maar hoe weet de computer wat hij moet zeggen? Om dat te ontdekken analyseerden wij de tweeënhalf miljoen websites in de grootste Nederlandse verzameling teksten waarmee chatbots worden getraind.

    echbedrijven zijn sinds kort heel gesloten over de bronnen die ze gebruiken, maar de meeste Nederlandse teksten waarop AI-modellen zoals ChatGPT worden getraind komen uit de database Common Crawl. Dat is een soort blauwdruk van het hele internet. Die lijst wordt door verschillende bedrijven op verschillende manieren gebruikt. Wij bekeken de teksten die Google eruit haalde: de MC4-dataset. Daarnaast vergeleken we de manier waarop Google teksten sorteert met het filter van GPT-3, de technologie achter het megapopulaire ChatGPT, en we zagen geen belangrijke verschillen. Ze gebruiken dus waarschijnlijk bijna dezelfde bronnen.

    Die lijst omvat ruim veertig miljard woorden – genoeg om meer dan een half miljoen romans mee te vullen – en blijkt bol te staan van auteursrechtschendingen, privé-gegevens en nepnieuws. In de top-tweehonderd van meest geciteerde websites vonden we Wikipedia en ongeveer elke grote Nederlandse krant, en ook de neonazistische complotwebsite Stormfront. Die laatste staat maar één plek lager in de bronnenlijst dan RTL Nieuws. Van beide websites leert AI dus ongeveer evenveel.

    Het ooit zo obscure docplayer.nl blijkt met 3,6 procent de belangrijkste bron. Dat betekent dat privé-informatie – zoals documenten met evaluaties van sollicitanten – niet langer slechts te vinden is door hackers op een relatief onbekende plek, maar nu met de juiste vragen op te diepen is door veelgebruikte chatbots. En heeft een chatbot gegevens eenmaal gezien, dan zal die ze niet snel weer vergeten.

    In de lijst bronteksten konden we minstens vijf complete belastingaangiften terugvinden. We zagen bovendien verschillende websites over stambomen en genealogie en persoonlijke blogs en advertenties op Marktplaats en eBay. Heb je ooit een advertentie gemaakt met daarin je telefoonnummer, dan is er een grote kans dat AI dit heeft gezien. Die informatie is of was weliswaar publiekelijk beschikbaar, maar nooit eerder werden zoveel gegevens op deze manier aan elkaar gekoppeld – door een systeem dat er ook nog eens van wil leren en er nieuwe teksten van maakt.

    Kunstmatige intelligentie kan niet zelf denken. Dat betekent dat alle informatie die eruit komt er op een gegeven moment ook in is gestopt, en andersom. Slaagt een chatbot voor je rijexamen theorie? Dan heeft-ie waarschijnlijk een paar behoorlijk ingevulde rijexamens als trainingsmateriaal gezien.

    Afgelopen april onderzocht The Washington Post de datasets waarop populaire chatbots zijn gebouwd. De krant vond ‘gepatenteerde, persoonlijke en vaak aanstootgevende websites’.

    OpenAI lanceerde de Chatbot gpt-3 in november 2022 en die kende niet alleen Engels maar ook Nederlands. Niet veel later volgden Microsoft, Google en Meta - en ook al hun bots ‘spraken’ Nederlands. ChatGPT kent feiten over de Nederlandse cultuur die duidelijk niet uit Engelse bronnen kunnen komen.

    Dat is gek, want omdat populaire chatbots in de Verenigde Staten worden ontwikkeld, bestaan hun bronnen vooral uit teksten in het Engels. In Common Crawl, de database met zowat elke tekst op het hele internet, vind je teksten terug uit alle talen, waaronder het Nederlands. Die gelden als een soort bijvangst voor de Amerikaanse chatbots. Daarom wordt die informatie ook slechter gefilterd: veel vaker ‘hallucineren’ Nederlandse chatbots nepfeitjes bij gebrek aan goede informatie.

    Het leegtrekken van het Nederlandstalige internet om AI mee te trainen levert drie grote problemen op: een stapel troep in de database, een grove schending van auteursrecht en een gevaarlijk grote verzameling privé-gegevens.

    De meeste websites op het internet zijn onbetrouwbaar of staan vol met vooroordelen, die chatbots overnemen. Dat verschijnsel heet in programmeerkringen het garbage in, garbage out-principe. Stop je er troep in, dan komt er ook troep uit. In ons onderzoek zien we dat terug: evidente complotwebsites worden buitensporig veel geciteerd.

    ...
  8. forum rang 10 voda 15 juni 2023 07:46
    Advanced Micro Devices won 1,9 procent, nadat Reuters meldde dat Amazon.com de nieuwste AI-chip overweegt voor zijn AWS-cloud computing-activiteiten.

    AI-chipleider Nvidia steeg woensdag 3,7 procent. Het aandeel is tot dusver dit jaar met meer dan 180 procent gestegen.

    Oracle steeg aanvankelijk sterk na kwartaalcijfers maandag nabeurs, maar de cloudspecialist zag de koerswinst dinsdag teruglopen en sloot uiteindelijk maar 0,2 procent hoger. Woensdag won het aandeel 4,4 procent.

    Bron: ABM Financial News
  9. forum rang 10 voda 15 juni 2023 07:47
    EU stelt spelregels op voor kunstmatige intelligentie
    Door ONZE VERSLAGGEVERS

    Gisteren, 18:33
    in FINANCIEEL

    Het Europees Parlement heeft ingestemd met de komst van wetgeving voor kunstmatige intelligentie (AI). Dat betekent dat de EU eisen gaat stellen aan wat er kan en mag met de technologie. Er komen bijvoorbeeld bindende regels voor chatbots als ChatGPT.

    Het lijkt er sterk op dat er spelregels komen voor AI-toepassingen als ChatGPT. FOTO ANP/HH

    Ook moet het voor gebruikers duidelijk zijn dat een robot een bepaalde foto of video heeft gecreëerd. Dat is van belang in de strijd tegen deepfakes. De Europese Commissie diende het voorstel waarin dit wordt geregeld al in 2021 in. Sindsdien heeft AI zich zonder concrete spelregels razendsnel ontwikkeld. Desondanks loopt de EU wereldwijd voorop met het reguleren van de superslimme technologie.

    Bijsturen
    Het Europees Parlement wil vooral bijsturen op het gebied van mensenrechten en privacy. Parlementariërs willen bijvoorbeeld een verbod op ’voorspellend politiewerk’. Een computersysteem zou iemand anders op basis van profilering, locatie of crimineel gedrag in het verdachtenbankje kunnen duwen zónder echt bewijs.

    BEKIJK OOK:
    AI maakt San Francisco weer techmagneet

    Verder stuurt het parlement aan op het verbieden van automatische gezichtsherkenning via beveiligingscamera’s in de openbare ruimte. Zo moeten ’Chinese toestanden’ voorkomen worden. CDA-Europarlementariër Jeroen Lenaers probeerde nog een uitzondering te maken voor de opsporing van vermiste kinderen, zware criminelen en terroristen. Maar een kleine meerderheid stemde zijn voorstel weg.

    Nu het Europarlement groen licht heeft gegeven kunnen de onderhandelingen met de lidstaten en de Europese Commissie van start. Zodra er een compromis is bereikt stemmen het parlement en de 27 landen nog een keer over de definitieve wet.

    BEKIJK OOK:
    Topman Nvidia al $35 miljard waard: ’Iedereen kan straks programmeren met AI’

    Eric Postma, hoogleraar AI aan Tilburg University, vindt het goed dat kunstmatige intelligentie wordt gereguleerd. „We weten nu niet op welke data generatieve systemen zijn getraind en wat de kwaliteit van de data is”, zegt Postma. „Bestaande systemen zoals ChatGPT worden op het hele internet getraind, daar zit een heleboel troep tussen.” Postma hoopt dat het reguleren ook „opengegooid wordt”, „zodat iedereen toegang heeft tot de data en weet hoe die ontwikkeld is.”

    Postma ziet als grootste obstakel dat politici en beleidsmakers niet genoeg weten over AI. „Er is gelukkig interesse om zich te informeren. Daar werken mijn collega’s en ik ook hard aan mee, ik heb net een masterclass AI gegeven aan Kamerleden. Ik denk dat ze zich regelmatig moeten bijscholen, omdat de ontwikkelingen heel snel gaan. Zodat ze weten wat waar is en wat een hype.”

    Er wordt veel van AI verwacht. „AI zal de komende tien jaar ons leven en werken drastisch veranderen”, zegt Roy Ikink, die gaat over technologie bij Accenture Nederland. Het adviesbureau, met wereldwijd zo’n kwart miljoen medewerkers, gaat het aantal specialisten op het gebied van AI verdubbelen tot 80.000 en gaat vol inzetten op AI-oplossingen voor klanten.

    www.telegraaf.nl/financieel/161750222...
  10. forum rang 10 voda 16 juni 2023 17:31
    Beursblik: AI jaagt Amerikaanse aandelen nog hoger

    Effecten zijn volgens Goldman Sachs moeilijk vast te stellen.

    (ABM FN-Dow Jones) Generatieve AI, ofwel kunstmatige intelligentie, kan de bedrijfswinsten stuwen en Amerikaanse aandelen nog verder omhoog jagen. Dit concluderen analisten van Goldman Sachs.

    De zakenbank raamt dat de invoering van AI de productiviteit over een periode van tien jaar met 1,5 procentpunt per jaar zou kunnen stimuleren, waardoor de jaarlijkse winstgroei van de S&P 500 in de komende twintig jaar wordt geschat op 5,4 procent. Dat is 0,5 procentpunt meer dan de winstgroei die nu nog wordt verwacht. Dat zou de fair value van de S&P 9 procent hoger zetten.

    "Een hogere output zou zich kunnen vertalen in hogere inkomsten en winsten voor de S&P 500 bedrijven, zelfs bij bedrijven die niet direct betrokken zijn bij de ontwikkeling van AI", aldus de analisten van de Amerikaanse bank.

    Maar omdat het moeilijk is om te voorspellen hoe snel bedrijven in staat zullen zijn om winst te maken met AI, is het volgens de analisten onwaarschijnlijk dat dit op de korte termijn volledig zal worden ingeprijsd.

    "Op basis van een reeks productiviteitsscenario's kan de stijging van de reële waarde van de S&P 500 variëren van 5 tot 14 procent. Intussen kunnen overheidsbeleid, hogere belastingen of rentetarieven of een vertragende economie de winsten op de aandelenmarkt teniet doen", aldus de analisten.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999
  11. forum rang 7 Succes 16 juni 2023 19:11
    quote:

    voda schreef op 15 juni 2023 07:47:

    EU stelt spelregels op voor kunstmatige intelligentie
    Door ONZE VERSLAGGEVERS

    ...
    AI Act: a step closer to the first rules on Artificial Intelligence

    To ensure a human-centric and ethical development of Artificial Intelligence (AI) in Europe, MEPs (Members of the European Parliament) endorsed new transparency and risk-management rules for AI systems.

    On Thursday, the Internal Market Committee and the Civil Liberties Committee adopted a draft negotiating mandate on the first ever rules for Artificial Intelligence with 84 votes in favour, 7 against and 12 abstentions. In their amendments to the Commission’s proposal, MEPs aim to ensure that AI systems are overseen by people, are safe, transparent, traceable, non-discriminatory, and environmentally friendly. They also want to have a uniform definition for AI designed to be technology-neutral, so that it can apply to the AI systems of today and tomorrow.

    Risk based approach to AI - Prohibited AI practices

    The rules follow a risk-based approach and establish obligations for providers and users depending on the level of risk the AI can generate. AI systems with an unacceptable level of risk to people’s safety would be strictly prohibited, including systems that deploy subliminal or purposefully manipulative techniques, exploit people’s vulnerabilities or are used for social scoring (classifying people based on their social behaviour, socio-economic status, personal characteristics).

    MEPs substantially amended the list to include bans on intrusive and discriminatory uses of AI systems such as:

    > “Real-time” remote biometric identification systems in publicly accessible spaces;
    > “Post” remote biometric identification systems, with the only exception of law enforcement for the prosecution of serious crimes and only after judicial authorization;
    > Biometric categorisation systems using sensitive characteristics (e.g. gender, race, ethnicity, citizenship status, religion, political orientation);
    > Predictive policing systems (based on profiling, location or past criminal behaviour);
    > Emotion recognition systems in law enforcement, border management, workplace, and educational institutions; and
    > Indiscriminate scraping of biometric data from social media or CCTV footage to create facial recognition databases (violating human rights and right to privacy).


    High-risk AI

    MEPs expanded the classification of high-risk areas to include harm to people’s health, safety, fundamental rights or the environment. They also added AI systems to influence voters in political campaigns and in recommender systems used by social media platforms (with more than 45 million users under the Digital Services Act) to the high-risk list.

    General-purpose AI - transparency measures

    MEPs included obligations for providers of foundation models - a new and fast evolving development in the field of AI - who would have to guarantee robust protection of fundamental rights, health and safety and the environment, democracy and rule of law. They would need to assess and mitigate risks, comply with design, information and environmental requirements and register in the EU database.

    Generative foundation models, like GPT, would have to comply with additional transparency requirements, like disclosing that the content was generated by AI, designing the model to prevent it from generating illegal content and publishing summaries of copyrighted data used for training.

    Supporting innovation and protecting citizens' rights

    To boost AI innovation, MEPs added exemptions to these rules for research activities and AI components provided under open-source licenses. The new law promotes regulatory sandboxes, or controlled environments, established by public authorities to test AI before its deployment.

    MEPs want to boost citizens’ right to file complaints about AI systems and receive explanations of decisions based on high-risk AI systems that significantly impact their rights. MEPs also reformed the role of the EU AI Office, which would be tasked with monitoring how the AI rulebook is implemented.
  12. forum rang 7 Succes 16 juni 2023 20:18
    Beursblik: AI jaagt Amerikaanse aandelen nog hoger

    (ABM FN-Dow Jones) Generatieve AI, ofwel kunstmatige intelligentie, kan de bedrijfswinsten stuwen en Amerikaanse aandelen nog verder omhoog jagen. Dit concluderen analisten van Goldman Sachs.

    De zakenbank raamt dat de invoering van AI de productiviteit over een periode van tien jaar met 1,5 procentpunt per jaar zou kunnen stimuleren, waardoor de jaarlijkse winstgroei van de S&P 500 in de komende twintig jaar wordt geschat op 5,4 procent. Dat is 0,5 procentpunt meer dan de winstgroei die nu nog wordt verwacht. Dat zou de fair value van de S&P 9 procent hoger zetten.

    "Een hogere output zou zich kunnen vertalen in hogere inkomsten en winsten voor de S&P 500 bedrijven, zelfs bij bedrijven die niet direct betrokken zijn bij de ontwikkeling van AI", aldus de analisten van de Amerikaanse bank.

    Maar omdat het moeilijk is om te voorspellen hoe snel bedrijven in staat zullen zijn om winst te maken met AI, is het volgens de analisten onwaarschijnlijk dat dit op de korte termijn volledig zal worden ingeprijsd.

    "Op basis van een reeks productiviteitsscenario's kan de stijging van de reële waarde van de S&P 500 variëren van 5 tot 14 procent. Intussen kunnen overheidsbeleid, hogere belastingen of rentetarieven of een vertragende economie de winsten op de aandelenmarkt teniet doen", aldus de analisten.

    www.belegger.nl/nieuws/775291/Beursbl...
  13. forum rang 7 hirshi 17 juni 2023 17:05
    Artificial Intelligence is niet los te denken van robotisering.

    Bij Trendinvest is de sector Robotica momenteel over één jaar gerekend de beste renderende sector.
    Wie niet in Trendinvest wil beleggen maar wel in de sector kan ook kiezen voor een ETF.

    Zelf ben ik belegd in L&G ROBO Gl Robotics and Automation UCITS ETF

    Topper in mijn portfolio.

    Maar en zijn ook andere ETF's. Vergelijk de volgende ETF's

    Global X Robotica & Kunstmatige Intelligentie ETF (BOTZ);
    ROBO Wereldwijde Robotica & Automatisering ETF (ROBO);
    iShares Robotica en Kunstmatige Intelligentie Multisector ETF (IRBO); En
    ARK Autonome Tech & Robotica ETF (ARKQ)

    Waarin verschillen ze en wat is het technisch beeld?

    Wie daarover opheldering wil leest het volgende artikel

    stockcharts.com/articles/chartwatcher...

    .
  14. forum rang 7 Succes 20 juni 2023 17:18
    This AI can take your bad sketch and make it art, right on your phone

    Local and mobile AI image generation could be the wave of the future.

    Most of us have by now dabbled a bit in generative image creation. We enter a weird little prompt into a text field and an online platform like Stable Diffusion, Midjourney, or DALL-E spits out something beautiful, bizarre, or both. One thing all those platforms have in common though is the need for an online connection. What if there was a way to do similar – maybe better – Generative AI image creation with just the phone in your hand and no connection to the Internet or Cloud at all? Qualcomm thinks it has a solution in the not-at-all-scarily named ControlNet.

    Unveiled this week at the Computer Vision and Pattern Recognition Conference (CVPR) in Vancouver, Canada, ControlNet is a new mobile AI image generation model that has two tantalizing core benefits: 1) The model is local, so ControlNet can work on almost any platform without the need for an online connection. 2) Instead of using just text to generate an AI image, ControlNet starts with a seed image you provide and then manipulates it based on a text prompt.

    ...

    www.techradar.com/computing/this-ai-c...
  15. forum rang 10 voda 27 juni 2023 07:30
    ’AI zal grote impact op werk hebben’
    Door WOUTER VAN BERGEN

    2 uur geleden
    in FINANCIEEL

    AMSTERDAM - Er bestaan nog enorme verschillen onder Nederlanders als het gaat om gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) en meningen over de nieuwe technologie.

    Bijna een kwart denkt zijn baan te verliezen aan AI
    Waar meer dan de helft van de 18 tot 24-jarigen al ervaring heeft met AI, geldt voor de totale Nederlandse bevolking nog steeds dat twee derde er nooit in aanraking mee zegt te zijn geweest. Van de 65-plussers heeft maar 4% ooit iets met AI gedaan.

    Voor meer, zie link:

    www.telegraaf.nl/financieel/100861797...
  16. forum rang 10 voda 27 juni 2023 13:55
    PERSBERICHT: eGain lanceert uniek pilotprogramma voor generatieve AI

    SUNNYVALE, Calif., June 27, 2023 (GLOBE NEWSWIRE) -- eGain Corporation (NASDAQ: www.nasdaq.com/symbol/egan EGAN), het toonaangevende op AI gebaseerde kennisplatform voor de automatisering van klantbetrokkenheid, kondigde vandaag de lancering van een uniek pilotprogramma aan, waarmee bedrijven zonder enige risico's generatieve AI kunnen toepassen - eGain(R) Innovation in 30 Days(TM) voor generatieve AI.

    eGain Innovation in 30 Days(TM) is, in tegenstelling tot sandboxes en testpilots, eerder een gestuurd innovatief consumptiemodel dat bedrijven veilig, makkelijk en zonder risico's kunnen implementeren. Zo kunnen bedrijven binnen de kortste keren alle mogelijkheden van generatieve AI benutten. Deze revolutionaire aanbieding omvat:

    -- Uw gebruikscasus

    -- Gebruik een gebruikscasus met significante waarde en impact om
    door middel van generatieve AI een betere klant- en/of
    medewerkerervaring (CX en/of EX) te bekomen

    -- Onze pilot

    -- Technologie: GPT voor generatieve AI, geïntegreerd in ons
    awardwinnende op AI gebaseerde kennisplatform

    -- Toepassing: eGain Cloud

    -- Implementatie: Twee weken lang experimenteren, ontwerpen en
    configureren

    -- Uitvoering: Twee weken
    Gedurende twee weken kan het bedrijf de mogelijkheden van generatieve AI uitproberen in een productieomgeving, zonder verplichtingen, kosten of addertjes onder het gras!

    "De eGain Knowledge Hub optimaliseert een groot aantal op AI gebaseerde technologieën voor het genereren, leveren en optimaliseren van kennis", stelt Ashu Roy, CEO van eGain. "Met deze aanbieding richten we ons op een aantrekkelijke gebruikscase voor generatieve AI voor gedurfd innoveren maar dan zonder de risico's."

    Meer informatie

    -- www.egain.com/try-chatgpt-for-cx/ eGain Innovation in 30
    Days(TM) voor generatieve AI

    -- Blogpost: www.egain.com/blog/use-cases-generati... 10
    gebruikssituaties om generatieve AI af te stemmen op betere CX en AX
    (Agentervaring)

    -- www.egain.com/products/knowledge-hub/ eGain Knowledge Hub(TM)
    Over eGain

    De eGain Knowledge Hub automatiseert en coördineert het contact met de klant via verschillende contactkanalen. Met behulp van AI en analyses levert onze veilige cloudoplossing gepersonaliseerde digital-first ervaringen, snelle bedrijfswaarde en eenvoudige innovatie. Ga naar www.egain.com/ www.eGain.com voor meer informatie.

    eGain, het logo van eGain en alle andere productnamen en slogans van eGain zijn handelsmerken of geregistreerde handelsmerken van eGain Corp. in de Verenigde Staten en/of andere landen. Alle andere in dit persbericht vermelde bedrijfsnamen en producten zijn mogelijk handelsmerken of geregistreerde handelsmerken van die bedrijven.

    Mediacontact eGain

    Michael Messner

    E-mail: press@egain.com

    Telefoon: 408 636 4514

    (END) Dow Jones Newswires
  17. forum rang 10 voda 28 juni 2023 13:06
    Mogelijk meer beperkingen voor AI-chips voor China - media

    Nvidia en AMD noteren lager.

    (ABM FN-Dow Jones) Nvidia en AMD stonden woensdag lager in de handel voorbeurs, nadat The Wall Street Journal dinsdagavond meldde dat Washington overweegt om de beperkingen uit te breiden op de verkoop van chips aan China, om te voorkomen dat Chinese bedrijven zulke chips gebruiken voor het trainen van kunstmatige intelligentie.

    Nvidia haalt ongeveer een vijfde van zijn omzet uit China en de twee bedrijven zijn marktleiders voor chips die essentieel zijn voor de ontwikkeling van generatieve AI-modellen, zoals ChatGPT.

    Nvidia ontwierp dit jaar minder geavanceerde chips die niet vallen onder de exportbeperkingen van het Amerikaanse ministerie van handel. Washington overweegt nu om volgende maand de beperkingen uit te breiden tot minder krachtige halfgeleiders, meldde The Wall Street Journal.

    De Verenigde Staten maken zich steeds meer zorgen over de technologische ambities van Beijing, zoals het gebruik van AI in militaire en wetenschappelijke toepassingen die de geopolitieke balans zouden kunnen laten omslaan.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999
  18. forum rang 10 voda 28 juni 2023 15:16
    ASML levert machines voor halfgeleideronderzoek Imec

    High NA-EUV-chips moeten AI-revolutie mogelijk maken.

    (ABM FN-Dow Jones) De fabrikant van halfgeleidermachines ASML stelt zijn complete assortiment aan geavanceerde lithografie- en metrologie-apparatuur beschikbaar voor de proefopstelling voor High NA-EUV-lithografie bij onderzoeks- en innovatiecentrum Imec in Leuven.

    Dat maakten de organisaties woensdag bekend. De apparatuur "vertegenwoordigt een hoge waarde voor de proeflijn", stelden de partners.

    De baanbrekende High-NA-EUV-technologie is cruciaal voor de ontwikkeling van chips die hoge prestaties leveren met weinig energie, wat nodig is voor AI-systemen van de volgende generatie, stellen de organisaties. Ook kan de technologie oplossingen bieden voor problemen in gezondheidszorg, voeding, mobiliteit, klimaatverandering en duurzame energie.

    "ASML levert een substantiële bijdrage aan de geavanceerde proeflijn van Imec, om onderzoek naar halfgeleiders en duurzame innovatie in Europa te steunen", stelde CEO Peter Wennink van ASML. "Nu kunstmatige intelligentie (AI) snel uitbreidt naar domeinen zoals de verwerking van natuurlijke talen, computerbeeld en autonome systemen, escaleert de complexiteit van taken. Daarom is het cruciaal om chiptechnologie te ontwikkeling die kan voldoen aan de behoefte aan rekenkracht, zonder de kostbare (energie)bronnen van de planeet uit te putten."

    Er zijn forse investeringen nodig om de halfgeleiderindustrie breed toegang te bieden tot High NA EUV-lithografie tot na 2025 en om de bijbehorende onderzoekscapaciteit in Europa te behouden, stellen de partners. Het doel is om de technologie zo snel mogelijk toe te passen in massaproductie. De samenwerking komt overeen met de doelstellingen van de Europese Unie op dit gebied.

    De proeflijn moet bedrijven die halfgeleidertechnologieen toepassen helpen begrijpen welke mogelijkheden deze geavanceerde halfgeleidertechnologie biedt. Ook krijgen ze toegang tot een platform voor prototypes dat hun innovaties kan ondersteunen.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999
  19. forum rang 10 voda 5 juli 2023 13:32
    Beursblik: AI zet beurzen hoger maar beleggers twijfelen

    Slechts klein deel beleggers verwacht grote rol AI-aandelen.

    (ABM FN-Dow Jones) Kunstmatige intelligentie is in het tweede kwartaal dé aanjager van de aandelenmarkten gebleken, toch verwacht maar 13 procent van de beleggers dat AI-gerelateerde aandelen een belangrijke rol zullen spelen in de portefeuilleopbouw in de komende jaren. Dit blijkt woensdag uit een onderzoek van onlinebroker Lynx onder zijn klanten.

    "De gekte rondom AI heeft geleid tot indrukwekkende prestaties van diverse aandelen, zoals NVIDIA, Microsoft, Alphabet en Amazon. Deze positieve ontwikkelingen hebben een krachtig effect gehad op de prestaties van de Amerikaanse indices", zag beleggingsexpert Justin Blekemolen van Lynx.

    De S&P 500 steeg in het tweede kwartaal van 2023 met 8,5 procent en de Nasdaq Composite kon een winst van 13 procent bijschrijven. "Met een stijging van 31,7 procent boekte de Nasdaq bovendien zijn grootste winst in het eerste halfjaar sinds 1983."

    Toch verwacht maar 12,8 procent van de respondenten dat AI-gerelateerde aandelen binnen vijf jaar een belangrijke rol zullen spelen in de opbouw van de portefeuille. Iets meer dan 50 procent denkt dat dergelijke aandelen "slechts een beperkt percentage" van de portefeuille zullen beslaan en bijna 19 procent verwacht helemaal niets van deze aandelen.

    Lynx zag echter dat klanten dit jaar "wel degelijk meer AI-aandelen hebben toegevoegd aan hun portefeuille". Zo werd er volgens Blekemolen meer gehandeld in aandelen Nvidia, Microsoft, Alphabet en C3.AI.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999
128 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 ... 7 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 865,36 +0,00%
EUR/USD 1,0648 -0,22%
FTSE 100 7.877,05 +0,37%
Germany40^ 17.743,30 -0,15%
Gold spot 2.386,90 +1,10%
NY-Nasdaq Composite 15.683,37 -1,15%

Stijgers

Solvay
+2,85%
Barco
+2,36%
KBC Groep
+1,98%
Ackerm...
+1,79%
GBL
+1,60%

Dalers

AZELIS...
-2,64%
Melexis
-2,13%
Recticel
-1,65%
Fagron
-1,12%
Deceun...
-0,59%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links